Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdo je boljši: wasabi ali hren?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kdo je boljši: wasabi ali hren?

Wasabi ali japonski hren se pogosto povezuje z azijsko hrano. Ali ga je mogoče primerjati s hrenom?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Po okusu in načinu uporabe sta si hren in wasabi zelo podobna, nutricistična primerjava hranljivih snovi na prvi pogled pa daje prednost hrenu, podrobna analiza pa ni več tako odločna v korist enemu.

Kdo je boljši: wasabi ali hren?

Hren je k nam prišel iz Rusije, izvira pa iz Azije. Slovenci smo ohranili kar rusko ime in ga hitro posvojili. Več stoletij je bil hren pri nas edina ostra začimba. To je bilo še veliko preden je v naše kraje prišel poper (in še potem je bil skoraj stoletje tako drag, da si ga ni mogel vsak privoščiti). Danes se večinoma uporablja samo korenina in sicer naribana, ali v omaki, spomladi pa je zanimivo tudi hrenovo listje. Solata iz njih ima poseben samosvoj in prav tako oster okus.

Kdo je boljši: wasabi ali hren?

Wasabi se od hrena razlikuje po barvi in po ostrini. je namreč občutno ostrejši. Japonci ga dodajajo k sušijem in ga kombinirajo s sojino omako, na Japonskem pa velja za eno dražjih začimb. Pri nas boste težko dobili originalni wasabi, pa še vprašanje bi bilo, če bi vam bil všeč. Predvsem zaradi ostrega okusa. Zanimivo je še to, da nariban wasabi izgubi okus v 15 minutah, če ga pustite na prostem.

Ker je gojenje wasabija razmeroma drago (na Japonskem stane 1 kg 300 evrov), se v predelanih izdelkih v trgovinah pogosto skrivajo nadomestki, ki so sestavljeni iz hrena, gorčice, škroba in zelenih barvil. Za hren vemo, da ima vrsto zdravilnih učinkov, za wasabi pa je narejenih tako malo raziskav, da zdravilnega vpliva sploh ne poznamo. Verjetno je za to kriva cena in omejena proizvodnja. Največ wasabija vzgojijo na Japonskem, nekaj malega pa tudi na Novi Zelandiji in Mehiki (Mehičani raje kot wasabi uporabljajo čili, ki da jedem podoben okus).

Če mi pravimo wasabiju japonski hren, pa Japonci hrenu pravijo zahodni wasabi.

Razlike

V 100 gramih hrena je 48 kalorij, wasabi jih ima 109. Hren ima 11 gramov ogljikovih hidratov, wasabi 24.

Na drugi strani se wasabi lahko pohvali z 8 grami prehranskih vlaknin, hren jih ima samo 3,3 grame. Wasabi ima največ vitamina A in sicer kar 35 % potrebne dnevne količine v 100 gramih (hren ga ima samo 2 %). Izrazito več ima wasabi tudi kalija, kalcija in magnezija, hren pa ima prednost pri natriju, ki ga vsebuje kar 35-krat več, kot wasabi.

Kateri je boljši?

Hren ima gotovo bolj evropski okus in ne redi. Poleg tega je cenejši, enostaven za pridelavo in skladiščenje. Korenina hrena je namreč skoraj popolnoma brez vonja. Okus in ostrina hrena se razvije šele, ko ga naribamo. Okusa na zraku ne izgubi, kvečjemu zgolj potemni (zato nekateri k naribanemu siru dodajo limonin sok).

Prav zaradi tega, ker hren bolje poznamo in je dostopnejši, bomo po Evropi verjetno še naprej ostali zvesti hrenu.

Pa tudi japonske jedi začinjene s hrenom niso nič slabše od originalov. No, vsaj evropski želodci ne bomo okusili razlike.
Erika Volk


hren
wasabi












Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Zdravje, lepota
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Zdravje, lepota
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Je beli riž zdrav ali ne?
Zdravje, lepota
Je beli riž zdrav ali ne?
3 napake pri uživanju beljakovin
Zdravje, lepota
3 napake pri uživanju beljakovin
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
Zdravje, lepota
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
3 jutranje pijače za dolgoživost
Dobro je vedeti
3 jutranje pijače za dolgoživost
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Zdravje, lepota
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
Zdravje, lepota
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Zdravje, lepota
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor