Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj se zgodi, če gripo zdravite s sladoledom?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj se zgodi, če gripo zdravite s sladoledom?

Morda se še kdo spomni, da so naše babice zdravile gripo in prehlad s sladoledom. Tu je zgodba o ponovnem rojstvu zdravilnega sladoleda.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Zgodba o zdravilnem sladoledu je tudi zgodba o Jeni Britton Bauer, začela pa se je leta 1996, ko je mladenka zaključila študij umetnosti na univerzi v Ohiu v ZDA. Tema njene diplomske naloge je bila zgodovinski razvoj obrtniških sladic, zato je bilo pričakovano, da bo Jeni tudi v svoji trgovini, ji jo je tega leta odprla, ponujala slaščice iz različnih zgodovinskih obdobij. Posel ji je hitro stekel, ljudje pa so bili navdušeni nad domačnostjo in preprostostjo okusov. Leta 2002, ko se je s svojo slaščičarno razširila še na sever ZDA in Kanade, je odprla specializiran obrat za proizvodnjo sladoleda. Njeni sladoledi narejeni po starodavnih recepturah in z okusi, ki so mnoge spominjali na otroštvo, so postali ne samo lokalna, pač pa tudi svetovna uspešnica. Bauerjeva je leta 2012 od Ameriškega združenja za hrano prejela nagrado za najboljši sladoled (zmagala je z limoninim zamrznjenim jogurtom), leto kasneje pa je bila druga v kategoriji industrijskih sladoledov.

Danes je Bauerjina znamka sladoledov Splendid med najbolj prestižnimi znamkami sladoledov v ZDA, njen največji hit pa je sladoled za zdravljenje gripe in prehladov.



Objavljamo posodobljen Jeninin recept, ki so ga nekoč uporabljali Eskimi, poznan pa je tudi pri nas (predvsem po zaslugi čebelarjev). Prav je, da ga ne pozabimo.

Sestavine:
  • 4 dcl sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • sok 4 limon
  • 4 žlice medu
  • 1 žlica ingverja v prahu
  • ščepec rdeče paprike
  • 2 žlici viskija
  • 2 žlici pektina
Priprava:

Najprej segrejte pomarančni sok - optimalna temperatura je 72 stopinj Celzija. Pri višjih temperaturah se hranljive snovi lahko izgubijo. Nato dodajte med, ingver in papriko. Vseskozi mešajte dokler se med povsem ne raztopi. Nato posodo odstavite in počakajte, da se ohladi na sobno temperaturo.

Dodajte še sok limon, viski in pektin. Še enkrat vse skupaj dobro premešajte in dajte v zamrzovalnik, da se strdi.

Skrivnost tega sladoleda ni samo v zdravih sestavinah, ki vsebujejo ogromno vitamina C in drugih hranljivih snovi, ki krepijo imunski sistem. Sladoled pomaga pri zbijanju vročine, blaži bolečine v sklepih, ingver ima tudi močne protivnetne lastnosti. Zgodba zase pa je pektin.

Pektin je tista komponenta, ki povezuje celične stene v rastlinah in sadežih. Pektini so namreč prehranske vlaknine, ki v vodi nabreknejo in se v prebavnem traktu ne razgradijo. Pektin tvori zaščitno plast na sluznici, izredno učinkovito pa varuje pred draženjem (od grla, želodca do črevesja). Poleg tega pektin spodbuja izločanje holesterola in igra pomembno vlogo pri razgradnji ogljikovih hidratov in žolčnih kislin.

Še to: sladoled jejte počasi, dobro pa je, da ga v ustih segrejete na telesno temperaturo.
vkj


Gripi in prehladu
Jeni Britton Bauer
Recept za sladoled
Zdrava hrana za imunski sistem
Zdravilni sladoled






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor