Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
5 razlogov zakaj jesti fermentirana živila
Rubrika:

Dobro je vedeti

5 razlogov zakaj jesti fermentirana živila

Včasih je bila fermentacija zelo pogosto opravilo, danes pa se s tem le redki ukvarjajo. Glede na to, kako zdrav je ta postopek, bi se morali več.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Prvi zapis fermentacije vina sega 8 tisoč let nazaj, ko se je vinarstvo začelo na področju Kavkaza, Gruzije. V Iranu so našli 7 tisoč let stare vinske kozarce. V Babilonu, Egiptu, Mehiki, Sudanu so našli sledi več tisoč let starih pijač, kasneje tudi mleka in mlečnih izdelkov. Fermentiranje se je čez tisočletja obdržalo vse do pred nekaj let, ko so trgovski centri poskrbeli za pestro izbiro, ki je potrošnikom vzela voljo, da bi sami doma fermentirali živila.

V razmislek vam dajemo 5 razlogov, zakaj bi bilo dobro, če bi se začeli ukvarjati s fermentacijo.

1. Fermentirana živila izboljšajo prebavo
Fermentacija se dogaja tudi v našem črevesju. Če lahko del teh procesov naredimo izven telesa, prihranimo črevesju veliko dela. Vedeti moramo, da določene hrane naše telo ne more predelati, posledica pa sta napihnjenost in vetrovi.

2. Fermentacija obnavlja črevesno floro
Ali vas muči (pre)občutljivost na laktozo? Gluten? Zaprtje? Imate razdražljivo črevesje? Pogosta vnetja? Alergije? Celo napadi astme so lahko povezane s pomanjkanjem dobrih bakterij v črevesju? S fermentiranimi živili vnesemo v telo bakterije, ki so nujno potrebne za kvalitetno prebavo.

3. Fermentirana živila so bogata z encimi
Encimi v našem telesu zagotavljajo absorbcijo hranilnih snovi. Brez encimov lahko pojemo, koliko hočemo hrane bogate z železom, pa to ne bo prišlo v kri, če nimamo encimov. Na žalost je s starostjo v našem telesu vedno manj encimov, kar lahko nadomestimo s fermentirano hrano.

4. Fermentirana hrana povečuje vsebnost vitaminov
Še posebej za fermentirane mlečne izdelke velja, da povečujejo raven folne kisline, ki je bistvena za nastanek nekaterih potrebnih snovi v našem telesu, kot so denimo vitamini B, riboflavin in biotin.

5. Fermentirana hrana je poceni
Fermentirana hrana je poceni, ker ima dolg rok uporabnosti. Samo poglejmo primer: mleko se skisa v nekaj dneh, jogurt in kefir pa lahko imamo v hladilniku dlje časa. Isto velja tudi s kislim zeljem in kumaricami. Poleg tega fermentacija povečuje okus in k tem živilom ni treba dodajati nobenih ojačevalcev in pospeševalcev.

Za konec pa še nekaj napotkov: fermentacije oziroma kisanja se lahko lotimo tudi sami doma. Nekateri kisajo celo kruh, najbolj poznani pa so mlečni izdelki (od jogurtov, kefirja, do kisle smetane). Ključna pri procesu kisanja je namreč mlečna kislina.

Mehko in sočno zelenjavo lahko kisamo sproti. Za to obstaja preprosta metoda. V kozarec damo plast zelenjave, nekateri malo posolijo, ni pa nujno, in malo potolčemo, da se začno izločati sokovi. Dodamo plast začimb in malo potolčemo. Tretja je spet plast zelenjave, postopek pa ponavljamo do vrha. Na koncu vse skupaj obtežimo in pustimo pri sobni temperaturi kak dan, ali dva.

Še lažje je kisati kumare in drugo čvrsto zelenjavo. Kumare vzdolžno narežemo, zalijemo s kisom in slano vodo, jih postavimo na okensko polico, kumare pa postanejo kisle že po nekaj dneh.

Za fermentiranje oziroma kisanje mleka potrebujemo posebne kulture bakterij. Za jogurt potrebujemo višjo temperaturo in jogurtovo kulturo. Za kefir je dovolj sobna temperatura in kefirjeva kultura . sirotka nastane sama od sebe ob pomoči mlečnokislinskih bakterij ...

Nekateri kisajo tudi meso. Kisanje začimb je tudi prava znanost. Vsekakor pa je to zelo zdrava hrana, ki smo jo v času sodobno predelane hrane povsem pozabili.
Erika Volk
5 razlogov zakaj jesti fermentirana živila
(Groworganics.org)




črevesna flora
encimi
fermentirana živila
prebava
vitamin C












Tuna v olju ali v slanici: katera ima več zdravih maščob?
Zdravje, lepota
Tuna v olju ali v slanici: katera ima več zdravih maščob?
Rdeče oči: kaj nam sporočajo?
Zdravje, lepota
Rdeče oči: kaj nam sporočajo?
Kozarec mleka na dan, sladkorna stran!
Dobro je vedeti
Kozarec mleka na dan, sladkorna stran!
3 živila, ki prispevajo k dolgoživosti
Zdravje, lepota
3 živila, ki prispevajo k dolgoživosti
Kako so lahko spremembe na rokah znak raka?
Zdravje, lepota
Kako so lahko spremembe na rokah znak raka?
Hrana, ki jo je dobro omejiti, če želite obdržati bister um
Zdravje, lepota
Hrana, ki jo je dobro omejiti, če želite obdržati bister um
Boleče grlo ni vedno nedolžno
Zdravje, lepota
Boleče grlo ni vedno nedolžno
Prve simptome visokega holesterola lahko občutimo že med hojo
Dobro je vedeti
Prve simptome visokega holesterola lahko občutimo že med hojo
5 živil, ki pomagajo do boljšega spanca
Zdravje, lepota
5 živil, ki pomagajo do boljšega spanca
4 prednosti grenivke
Zdravje, lepota
4 prednosti grenivke
Tihi strup, ki ga jemo vsak dan
Dobro je vedeti
Tihi strup, ki ga jemo vsak dan
Ali pomfrit res poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Zdravje, lepota
Ali pomfrit res poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Maline: zakaj jih ne smemo spregledati
Zdravje, lepota
Maline: zakaj jih ne smemo spregledati
Katero vino je boljše: belo ali črno?
Zdravje, lepota
Katero vino je boljše: belo ali črno?
Ali se morate odpovedati jajcem, če imate visok holesterol?
Zdravje, lepota
Ali se morate odpovedati jajcem, če imate visok holesterol?
Poceni živila, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen
Zdravje, lepota
Poceni živila, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen
Zakaj babice dajejo dojenčkom gazirane pijače
Zdravje, lepota
Zakaj babice dajejo dojenčkom gazirane pijače
Zakaj zažgan toast zjutraj ni najboljša ideja
Zdravje, lepota
Zakaj zažgan toast zjutraj ni najboljša ideja
Zmeda glede vitamina B12
Dobro je vedeti
Zmeda glede vitamina B12
Rastlinske beljakovine graha
Zdravje, lepota
Rastlinske beljakovine graha




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor