Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
10 alkalnih živil, ki bi jih morali jesti vsak dan
Rubrika:

Dobro je vedeti

10 alkalnih živil, ki bi jih morali jesti vsak dan

Vaše zdravje jeseni in pozimi je odvisno od tega, kako zdravo hrano jeste čez poletje. Predvsem nevarna je zakisanost telesa.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Alkohol povzroča zakisanost. Veliko slaščic, tudi sladoledi, povzročajo zakisanost. Pikniki so itak polni kisle hrane. Gazirane pijače so strup ... Poleti je povsod okoli nas veliko vitaminov in mineralov, zato je to priložnost, da si očistite telo, ga napolnite z novo, zdravo energijo, okrepite metabolizem, imunski sistem, pozdravite drobne težavice, ki so se začele pojavljati čez zimo ... Jejte previdno in zdravo.

Spodnjih 10 živil ne samo, da vam bo pomagalo razkisati telo, pač pa lahko s temi živili uredite pritisk, pomirite artritis, uničite rakave celice, izboljšate splošno počutje, vitalnost ...

1. Avokado
Avokado ima pH 8.0 in poleg tega, da alkalizira telo, pomaga tudi pri nevtralizaciji drugih kislin, ki nastajajo v želodcu. Lahko ga jeste samostojno (začinite ga s soljo in poprom), ali pa kot dodatek k solatam.

2. Zrele banane
Nezrele banane povzročajo zaprtost, kislost in preprečujejo absorpcijo hranil. Banana mora biti čim bolj zrela, ker je samo tako zdrava. Zato se ne izogibajte banan s temnimi lisami na lupini. Lise so namreč signal, da je banana primerna za pojest. Samo zrela banana deluje alkalno.

3. Mandeljni
Semena so običajno kisla, a v primeru mandljev in mandljevega mleka je učinek v telesu ravno nasproten. Poleg tega so mandlji izjemen vir zdravja in vitalnosti. Mandlji pomagajo znižati nivo slabega holesterola, izboljšujejo delovanje možganov, prebave in pomagajo pri vzpostavitvi alkalnosti.

4. Šparglji
Znani so kot eni najmočnejših alkalnih živil, imajo pa tudi veliko zdravih vlaknin. Šparglji so bogati še z antioksidanti, minerali in vitamini. Njihov pH je 8,5.

5. Lubenica
Lubenica ponuja pH 9,0 in so zapakirani z vitamini odličen vir mineralov in elektrolitov. Veliko vlaknin in vode že samo po sebi pomeni, da bi to morala biti stalnica naših jedilnikov.

Da ne pozabimo: najbolj priljubljeno družinsko darilo na Japonskem je lubenica. Je zdrava, vsi jo imajo radi, poleg tega pa izjemen čistilec toksinov..

6. Kajenski poper
Kajenski poper je prav tako zapakiran skupaj s koristnimi vitamini in mnogimi minerali. Deluje proti bakterijsko, pospešuje prekrvavitev, niža krvni pritisk, čisti telo, razkisa ... Ker kajenskega poprav ne moremo pojesti po žlicah, ga v izdatni meri poskušajte uporabljati pri čim več jedeh.

7. Papaja
Samo zrela papaja vam bo uredila prebavo, pomirila vnetja in uredila druge prebavne težave. Izredno zanimiva je kombinacija papaje z mesom, ki nevtralizira vse škodljive učinke pesa.

8. Limone
Čeprav so po okusu kisle, pa v želodcu delujejo izredno alkalno. Limone so še posebej učinkovite, če delujejo v parih, v kombinaciji z gornjimi živili: poskusite danes zmešati limono in kajenski poper. to je kombinacija, ki pomaga tudi pri hujšanju.

9. Brokoli
Mnogi mu pravijo tudi zelenjava proti raku. Vsebuje veliko zdravih vlaknin, zdravi vnetja, krepi imunski sistem, pospešuje delovanje notranjih organov. V želodcu deluje izrazito alkalno.

10. Česen
Česen pomaga nevtralizirati kislost živil, kot so meso, ribe, sir in jajca. Česen in zelenjava je kombinacija z veliko vlakninami, hranili in z visoko stopnjo alkalnosti.
vkj
10 alkalnih živil, ki bi jih morali jesti vsak dan




avokado
banane
brokoli
česen
kajenski poper
lubenica












Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor