Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj bi morali kečap, majonezo in kislo smetano črtati iz jedilnikov?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj bi morali kečap, majonezo in kislo smetano črtati iz jedilnikov?

Si lahko predstavljate sendviče in solate brez majoneze? Ali pa krompirček brez kečapa? Ali pa gobovo juho brez kisle smetane? Težko, vendar gre za vaše zdravje ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Kaj vse se skriva v industrijsko pripravljeni majonezi, kečapu ali kisli smetani, ne bomo nikdar izvedeli. Čeprav so recepti poslovna skrivnost, pa bi bilo vseeno odgovorno do potrošnikov, da smo seznanjeni z vsemi sestavinami. Vendar pa, če bi vedeli (včasih je dovolj prebrati deklaracijo), bi se drugače odločili.

Majoneza
Problem večine majonez je, da je narejena iz sojinega olja, ki velja za eno najbolj škodljivih, ker vsebuje veliko trans maščob. Poleg tega gre pri sojinem olju za gensko spremenjeno sojo, zato pravih učinkov na zdravje ljudi sploh še ni. Kadar so rezultati raziskav tako različni, potem lahko z gotovostjo trdimo, da je nekomu v interesu, da ustvarja zmedo na tržišču.



Še na en stvar je treba biti pozoren pri majonezah: vsebuje namreč fruktozo iz koruznega sirupa, ki je zelo toksična in močno obremenjuje jetra.

Seveda je domača majoneza iz olivnega olja, svežih jajca, gorčice, limone in soli bistveno boljša zamenjava.

Kečap
V industrijskih kečapih je prav tako veliko fruktoze iz koruznega sirupa. Poleg tega večina kečapov vsebuje snovi za izboljšanje arome, a na žalost so to večinoma zelo nevarni ojačevalci, četudi se hvalijo, da so naravni. Najnevarnejši pa je kečap zaradi vsebnosti sladkorja. Samo ena žlica lahko vsebuje tudi do 4 grame sladkorja. Kečap velja za eno največjih sladkornih bomb na tržišču, še posebej, kar veliko ljudi z njim pretirava.

Veliko boljša alternativa je sveža paradižnikova omaka. Če je pravilno začinjena, je tudi okusnejša od industrijskega kečapa.

Kisla smetana
Kisla smetana je tudi priljubljen dodatek k jedem, žal pa veliko proizvajalcev vanju dodaja snovi, ki niso zdrave. Najnevarnejše so namreč nasičene in živalske maščobe ter sledovi nevarnega hormona rBGH, ki je v mnogih državah celo prepovedan, a kmetje kljub temu z njim hranijo krave. rBGH je goveji rastni hormon, za komercialno rabo pa so ga prvi razvili pri ameriški družbi Monsanto. Problematično je predvsem dejstvo, da je ta hormon dovoljeno uporabljati v Mehiki, Braziliji, Indiji in Rusiji, prepovedali pa so ga v Kanadi, Avstraliji, na Japonskem, v Izraelu, od leta 200 pa tudi v EU. žal pa ta prepoved še ne pomeni varnosti.

Preden se odločite za nakup kisle smetane in izdelkov, ki bi lahko smetano vsebovali (sladoledi, zamrznjeni izdelki, slaščice, pecivo, torte), da ne vsebujejo hormona rBGH. Pravzaprav je hormon nevaren v zelo majhnih količinah, povečuje pa predvsem tveganje za rakom na dojkah.

Zanimivo je, da je hormon rBGH v Evropi prepovedan zato, ker pri kravah povzroča notranje krvavitve in neznanske bolečine. Gre za enega najbolj krutih industrijskih hormonov. Vse za povečanje mlečnih kvot s čim več maščobami.
vkj
Zakaj bi morali kečap, majonezo in kislo smetano črtati iz jedilnikov?




kečap
kisla smetana
majoneza
rak






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Očistite črevesje z radikalno metodo
Zdravje, lepota
Očistite črevesje z radikalno metodo
Presenečeni boste, česa ne smete jesti, ko ste lačni, kot volk
Dobro je vedeti
Presenečeni boste, česa ne smete jesti, ko ste lačni, kot volk
Kam izgine maščoba, ki jo izgubimo med hujšanjem?
Dobro je vedeti
Kam izgine maščoba, ki jo izgubimo med hujšanjem?
3 odlični recepti za hujšanje s toplo vodo
Zdravje, lepota
3 odlični recepti za hujšanje s toplo vodo
Zakaj ste se zredili čez noč?
Dobro je vedeti
Zakaj ste se zredili čez noč?
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Dobro je vedeti
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zdravje, lepota
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Zanimivosti
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Dobro je vedeti
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Dobro je vedeti
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Skriti morilec 21. stoletja
Dobro je vedeti
Skriti morilec 21. stoletja
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Dobro je vedeti
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Dobro je vedeti
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
Dobro je vedeti
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Zdravje, lepota
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
Zdravje, lepota
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor