Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
5 živil, ki povzročajo glavobole
Rubrika:

Dobro je vedeti

5 živil, ki povzročajo glavobole

Če vas pogosto boli glava, je to lahko tudi zaradi hrane, pa pri tem ne mislimo samo na alkohol in prevelike doze kofeina


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Sir
Tiramin v sirih dokazano povzroča migrene, v milejši obliki pa precej neprijetne glavobole. Največ tiramina je v sirih parmezan, cheddar, gauda ... Če vas boli glava, nikar ne prilivajte olja na ogenj in ne jejte sirov.

Čokolada
Čokolada je dobra za nosečnice, ker zmanjšuje depresije, izboljša razpoloženje, vendar pa, ko gre za glavobole, se ji ognite v velikem loku. Raziskave celo kažejo, da 22 % vseh glavobolov povzročijo preveliki odmerki kakava. Strokovnjaki celo priporočajo, da bodite pozorni na količino zaužite čokolade in glavobole. Vsak človek ima namreč mejo do kje čokolada ne škodi. Če jo poznate in upoštevate, boste bolj brez skrbi.

Led
Še dobro, da je poletja konec in je težav zaradi ledu za nekaj časa konec. Sicer pa lahko led povzroči močne glavobole, ki nastanejo zaradi prilagajanja telesa na nizke temperature. Zato hladne in mrzle jedi jejte počasi, še bolje pa, če se jim v celoti ognete. Ne pozabit, da vas bo vroča skodelica čaja bolj ohladila, kot cel liter ledu.

Banane
Tudi banane imajo veliko tiramina. Pravzaprav ga je največ v lupini, zato je zelo pomembno, da temeljito odstranite vse nitke, ki še ostanejo na mesnatem delu banane, ko jo olupite. Bananina lupina ima 10-krat več tiramina, kot ostalo sadje.

Suho sadje
Suho sadje je v zimskih mesecih bogat vir hranljivih snovi, vendar je pri nekaterih vrstah potrebno biti previden. Suho sadje vsebuje velike količine žvepla, sulfiti pa so razširjena oblika konzervansov, ki negativno vplivajo na počutje. Njihov prevelik odmerek se najbolj odraža v bolečih glavobolih in celo bruhanju. In katero sadje ima največ žvepla: slive, marelice, fige in rozine.
Bis


Banane in tiramin
Čokolada in glavoboli
Glavoboli povzročeni siri
Led in migrene
Suho sadje sulfiti glavoboli












Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor