Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ali poznate alternative za cvrtje?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Ali poznate alternative za cvrtje?

Obstaja kar nekaj alternativ, kako ocvreti jedi, da bodo še bolj hrustljave


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ocvrta hrana, pohan piščanec, paniran sočen zrezek, morda zelenjava ... Verjetno ima vsak svojo predstavo idealnega nedeljskega kosila, kjer skoraj zagotovo ne manjkajo ocvrte jedi. Da bi svoje jedce presenetili z drugačnim, pogosto tudi boljšim okusom, se lahko cvrtja lotite z alternativnimi sestavinami. Jedi bodo tako še bolj hrustljave in okusne.

Koruzni kosmiči

Ali poznate alternative za cvrtje?

Cvrtje mesa, rib, zelenjave v koruznih kosmičih je preprosto in še bolj hrustljavo, poleg tega pa tudi bolj zdravo, ker kosmiči vpijejo bistveno manj olja.

Zdrobljene preste

Ali poznate alternative za cvrtje?

Slano pecivo je uporabno tudi za cvrtje. Slane prigrizke je potrebno je zdrobiti na majhne kose, pri tem pa pazite na količino soli. Mnogi, ko enkrat poskusijo ocvrto hrano iz slanega peciva, se temu okusu ne morejo več odpovedati.

Oreščki in semena

Ali poznate alternative za cvrtje?

V mikserju za kavo in zrna zmešajte mandlje, lešnike, orehe, sezamova semena ... Piščanec ocvrt s to mešanico je bogatejšega okusa, vsebuje vrsto zdravih sestavin, paziti pa moramo le, da ne cvremo na preveč vročem olju, da oreščkov ne zažgemo.

Divji riž

Ali poznate alternative za cvrtje?

Morda si mislite, da divji riž ni primeren za paniranje. Če iz riža naredite moko, je lahko zelo zanimiva obogatitev jedi. Paniranje z rižem je sicer podobno pečenju pokovke, saj riž povzroča podobne zvoke, vendar vas bosta okus in hrustljavost prepričala, da poskusite malo drugačno hrano.

Čips

Ali poznate alternative za cvrtje?

Vse, kar morate narediti je, da čips zdrobite na drobne koščke, ga pomešate z moko (lahko tudi brez) in jajcem ter v tej mešanici povaljate meso, zelenjavo, ribe ... Nič ni boljšega kot ocvrt piščanec s čipsom.

In sedaj temna plat ocvrte hrane!

Vsi vemo, da je ocvrta hrana škodljiva, pa vendar jo jemo. Problem so predvsem trans maščobe, ki se tvorijo med procesom priprave, zato je zelo pomembno, da za cvrtje uporabljate najbolj kvalitetna olja.

Tu velja spomniti na paradoks, ki ga mnogi pozabljajo: kvalitetno olje za pečenje je bolj pomembno od olja za solate. Pri sobni temperaturi je vsako olje dobro, razlike se pojavijo, če hrane segrevate nad 120 stopinj Celzija. Takrat namreč nastaja akrilamid, ki spada med najbolj rakotvorne snovi. Več o tem si lahko preberite v prispevku Jedo ga tudi dojenčki, čeprav povzroča raka.

In še nekaj: ste se kdaj vprašali, kje je največ škodljivih trans maščob?

V 100 gramih poceni čokoladne torte jih je 7,1 grama, v margarini 7,0 gramov, v maslu 3,6 grama, v čokoladnih piškotih 3,4 grama, v hrenovkah 0,3 grama, v čipsu 0,2 grama ...
vkj


Alternativno cvrtje
Koruzni kosmiči za cvrtje
Oreščki in semena za cvrtje
Paniranje z divjim rižem
Zdrobljene preste za cvrtje












Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor