Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Če ste beli kruh črtali iz svojega jedilnika, še ne pomeni, da ste sedaj varni pred ogljikovimi hidrati. Na žalost obstaja nekaj še težjih živil ...
1. Kava z veliko sladkorja, smetano in čokoladoSte vedeli, da ima tako natovorjena skodelica kave tudi do 400 kalorij, ogljikovih hidratov pa je toliko, kot v 80 gramih testenin? Kava ni problematična, pač pa dodatki.
2. Sadni sokoviČe si zjutraj naredite sok iz vsaj treh vrst sadja, upoštevajte, da je v 2 dcl soka lahko tudi do 75 gramov ogljikovih hidratov in 65 gramov sladkorja.
3. Krekerji s siromKrekerji sicer nimajo ogljikovih hidratov, vendar pa tudi drugih hranilnih snovi nimajo. Pravzaprav so zelo pusti, imajo pa veliko aditivov, kemikalij, umetnih barvil ... Naj vas ne zavedejo organski krekerji, ker so razlike res minimalne, koristi za organizem pa ni.
4. Mafini, krofiV povprečno velikem krofu oziroma mafinu je lahko tudi do 64 gramov ogljikovih hidratov in več kot 30 gramov sladkorja. Poskusite se držati pravila, da na dan ne pojeste več kot 50 gramov mafinov, krofov.
5. Sadni jogurtV jogurtovem lončku je od 12 do 15 gramov ogljikovih hidratov in tudi veliko sladkorja. Večinoma gre za predelane hidrate, ki v telesu hitro izgorijo in v resnici nimajo prav nikakršnega vpliva na zdravje.