Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj bi morali kečap, majonezo in kislo smetano črtati iz jedilnikov?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj bi morali kečap, majonezo in kislo smetano črtati iz jedilnikov?

Si lahko predstavljate sendviče in solate brez majoneze? Ali pa krompirček brez kečapa? Ali pa gobovo juho brez kisle smetane? Težko, vendar gre za vaše zdravje ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Kaj vse se skriva v industrijsko pripravljeni majonezi, kečapu ali kisli smetani, ne bomo nikdar izvedeli. Čeprav so recepti poslovna skrivnost, pa bi bilo vseeno odgovorno do potrošnikov, da smo seznanjeni z vsemi sestavinami. Vendar pa, če bi vedeli (včasih je dovolj prebrati deklaracijo), bi se drugače odločili.

Majoneza
Problem večine majonez je, da je narejena iz sojinega olja, ki velja za eno najbolj škodljivih, ker vsebuje veliko trans maščob. Poleg tega gre pri sojinem olju za gensko spremenjeno sojo, zato pravih učinkov na zdravje ljudi sploh še ni. Kadar so rezultati raziskav tako različni, potem lahko z gotovostjo trdimo, da je nekomu v interesu, da ustvarja zmedo na tržišču.



Še na en stvar je treba biti pozoren pri majonezah: vsebuje namreč fruktozo iz koruznega sirupa, ki je zelo toksična in močno obremenjuje jetra.

Seveda je domača majoneza iz olivnega olja, svežih jajca, gorčice, limone in soli bistveno boljša zamenjava.

Kečap
V industrijskih kečapih je prav tako veliko fruktoze iz koruznega sirupa. Poleg tega večina kečapov vsebuje snovi za izboljšanje arome, a na žalost so to večinoma zelo nevarni ojačevalci, četudi se hvalijo, da so naravni. Najnevarnejši pa je kečap zaradi vsebnosti sladkorja. Samo ena žlica lahko vsebuje tudi do 4 grame sladkorja. Kečap velja za eno največjih sladkornih bomb na tržišču, še posebej, kar veliko ljudi z njim pretirava.

Veliko boljša alternativa je sveža paradižnikova omaka. Če je pravilno začinjena, je tudi okusnejša od industrijskega kečapa.

Kisla smetana
Kisla smetana je tudi priljubljen dodatek k jedem, žal pa veliko proizvajalcev vanju dodaja snovi, ki niso zdrave. Najnevarnejše so namreč nasičene in živalske maščobe ter sledovi nevarnega hormona rBGH, ki je v mnogih državah celo prepovedan, a kmetje kljub temu z njim hranijo krave. rBGH je goveji rastni hormon, za komercialno rabo pa so ga prvi razvili pri ameriški družbi Monsanto. Problematično je predvsem dejstvo, da je ta hormon dovoljeno uporabljati v Mehiki, Braziliji, Indiji in Rusiji, prepovedali pa so ga v Kanadi, Avstraliji, na Japonskem, v Izraelu, od leta 200 pa tudi v EU. žal pa ta prepoved še ne pomeni varnosti.

Preden se odločite za nakup kisle smetane in izdelkov, ki bi lahko smetano vsebovali (sladoledi, zamrznjeni izdelki, slaščice, pecivo, torte), da ne vsebujejo hormona rBGH. Pravzaprav je hormon nevaren v zelo majhnih količinah, povečuje pa predvsem tveganje za rakom na dojkah.

Zanimivo je, da je hormon rBGH v Evropi prepovedan zato, ker pri kravah povzroča notranje krvavitve in neznanske bolečine. Gre za enega najbolj krutih industrijskih hormonov. Vse za povečanje mlečnih kvot s čim več maščobami.
vkj
Zakaj bi morali kečap, majonezo in kislo smetano črtati iz jedilnikov?




kečap
kisla smetana
majoneza
rak






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Čuvajte svoj želodec
Dobro je vedeti
Čuvajte svoj želodec
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Dobro je vedeti
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravje, lepota
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravilen ingver z žlico
Dobro je vedeti
Zdravilen ingver z žlico
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Zanimivosti
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Dobro je vedeti
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Očistite jetra in kri v treh dneh
Zdravje, lepota
Očistite jetra in kri v treh dneh
Eno najboljših zdravil za srce
Zdravje, lepota
Eno najboljših zdravil za srce
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Dobro je vedeti
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Zdravje, lepota
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Dobro je vedeti
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Večkrat se spomnite na hren
Zdravje, lepota
Večkrat se spomnite na hren
Hormon, ki uničuje telo
Dobro je vedeti
Hormon, ki uničuje telo
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
Zdravje, lepota
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Zdravje, lepota
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Dobro je vedeti
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Dobro je vedeti
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Dobro je vedeti
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor