Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako prepoznati skriti sladkor?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako prepoznati skriti sladkor?

Bojmo se enostavnih sladkorjev, ker nas ne nasitijo in ne prinašajo nič dobrega ...


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Enostavni sladkorji so problem sodobnega časa. Predvsem zato, ker jih pojemo preveč, veliko preveč. In povsod.

Najpogostejši problem sta visok holesterol in inzulinska rezistenca. Da bi se temu vsaj deloma izognili, bodite pozorni na te stvari ...



1. Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob
Če mlečne izdelke reklamirajo, kot izdelke z nizko vsebnostjo maščob, zelo natančno preberite deklaracijo, ker vas lahko preseneti visok delež ogljikovih hidratov. Da izdelek ne bi bil preveč redek in voden, mnogi proizvajalci dodajo elemente, ki jih naše telo prepozna kot sladkorje. S tem boste pridobili več kalorij, kot je treba, poleg tega pa boste hitreje in bolj lačni. Zato mnogi nutricisti priporočajo navadni jogurt, ki je bolj zdrav, kot tak z manj maščob.

Podobno velja tudi za sire, mleko in kefir.

2. Industrijski prelivi za solate in omake
Majoneza in kečup, ki sta obravnavana, kot ojačevalca okusov, imata ogromno sladkorja. Prav neverjetno, koliko! V to isto skupino spadajo prelivi za solate, testenine, marinade, industrijske jušne kocke vseh vrst. Takšnih okusov se hitro navadimo in jih čez čas ne čutimo več, kaj šele, da bi v njih prepoznali sladke dodatke.

Problem teh dodatkov je resnično ta, da vsebujejo ogromno sladkorja. To velja že za majhne količine!

3. Suhomesnati izdelki
Pri suhomesnatih izdelkih gotovo ne pričakujete sladkorja. Več pozornosti običajno namenjamo maščobam in solem, ki jih je prav tako veliko. A proizvajalci pogosto omenjajo, da so njihovi proizvodi brez glutena (glutena v mesnih izdelkih niti smelo ne bi biti!), na ogljikove hidrate pa pogosto pozabijo (namerno?). Pri ogljikovih hidratih v mesu bodite zelo previdni!

4. Pekovski izdelki
Sladkemu pecivu s kvasom se izogibajte v velikem loku, četudi je slano. Kruhu, mafinom in mamljivim štručkam vseh vrst nekateri proizvajalci dodajajo enormne količine sladkorja in soli. Pazite tudi, ker vas nekateri želijo pretentati "samo" s premazom. Takšno slano-sladko pecivo je strup s sladkim priokusom.

Če samo 2 dni zapored jeste pekovsko pecivo, boste tretji dan že tako zasvojeni, da ne boste opazili razlike!
vkj


industrijski prelivi
mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob
pekovski izdelki
skriti sladkor
suhomesnati izdelki






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Dobro je vedeti
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor