Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kombinacije živil, ki nič ne prinesejo in samo redijo
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kombinacije živil, ki nič ne prinesejo in samo redijo

Določene kombinacije živil ne samo, da zavirajo presnovne procese, pač pa tudi zavirajo vpojnost hranljivih snovi, redijo in celo povzročajo hude bolezni


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. Beljakovine in škrob
živila, kot so sir, ribe, morski sadeži, jajca in meso so popolni samo v kombinaciji z zelenjavo. Če pa jih kombiniramo s škrobom iz krompirja, koruze, kruha ali testenin, se določeni procesi izključujejo, zato pride v trebuhu do napenjanja in neprijetnega občutka. Poleg tega taka nepravilna kombinacija tudi redi in slabi krvno sliko, ker se vsi elementi ne morejo absorbirati. Na to sta še zlasti občutljiva železo in magnezij.

2. Rastlinske in živalske beljakovine
Jedi, ki vsebujejo meso ali ribe, ne smemo nikdar kombinirati z oreščki ali semeni, ker so take kombinacije težko prebavljive. Gre namreč za povsem drugačne beljakovine, presnovni procesi pa predvsem zavirajo vpojnost železa in vitamina E.



3. Gazirane pijače in mleko
Od kombinacije gaziranih pijač in mleka oziroma mlečnih proizvodov ne gre pričakovati nič dobrega. Ta koktail namreč v želodcu naredi pravo eksplozijo težav, vse koristne sestavine iz mleka pa se dobesedno izničijo in prevladujejo lastnosti gaziranih pijač.

4. Sadje za sladico
Na videz ne gre za kombinacijo, vendar že samo dejstvo, da sadje zaužijemo na koncu, kaže na nepravilno razumevanje presnovnih procesor. Sadje bi morali jesti na začetku, ali pa vsaj 2 do 3 ure po obroku. Razlog pa je v drugačni presnovi. Sadje namesto sladice povzroča napenjanje, poslabša prebavo, poviša sladkor v krvi, dvig želodčne kisline in druge nevšečnosti.

5. Čaj in kava po obroku
Pijače z veliko kofeina in teofilina zavirajo prebavne procese, še posebej procese presnove živalskih beljakovin. Zmanjša se vpojnost hranljivih snovi in poveča možnost nastanka maščobnih oblog. Čaj in kava po obroku poskrbita, da se boste pošteno zredili.

6. Vino in sladice
Alkoholne pijače ni nikdar dobro mešati s tortami in sladkarijami. Alkohol povečuje stopnjo inzulina v krvi in spodbuja nastanek tako imenovanih sladkornih maščob. Z vinom lahko kombiniramo le živila z nizkim glikemičnim indeksom.

7. Alkohol in gazirane pijače
Ta kombinacija zelo negativno vpliva na prebavni trakt in povzroča notranje razjede in razvoj najhujših trebušnih bolezni. Pri teh kombinacijah iz pijač dobimo samo najslabše in še to v potencirani obliki.
vkj
Kombinacije živil, ki nič ne prinesejo in samo redijo




hranljive snovi
kombinacije živil
presnovni procesi
sladkor
teža






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Dobro je vedeti
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Še ena pandemija med nami ...
Dobro je vedeti
Še ena pandemija med nami ...
4 primeri, kako lahko s škodljivo hrano hujšamo
Dobro je vedeti
4 primeri, kako lahko s škodljivo hrano hujšamo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor