Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
IŔči
Domov
Pozlačena cvetača za prave gurmane
Rubrika:

Recepti

Pozlačena cvetača za prave gurmane

Hrustljava, zdrava in preprosta gurmanska poslastica tudi za tiste, ki ne marajo zelenjave


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu Å”e dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejÅ”imi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Cvetača velja za eno bolj zdravih zelenjav, ki je tudi vsestransko uporabna, najboljša pa je pečena. Ne pozabit, da ima cvetača malo kalorij, veliko vitaminov in še zlasti veliko vitamina K in C, ki je pomemben pri strjevanju krvi. Poleg tega ima cvetača tudi lahko prebavljive beljakovine, zato je primerna za vse, ki imajo težave z želodcem in črevesjem. Kot vse zeljnice ima tudi cvetača veliko folne kisline in kalija. Danes poznamo več kot 100 vrst cvetač, v grobem pa jih ločimo po barvi: beli, oranžni, vijoličasti in zeleni.

Sestavine:
  • 1 majhna glava cvetače
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 2 dcl jogurta (najboljši je grški)
  • sok ene limone
  • 2 žlici čilija v prahu (lahko tudi rdeče paprike)
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlica strtega česna
  • 1 žlica mletega črnega popra
  • 2 žlički soli
Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. V skledi zmešajte sestavine za pripravo marinade. Cvetači odstranite zelene liste in jo dobro sperite. Pekač namažite z oljem, na sredo postavite cvetačo in jo prelijte z marinado. Pecite 30 do 40 minut.

Ko je cvetača pečena, počakajte 10 minut, da se ohladi in jo šele nato postrezite. Najbolje se poda z zeleno solato.

Recept je pripravljen po LCHF.
vkj


Gurmanska poslastica
LCHF recept
Pečena cvetača
Pozlačena cvetača
Zdrava zelenjava












Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravi nadomestki, ki to niso
Dobro je vedeti
Zdravi nadomestki, ki to niso
Ali holesterol res hrani rakave celice?
Dobro je vedeti
Ali holesterol res hrani rakave celice?
Zdravila, ki jih ne smemo mešati s telesno aktivnostjo
Dobro je vedeti
Zdravila, ki jih ne smemo mešati s telesno aktivnostjo
Ali potrebujete več maščob v svoji prehrani?
Zdravje, lepota
Ali potrebujete več maščob v svoji prehrani?
živila, ki izboljšajo absorpcijo hranil
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšajo absorpcijo hranil
5 težav, ki jih lahko pozdravite z vodo
Dobro je vedeti
5 težav, ki jih lahko pozdravite z vodo
Je jemanje multivitaminov res nesmiselno?
Dobro je vedeti
Je jemanje multivitaminov res nesmiselno?
Tolažilna hrana, ki zdravi
Dobro je vedeti
Tolažilna hrana, ki zdravi
Zakaj naši stari starši niso poznali ne osteoporoze ne sive mrene?
Zdravje, lepota
Zakaj naši stari starši niso poznali ne osteoporoze ne sive mrene?
Čebulni sok: starodavni eliksir za sodobne tegobe
Zdravje, lepota
Čebulni sok: starodavni eliksir za sodobne tegobe
5 preprostih načinov, kako zaužiti več sadja in zelenjave
Zdravje, lepota
5 preprostih načinov, kako zaužiti več sadja in zelenjave




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puŔčica gor