Članek je bil ustvarjen leta 2016, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Preprost recept za domače piškote so zanimivi predvsem zaradi polnosti okusa, enostavnosti priprave, mehkobe in svežine, ki jo dajejo pomaranče.
Sestavine za testo:- 2 skodelici moke
- 1 jajce
- 50 gramov masla
- 3 žlice kisle smetane
- 80 gramov sladkorja
- 1/2 žličke sode bikarbone
- ščepec soli
Priprava:Zmešajte maslo s sladkorjem, dodajte kislo smetano, jajce, sodo sol in moko. Vse skupaj dobro premešajte, testo pa zavijte v folijo in ga dajte vsaj za pol ure v hladilnik.
Sestavine za nadev:- 1 pomaranča
- 160 gramov sladkorja
- 1 žlica jedilnega škroba
Priprava:Če nimate jedilnega škroba, ga lahko nadomestite z gustinom ali gladko moko, najboljši pa je vanilijev puding.
Pomaranče najprej dobro operite. Za vsak slučaj jih za 10 minut potopite v kis in nato sperite s toplo vročo vodo, da odstranite vse pesticide iz lupine. Nato jih narežite na krhlje, odstranite koščice in jih skupaj z lupino dajte v mešalnik. Dodajte še sladkor in škrob, nato pa vse skupaj dobro zmešajte, da dobite gladek nadev.
Ohlajeno testo razvaljajte, premažite s pomarančnim nadevom in zvijte kot rulado. Narežite na približno 3 centimetre široke zavitke in jih položite na z maslom namaščen pladenj.
Pecite 15 do 20 minut pri 220 stopinjah Celzija.
Mehki pomarančni piškoti se odlično podajo h kavi ali vroči čokoladi.