Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Rubrika:

Dobro je vedeti

Po praznikih ne pogrevajte te hrane

Mnogi se boste ob prazničnih dnevih soočali s problemom odvečne hrane, vendar pozor: teh živil nikar ne pogrevajte ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Spodnje nasvete si ne zapomnite samo za čas praznikov. To velja vse dni v letu. Za praznike je pač tako, da veliko hrane ostane, ki jo potem jemo še več dni.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
1. Jajca
Struktura jajc se med kuhanjem zelo spremeni. Jajca so zato koristna samo dokler so sveža. Ponovno segrevanje namreč spodbudi naknadne spremembe, ki pa zdrave beljakovine spremeni v strupene.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
2. Riž
V surovem rižu so spore bakterij, ki pogosto preživijo tudi po kuhanju. Ko kuhan riž pustite stati pri sobni temperaturi, se te bakterije hitro razmnožijo in lahko postanejo strupene in škodljive. Ponovno segrevanje vse skupaj še poslabša in pospeši. Zato ponovno segret riž pogosto povzroči bruhanje in drisko.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
3. Piščanec
Prav tako, kot pri jajcih, pride tudi pri piščančjem mesu do sprememb v beljakovinah, kar povzroči prebavne težave. Piščančje meso je najbolje jesti takoj po kuhanju.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
4. Rdeča pesa
Če vam je kaj mar za sovje zdravje, tudi rdeče pese nikar dvakrat ne pogrevajte. V najboljšem primeru jo boste odnesli s krči v trebuhu, pogoste pa so tudi zelo resne zastrupitve.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
5. Gobe
Lipoidi, fosfatidi in eterična olja, ki jih je v gobah veliko, so po ponovnem segrevanju zelo nevarni za srce in črevesje. Zato gob nikar ne segrevajte. To pa velja tudi za vse jedi z gobami (gobove juhe, rižote, testenine in podobno).

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
6. Zelena
Da, tudi zelena je lahko po ponovnem segrevanju zelo nevarna. Vsebuje namreč elemente, ki ob vsakem segrevanju spremenijo obliko in so lahko razlog za zelo zoprne črevesne težave. Zlasti bodite pozorni pri otrocih, ki lahko zaradi zelene celo dehidrirajo. Najhujše so pogrete zelenjavne juhe.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
7. Špinača
Čeprav špinača, četudi ponovno pogreta, ne povzroča očitnih težav, pa je vseeno ni dobro pogrevati. Špinača ima namreč veliko vitaminov in mineralov, vendar samo v surovi obliki. Kuhanje vse koristne snovi uniči, ostanejo pa samo snovi, ki redijo. Ne boste verjeli, vendar večkrat pogreta špinača je bolj redilna kot najbolj sladki ogljikovi hidrati.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
8. Krompir
Večkrat pogret krompir (tudi v zelenjavnih juhah) spremeni strukturo tako, da lahko resno poškoduje črevesje. Za pogoste rane na želodcu je kriv prav pogret krompir.
vkj


Gobe
Jajca
Krompir
Segrevanje hrane












5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Zdravje, lepota
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Dobro je vedeti
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Zdravje, lepota
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
Zdravje, lepota
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
Zdravje, lepota
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Dobro je vedeti
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Zdravje, lepota
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Mandljevo mleko s koprivami
Zdravje, lepota
Mandljevo mleko s koprivami
živila, ki izboljšujejo spomin
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšujejo spomin
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Dobro je vedeti
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Dobro je vedeti
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Zdravje, lepota
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor