Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj se zgodi, če gripo zdravite s sladoledom?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj se zgodi, če gripo zdravite s sladoledom?

Morda se še kdo spomni, da so naše babice zdravile gripo in prehlad s sladoledom. Tu je zgodba o ponovnem rojstvu zdravilnega sladoleda.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Zgodba o zdravilnem sladoledu je tudi zgodba o Jeni Britton Bauer, začela pa se je leta 1996, ko je mladenka zaključila študij umetnosti na univerzi v Ohiu v ZDA. Tema njene diplomske naloge je bila zgodovinski razvoj obrtniških sladic, zato je bilo pričakovano, da bo Jeni tudi v svoji trgovini, ji jo je tega leta odprla, ponujala slaščice iz različnih zgodovinskih obdobij. Posel ji je hitro stekel, ljudje pa so bili navdušeni nad domačnostjo in preprostostjo okusov. Leta 2002, ko se je s svojo slaščičarno razširila še na sever ZDA in Kanade, je odprla specializiran obrat za proizvodnjo sladoleda. Njeni sladoledi narejeni po starodavnih recepturah in z okusi, ki so mnoge spominjali na otroštvo, so postali ne samo lokalna, pač pa tudi svetovna uspešnica. Bauerjeva je leta 2012 od Ameriškega združenja za hrano prejela nagrado za najboljši sladoled (zmagala je z limoninim zamrznjenim jogurtom), leto kasneje pa je bila druga v kategoriji industrijskih sladoledov.

Danes je Bauerjina znamka sladoledov Splendid med najbolj prestižnimi znamkami sladoledov v ZDA, njen največji hit pa je sladoled za zdravljenje gripe in prehladov.



Objavljamo posodobljen Jeninin recept, ki so ga nekoč uporabljali Eskimi, poznan pa je tudi pri nas (predvsem po zaslugi čebelarjev). Prav je, da ga ne pozabimo.

Sestavine:
  • 4 dcl sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • sok 4 limon
  • 4 žlice medu
  • 1 žlica ingverja v prahu
  • ščepec rdeče paprike
  • 2 žlici viskija
  • 2 žlici pektina
Priprava:

Najprej segrejte pomarančni sok - optimalna temperatura je 72 stopinj Celzija. Pri višjih temperaturah se hranljive snovi lahko izgubijo. Nato dodajte med, ingver in papriko. Vseskozi mešajte dokler se med povsem ne raztopi. Nato posodo odstavite in počakajte, da se ohladi na sobno temperaturo.

Dodajte še sok limon, viski in pektin. Še enkrat vse skupaj dobro premešajte in dajte v zamrzovalnik, da se strdi.

Skrivnost tega sladoleda ni samo v zdravih sestavinah, ki vsebujejo ogromno vitamina C in drugih hranljivih snovi, ki krepijo imunski sistem. Sladoled pomaga pri zbijanju vročine, blaži bolečine v sklepih, ingver ima tudi močne protivnetne lastnosti. Zgodba zase pa je pektin.

Pektin je tista komponenta, ki povezuje celične stene v rastlinah in sadežih. Pektini so namreč prehranske vlaknine, ki v vodi nabreknejo in se v prebavnem traktu ne razgradijo. Pektin tvori zaščitno plast na sluznici, izredno učinkovito pa varuje pred draženjem (od grla, želodca do črevesja). Poleg tega pektin spodbuja izločanje holesterola in igra pomembno vlogo pri razgradnji ogljikovih hidratov in žolčnih kislin.

Še to: sladoled jejte počasi, dobro pa je, da ga v ustih segrejete na telesno temperaturo.
vkj


Gripi in prehladu
Jeni Britton Bauer
Recept za sladoled
Zdrava hrana za imunski sistem
Zdravilni sladoled






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zakaj ste se zredili čez noč?
Dobro je vedeti
Zakaj ste se zredili čez noč?
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Dobro je vedeti
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zdravje, lepota
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Zanimivosti
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Dobro je vedeti
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Dobro je vedeti
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Skriti morilec 21. stoletja
Dobro je vedeti
Skriti morilec 21. stoletja
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Dobro je vedeti
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Dobro je vedeti
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
Dobro je vedeti
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Zdravje, lepota
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
Zdravje, lepota
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Dobro je vedeti
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Dobro je vedeti
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Sokovi za nižanje pritiska
Dobro je vedeti
Sokovi za nižanje pritiska
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Dobro je vedeti
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor