Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Jesti "prepovedano" hrano na tešče, lahko povzroči gastritis, ali pa vsaj motnje prebavnega sistema. Nepravilna hrana lahko tudi povzroči več kisline v želodcu, kar vam bo pokvarilo cel dan, ali pa srbečico, visok pritisk, povišan sladkor, vedno več je tudi bolezni zaradi vitaminske preobremenitve (na žalost gre večinoma za produkte kemijske industrije, kamor na primer sodijo z vitamini obogatene šumeče tablete in druga prehranska dopolnila).
1. CitrusiČe jemo pomaranče, mandarine, grenivke na tešče, se poveča količina kisline v želodcu, kar poslabša gastritis, lahko povzroči bolečine v želodcu, pa tudi alergijske reakcije. Pri otrocih lahko pride do atropijskega dermatitisa.
2. JogurtNajvečja korist pri jogurtu so zdravi probiotični organizmi, ki jih je dobro pojesti zjutraj, sicer pa vsaj dve uri pred spanjem. Ko koristne bakterije iz jogurta pridejo v stik s kislino v želodcu, se zgodi, da se presnova povsem ustavi, probiotiki pa se izgubijo že veliko prej.
3. BananeBanane so bogate z veliko hranljivimi snovmi za naše telo med katerima izstopata magnezij in kalij, ki dobro vplivata na naše srče in ožilje. Problem, ki lahko nastopi, če jemo banane na tešče, pa je, da se s tem prekine ravnovesje teh elementov, kar povzroča motnje prebave, predvsem želodca, žolča in črevesja.
4. SladkorZa zajtrk ne bi smeli jesti in piti nič sladkega. Sladkor na tešče povzroči alarm za trebušno slinavko, da proizvede dovolj inzulina, ki pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. In še ena stvar se lahko zgodi zaradi sladkorja: poruši se kislinsko-bazično ravnovesje v telesu, kar je lahko vzrok za nastanek cele vrste očesnih bolezni.
5. Surova zelenjavaDa, celo surova zelenjava se lahko pojavi na seznamu škodljivih živil, ker draži želodec, povzroča gastritis. Zlasti je ta nevarnost velika, če na tešče jemo kumare, paradižnik, papriko ali zelje. Idealen čas za uživanje zelenjave so kosila in večerje.
6. HruškeHruške so bogate z mineralnimi snovmi, vitamini in vlakninami. Zaradi visoke vsebnosti sadnih kislin in surovih vlaknin so hruške najboljše, če jih jemo pol ure po obroku. To še posebej velja, če jeste mastno ali mesno hrano.
7. ČesenSicer s česnom na tešče le redki začno dan, pa je treba kljub vsemu opozoriti, da kljub izjemnim lastnostim na zdravje, česen na tešče draži želodec, povzroča zaplete pri delovanju žolčnika, a še slab zadah boste imeli.