Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Včasih so jedli več cvetov
Rubrika:

Dobro je vedeti

Včasih so jedli več cvetov

Cvetovi niso samo dekoracija, so tudi prijetna in lepa popestritev hrane in hkrati tudi dober vir zdravja


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Perzijska in arabska kuhinja ne moreta brez cvetov. Tudi francoska kuhinja jih rada kombinira, pri francoskem likerju Chartreuse pa so cvetovi celo osrednja sestavina (ta recept je bil stoletja dobro varovana skrivnost). Cvetovi češnje in krizantem so japonska specialiteta. Če dobro razmislimo so tudi artičoke, brokoli in cvetača v resnici cvetovi ... Cvetovom posvečamo premalo pozornost.

Cvetovi dajo hrani vedrino, pozitivno energijo, sproščajo, pomirjajo. Vsi ti učinki so namreč v veliki meri psihološki, ker ljudje dojemamo cvetove, kot nekaj lepega in pozitivnega. Seveda ni vedno tako, ker so nekateri cvetovi tudi strupeni. Je pa vedno več alternativnih zdravilcev, ki prav s cvetovi zdravijo precej hude bolezni.



Včasih so jedli več cvetov

Za težave z jetri in črevesjem mnogi priporočajo cvetove vrtnic.

Kamilice so poznale že naše babice, ki so jih uporabljale ob najrazličnejših vnetjih, prehladih, pa tudi ob stresih in razdražljivosti.

Begonije so dobre pri razstrupljanju in čistijo jetra.

Krizanteme zdravijo gripe, prehlade, bolezni dihal.

Ognjič je znan po svoji antiseptičnosti in je dober za celjenje ran ter boj proti glivicam.

Vodna kreša je zelo dobro protivirusno in protibakterijsko sredstvo, pomaga pa pri boleznih dihal, sečil, pri prehladih.

Cvetovi sliv se uporabljajo za zdravljenje kašlja, dihal in driske.

Kot zelo zanimivo začimbo lahko uporabite cvetove fižola, kumar, vijolic, vrtnic, sivke ... Posebnega učinka na zdravje nimajo, dajo pa jedi sladek okus in prijeten vonj.

Cvetove lahko tudi zamrznete in jih uporabite kot ledene kocke (če ne boste poskusili, ne boste nikdar videli, kako dramatične dekoracije lahko ustvarite). Cvetovi so zelo prijetna popestritev, če delate marmelado, želeje ...

Možnosti uporabe je res veliko, so pa tudi pasti. Vedno se najprej prepričajte o užitnosti posameznih vrst cvetov (niso vsi cvetovi vrtnic užitni). Uživajte le tiste cvetove za katere veste, da niso bili škropljeni. Neužitnih cvetov ne uporabljajte niti za dekoracijo, ker nikoli ne veste kako lačni bodo vaši gosti.

Še nasvet: cvetov za dekoracijo ne ponudite astmatikom in ljudem z alergijo.
Erika Volk


hrana
zdravje












8 kombinacij za zdravo popolno postavo
Dobro je vedeti
8 kombinacij za zdravo popolno postavo
Je preveč korenčka lahko škodljivo?
Zdravje, lepota
Je preveč korenčka lahko škodljivo?
Kisle kumarice – zakladnica zdravja na vašem krožniku
Dobro je vedeti
Kisle kumarice – zakladnica zdravja na vašem krožniku
Upočasnimo prigrizke!
Zdravje, lepota
Upočasnimo prigrizke!
S pikantnim svežim okusom nad kilograme
Zdravje, lepota
S pikantnim svežim okusom nad kilograme
Hrana prihodnosti: kalčki in mikrozelenjava?
Zdravje, lepota
Hrana prihodnosti: kalčki in mikrozelenjava?
Čudežni napitek proti celulitu
Zdravje, lepota
Čudežni napitek proti celulitu
Mlada čebula, zaklad vitaminov in mineralov
Zdravje, lepota
Mlada čebula, zaklad vitaminov in mineralov
Zakaj je mižanje pred simptomi bolezni nevarno
Dobro je vedeti
Zakaj je mižanje pred simptomi bolezni nevarno
5 presenetljivih dejstev o debelosti
Dobro je vedeti
5 presenetljivih dejstev o debelosti
3 glavni krivci, zaradi katerih se bomo poleti redili
Dobro je vedeti
3 glavni krivci, zaradi katerih se bomo poleti redili
Kaj se zgodi, če zmešate hruške in ingver?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi, če zmešate hruške in ingver?
Če si čistite nos na tak način, potem takoj prenehajte!
Dobro je vedeti
Če si čistite nos na tak način, potem takoj prenehajte!
Obogatite svoj jedilnik z železom
Dobro je vedeti
Obogatite svoj jedilnik z železom
Ohrovt ali blitva? Zakaj ne oboje?
Zdravje, lepota
Ohrovt ali blitva? Zakaj ne oboje?
Nasvet za hujšanje: naj bo vaše telo, kot iz plastelina
Dobro je vedeti
Nasvet za hujšanje: naj bo vaše telo, kot iz plastelina
Zajtrk za več energije pred fizično napornim dnevom
Zdravje, lepota
Zajtrk za več energije pred fizično napornim dnevom
5 zdravilnih nasvetov iz hmelja
Dobro je vedeti
5 zdravilnih nasvetov iz hmelja
Zakaj je visceralna maščoba nevarna in nasveti za njeno zmanjšanje
Zdravje, lepota
Zakaj je visceralna maščoba nevarna in nasveti za njeno zmanjšanje
Kako prepoznati sveža živila
Zdravje, lepota
Kako prepoznati sveža živila




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor