Pivo je narejeno iz hmelja, vode, kvasovk in ječmena, ki na žalost vsebuje gluten. Zato se zdi, da je odgovor na to vprašanje jasen. Vendar ni vse tako, kot se zdi.
Voda, ki predstavlja 90 % končnega proizvoda, ne vsebuje glutena. Hmelj daje pivu prepoznaven grenak okus. Kvasovke pretvarjajo sladkor v alkohol. Najbolj problematične pa so žita, ki so vir sladkorja, torej hrana za kvasovke, ker pa se najpogosteje uporablja ječmen, pšenica ali rž, ne gre brez glutena.
Zdravstvena stroka sicer pravi, da je hrana in pijača, ki ima manj kot 20 ppm glutena (delcev na milijon), velja za varno tudi za bolnike s celijakijo, povprečne vrednosti glutena v pivu pa so:
- svetlo pivo: 63 ppm
- temno pivo: 361 ppm
- sladko sadno pivo: 3.120 ppm
- pšenično pivo: 25.920 ppm
Problem je tudi, ker ne obstaja zanesljiv način, kako ugotoviti, koliko glutena je v katerem pivu, zato je edina metoda, da verjamete proizvajalcu in napisu na etiketi in sami poskusite ...
Obstajajo tudi brezglutenska piva.