Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Je rdeče in procesirano meso enako rakotvorno, kot cigarete in alkohol?
Rubrika:

Zanimivosti

Je rdeče in procesirano meso enako rakotvorno, kot cigarete in alkohol?

Mednarodna agencija za raziskave raka IARC je posodobila seznam rakotvornih živil - največ preplaha je nastalo zaradi mesnih izdelkov


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

IRAC je agencija, ki deluje v okviru svetovne zdravstvene organizacije WHO. Od leta 1965 vsako leto objavijo seznam rakotvornih živil, ki so razdeljene v 5 razredov. Zadnja velika sprememba je, kar vedo že ptički na veji, je, da so se v najnevarnejšo skupino uvrstili rdeče meso in procesirani mesni izdelki.

A kljub vsemu ljudje vztrajamo pri tovrstnih živilih, čeprav je iz dneva v dan več podatkov o njenih rakotvornih učinkih. Zakaj?

SKUPINA 1

Cigareti, izpostavljenost sončnemu sevanju, alkohol, procesirano in rdeče meso ...

V tej skupini so živila za katere obstaja dovolj znanstvenih dokazov, da povzročajo raka. V tej skupini so na prvem mestu cigareti. 89 % bolnikov z rakom na pljučih je namreč kadilcev, 19 % vseh rakov pa je prav rakov na pljučih. Po novem so v skupini najnevarnejših tudi slanina, mesni izdelki (paštete, hrenovke), klobase in rdeče meso (svinjina, govedina in ovčetina). Raziskave so potrdile, da 3 % vseh rakov nastane prav zaradi tega mesa. Statistika kaže, da povprečen Evropejec na dan poje 110 gramov rdečega mesa, Evropejka pa 70 gramov. Poleg tega že 100 gramov rdečega mesa na teden poveča možnost za raka za 17 %, še hujše pa je stanje pri procesiranih mesnih izdelkih, kjer že 50 gramov na dan poveča tveganje za raka za 18 % (spomnite se tega, ko si boste prihodnjič mazali pašteto na kruh). IARC je že v študiji, ki so jo objavili aprila 2014, omenjala povezavo med rdečim in procesiranim mesom in rakom na debelem črevesju, požiralniku, pljučih, raku trebušne slinavke. Rdeče meso krajša življenjsko dobo ter povzroča bolezni srca in ožilja.

Podroben seznam najnevarnejših snovi najdete na povezavi TUKAJ.

SKUPINA 2A

Emisije, ki nastanejo zaradi visokih temperatur pri cvrtju, steroidi, frizerski pripomočki ...

Obstajajo trdni dokazi, da ta živila povzročajo raka pri ljudeh, vendar trenutno vsi dokazi še niso prepričljivi.
Seznam živil v tej skupini je na naslovu TUKAJ.

SKUPINA 2B

Kava, bencin, izpušni plini, vložena zelenjava ...

Obstaja nekaj dokazov, da živila v tej skupini povzročajo raka, vendar vsi dokazi niso prepričljivi.
Seznam živil v tej skupini je na naslovu TUKAJ.

SKUPINA 3

Čaj, polieten, fluoroscentna razsvetljava, statično magnetno polje ...

Za živila v tej skupini ni dokazov, da pri ljudeh povzročajo raka, vendar pa je raziskav še premalo, da bi živila lahko dokončno opredelili v skupino nenevarnih.
Seznam živil v tej skupini je na naslovu TUKAJ.

SKUPINA 4

V tej skupini so živila za katera obstajajo trdni dokazi, da ne povzročajo raka pri ljudeh. Doslej so to uspeli dokazati samo za eno snov in to je kaprolaktam. Kaprolaktam so prvič opisali pred približno dvesto leti in velja za predhodnika najlona. Leta 1991 je bil uvrščen na seznam nevarnih onesnaževalcev zraka, a so ga leta 1996 odstranili. V velikih količinah je kaprolaktam strupen, v majhnih odmerkih pa se celo uporablja v zdravilih, ker tako poveča njihovo moč. IARC je leta 2014 uvrstila to kemikalijo v skupino snovi z najnižjo nevarnostjo za raka.
vkj


IARC seznam rakotvornih živil
Nevarna hrana za raka
Procesirano meso
Rakotvorna hrana
Rakotvorni učinki mesa












Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor