Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Rubrika:

Dobro je vedeti

Po praznikih ne pogrevajte te hrane

Mnogi se boste ob prazničnih dnevih soočali s problemom odvečne hrane, vendar pozor: teh živil nikar ne pogrevajte ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Spodnje nasvete si ne zapomnite samo za čas praznikov. To velja vse dni v letu. Za praznike je pač tako, da veliko hrane ostane, ki jo potem jemo še več dni.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
1. Jajca
Struktura jajc se med kuhanjem zelo spremeni. Jajca so zato koristna samo dokler so sveža. Ponovno segrevanje namreč spodbudi naknadne spremembe, ki pa zdrave beljakovine spremeni v strupene.



Po praznikih ne pogrevajte te hrane
2. Riž
V surovem rižu so spore bakterij, ki pogosto preživijo tudi po kuhanju. Ko kuhan riž pustite stati pri sobni temperaturi, se te bakterije hitro razmnožijo in lahko postanejo strupene in škodljive. Ponovno segrevanje vse skupaj še poslabša in pospeši. Zato ponovno segret riž pogosto povzroči bruhanje in drisko.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
3. Piščanec
Prav tako, kot pri jajcih, pride tudi pri piščančjem mesu do sprememb v beljakovinah, kar povzroči prebavne težave. Piščančje meso je najbolje jesti takoj po kuhanju.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
4. Rdeča pesa
Če vam je kaj mar za sovje zdravje, tudi rdeče pese nikar dvakrat ne pogrevajte. V najboljšem primeru jo boste odnesli s krči v trebuhu, pogoste pa so tudi zelo resne zastrupitve.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
5. Gobe
Lipoidi, fosfatidi in eterična olja, ki jih je v gobah veliko, so po ponovnem segrevanju zelo nevarni za srce in črevesje. Zato gob nikar ne segrevajte. To pa velja tudi za vse jedi z gobami (gobove juhe, rižote, testenine in podobno).

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
6. Zelena
Da, tudi zelena je lahko po ponovnem segrevanju zelo nevarna. Vsebuje namreč elemente, ki ob vsakem segrevanju spremenijo obliko in so lahko razlog za zelo zoprne črevesne težave. Zlasti bodite pozorni pri otrocih, ki lahko zaradi zelene celo dehidrirajo. Najhujše so pogrete zelenjavne juhe.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
7. Špinača
Čeprav špinača, četudi ponovno pogreta, ne povzroča očitnih težav, pa je vseeno ni dobro pogrevati. Špinača ima namreč veliko vitaminov in mineralov, vendar samo v surovi obliki. Kuhanje vse koristne snovi uniči, ostanejo pa samo snovi, ki redijo. Ne boste verjeli, vendar večkrat pogreta špinača je bolj redilna kot najbolj sladki ogljikovi hidrati.

Po praznikih ne pogrevajte te hrane
8. Krompir
Večkrat pogret krompir (tudi v zelenjavnih juhah) spremeni strukturo tako, da lahko resno poškoduje črevesje. Za pogoste rane na želodcu je kriv prav pogret krompir.
vkj


Gobe
Jajca
Krompir
Segrevanje hrane






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Presenečeni boste, česa ne smete jesti, ko ste lačni, kot volk
Dobro je vedeti
Presenečeni boste, česa ne smete jesti, ko ste lačni, kot volk
Kam izgine maščoba, ki jo izgubimo med hujšanjem?
Dobro je vedeti
Kam izgine maščoba, ki jo izgubimo med hujšanjem?
3 odlični recepti za hujšanje s toplo vodo
Zdravje, lepota
3 odlični recepti za hujšanje s toplo vodo
Zakaj ste se zredili čez noč?
Dobro je vedeti
Zakaj ste se zredili čez noč?
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Dobro je vedeti
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zdravje, lepota
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Zanimivosti
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Dobro je vedeti
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Dobro je vedeti
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Skriti morilec 21. stoletja
Dobro je vedeti
Skriti morilec 21. stoletja
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Dobro je vedeti
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Dobro je vedeti
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
Dobro je vedeti
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Zdravje, lepota
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
Zdravje, lepota
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Dobro je vedeti
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor