Interaktivni dodatki:






Datum: 4. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Bučni proteini - zdrave beljakovine

Bučni proteini so idealen prehranski dodatek prijetnega vonja in okusa, enostaven za uporabo in vsestransko koristen za zdravje.

Bučni proteini so idealen vir zdravih rastlinskih beljakovin s pestro hranilno vrednostjo in prav zaradi tega je njihova uporaba tako priporočljiva. Da bi organizmu zagotovili dovolj kvalitetnih mineralov in vitaminov, je dovolj, če 2 žlici bučnih proteinov v prahu zmešate v smutije, jogurt, mleko, celo z bistro zelenjavno juho ...

Glavne sestavine bučnih proteinov so seveda maščobe, med drugim pa so bogati tudi z magnezijem in cinkom, ki sta v tej kombinaciji še posebej učinkovita. Tudi zaradi tega so bučni proteini primerni za starejše in športnike. So pa bučna semena povezana z več zdravstvenimi koristmi, ki izboljšujejo zdravje srca, prostate in ščitijo pred nekaterimi vrstami raka. Bučna semena so prav tako bogata z antioksidanti in železom, ne smemo pa pozabiti, da zvrhana žlica proteinov vsebuje 209 J (50 kalorij).

Prav antioksidanti so zaslužni, da bučni proteini zmanjšujejo vnetja in ščitijo celice pred škodljivimi prostimi radikali. Poskusi na podganah so pokazali, da lahko z rednim uživanjem bučnih proteinov v celoti zmanjšamo artritis (vir).

Izjemne rezultate dosegajo bučna semena tudi pri prepričevnju raka na želodcu, prsih, pljučih in črevesju, zmanjšano je tudi tveganje za nastanek raka dojk pri ženskah v menopavzi (vir).

Nutricistične analize kažejo, da so bučna semena eden najboljših virov naravnega magnezija (mimogrede: ali ste vedeli, da v EU 79 % starostnikov po 60. letu trpi zaradi pomanjkanja magnezija). Magnezij je v telesu prisoten pri več kot 600 kemičnih reakcij. S pomanjkanjem magnezija je povezan povišan pritisk, povečajo se tveganja za srčne bolezni, več težav je pri ohranjanju trdnosti kosti, pomemben pa je tudi pri regulaciji krvnega sladkorja (tveganje za nastanek sladkorne se z rednim uživanjem bučnih semen zmanjša za 33 % - vir).

Zelo pomembno nalogo pri bučnih semenih ima tudi cink, ki pomaga pri pretvorbi triptofana v serotonin, ta pa se kasneje spremeni v melatonin, hormon, ki uravnava cikel spanja. Kakovostnejši spanec tudi pomeni, da se telo bolje regenerira, kar pripomore k trdnejšem imunskem sistemu, pa tudi splošno počutje je boljše.

Ker pa bučna semena, tako kot vsi oreščki, vsebujejo fitično kislino, ki zmanjšuje biološko uporabno vrednost nekaterih hranljivih snovi, morate biti pazljivi, da vsaj 2 uri prej ne jeste živil z veliko fitične kisline (mandlji, fižol, brazilski oreščki, lešniki, leča, koruza, kikiriki, grah, riž, sezam, soja, tofu, orehi, pšenica - da, tudi kruha ne).

Po drugi strani pa: fitična kislina nas varuje pred ledvičnimi kamni ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka debelega črevesa.

Ne boste zgrešili, če zvečer po večerji za kvalitetnejši spanec popijete kozarec toplega mleka (lahko tudi vroče vode) vanj pa zmešajte žlico bučnih proteinov, zjutraj pa žlico proteinov zmešajte s sadjem, jogurtom ali zelenjavo ... To pa vam bo dalo energije in izboljšalo počutje.

Čeprav si lahko bučna semena doma sami zmeljete in pripravite svoj proteinski prašek, pa vam vseeno priporočamo uporabo očiščenega praška iz semen buč iz nadzorovane ekološke pridelave.



Bučni proteini - zdrave beljakovine


Bučni proteini - zdrave beljakovine
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani