Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Rubrika:

Dobro je vedeti

7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta

Ne glede na to, da o nekaterih živilih vsi govorijo, da so škodljiva, jih vseeno uživamo še naprej v nezmanjšanem obsegu. Veste katera živila so to?


1. Moka
Pšenična moka ima enak učinek v telesu, kot sladkor. Sproži neravnovesje inzulina v krvi, poviša pritisk, poleg tega pa še redi, povzroča kopičenje maščob v telesu, da o glutenu ne govorimo. O škodljivosti moke in izdelkov iz nje je bilo že ogromno napisanega in dokazanega, a se njena potrošnja ne zmanjša. V resnici celo narašča.

2. Sladkor
Toliko sladkorja, kot ga ljudje danes porabimo v enem dnevu, so ga pred 100 leti porabili v celem letu. Danes pojemo enormne količine sladkorja, čeprav je dokazano, da povzroča debelost in sladkorno bolezen, škodi trebušni slinavki, jetrom, celotnemu prebavnemu traktu, slabo vpliva na živčni sistem in povzroča otopelost. Čeprav poznamo več kot 20 vrst sladkorja, pa je dober samo naravni sladkor iz sadja, vendar le, če je v zdravih odmerkih. Mimogrede še to: kje mislite, da je več sladkorja: v kilogramu jagod ali kilogramu limon? Današnje jagode včasih komaj dosežejo 30 % toliko sladkorja, kot ga je v limonah.



3. Mleko
Čeprav še vedno velja splošno prepričanje, da otroci rastejo skupaj z mlekom, da mleko krepi kosti in spodbuja prebavo, pa današnje mleko (in mlečni izdelki) ni niti senca mleka pred nekaj desetletji. Današnje mleko oziroma mlečni sladkor povzroča številne alergije na laktozo, povzroča napenjanje, preobčutljivost na hrano, vnetja, povečuje kislost ... Temu, kar danes pravimo mleko je v resnici bela voda polna kemikalij, hormonov, agentov proti okužbam, med drugim so tudi dodatki, ki pri dojenčkih zbijajo visoko vročino, kar preprečuje telesu, da bi se branilo pred virusi. Ko boste naslednjič držali kozarec mleka raje pomislite na mandljevo, kokosovo ali celo riževo mleko. So bolj zdravi, imajo več hranil in še (skoraj) brez stranskih učinkov.

4. Krofi
Ali veste, da so krofi najslabša kombinacija za vaše zdravje? Spomnite se tega tudi, ko se bo vaš otrok basal z njimi. Krofi so navidez okusna poslastica, vendar vsebujejo ogromno trans-maščob, veliko sladkorja in še rafinirane moke. Je slabše sploh možno?!

5. Gazirane pijače
Strokovnjaki iz Cancer Epidemiology so naredili študijo v kateri so ugotovili, da se v pločevinki gazirane pijače skriva 10 žličk sladkorja in 30 do 35 mg sulfitov, kofeina in drugih dodatkov. To med drugim slabi strukturo kosti, povzroča korozijo v telesu, sladkorno bolezen, zavira delovanje možganov, prebave, povzroča sladkorno ...

6. Čips
Zaradi visokih temperatur pri katerih je izdelan čips, se tvorijo velike količine akrilamida, ki je znana rakotvorna sestavina. Poleg tega vsebuje krompirjev čips še nezdrave količine soli in maščob, kar pomeni visoke količine natrija, ta pa dviguje pritisk in holesterol in povečuje tveganje za nastanek kapi in srčnega infarkta.

7. Juhe iz vrečk
Velike količine natrija, ki jih najdemo v juhah iz vrečk, zadržujejo vodo v telesu, zavirajo delovanje notranjih organov, zamaščujejo ožilja, slabijo prekrvavitev.
vkj
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta




čips
gazirana pijača
krof
mleko
moka
sladkor






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Dobro je vedeti
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Zdravje, lepota
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Dobro je vedeti
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Dobro je vedeti
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor