Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Je lektin novi gluten?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Je lektin novi gluten?

Vsake toliko svet zajame nova modna dieta. Tokrat je za svetovno obsesijo poskrbel dr. Steven Gundry s knjigo "Rastlinski paradoks". Hm ...


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Lahko dieta dr. Gundryja resnično pozdravi številne bolezni? Znanost, da je to mogoče, temu ne pritrjuje, pa tudi zanika ne.

Z antilektinsko prehrano je dr. Grundry začel že leta 2017, ko je prvič objavil, da lektin v krvi povzroča težave vključno z alergijami, želodčnimi težavami in celo debelostjo. Čeprav se je vseskozi skliceval na znanstvene dokaze, pa so mnogi zdravniki in tudi nutricisti skeptični.



Dejstvo je, da lektin najdemo v mnogih živilih. Največ ga je v stročnicah, kot sta fižol in grah, pa tudi v vseh vrstah oreščkov, semen, sadju in tudi zelenjavi med katerimi največkrat omenja jajčevca, krompir in paradižnik. Tudi mleko in mlečni izdelki vsebujejo lektin.

Dr. Grundry svojo tezo potrjuje kar s svojim primerom. V nekaj mesecih je namreč brez odrekanja shujšal za več kot 20 kilogramov, kar je sicer impresiven dosežek, vendar poraja vrsto pomislekov, ker je to samo en takšen primer in še to primer nekoga, ki je "izumil" to dieto.

Verjetno bi ostalo pri tem in bi Grundryjeva dieta pristala na smetišču zgodovine, če ga ne bi podprli mnogi znani ljudje. In ne samo to. V zadnjem času se vedno več govori o tej dieti, ki se je začela kot shujševalna dieta, danes pa vedno več ljudi govori o njenih zdravstvenih vplivih. Uporabniki celo omenjajo, da je ta dieta učinkovitejša kot zdravila.

Čeprav dr. Grundry ves čas govori, da njegova dieta nič ne zdravi, pa je pričevanj o mnogih avtoimunskih alergijah toliko, da tega vpliva ni mogoče prezreti. Dieta naj bi tudi popravila težave s ščitnico, alergijami, težave z želodcem ... Lektin naj bi bil kriv tudi za razvoj sladkorne bolezni, celo artritisa, najbolj skrb vzbujajoče pa naj bi bilo skladiščenje nepredelane hrane v obliki maščob in z očitno visoko vsebnostjo toksičnih snovi (zlasti lektina).

Lektin so beljakovine, ki se vežejo na ogljikove hidrate in predstavlja obrambni sistem rastlin. Zaradi tega ga je težko razstaviti in prebaviti. Z lektinom se rastline branijo, da jih živali ne bi pojedle. Zato je lektin odporen na vse človekove želodčne kisline in zato tudi škodljiv. Največ lektina vsebuje fižol za katerega vemo, da je težko prebavljiv. Rešitev je, da tako hrano z veliko lektina dolgo kuhamo, kar povzroči, da ne razpade samo lektin, pač pa tudi druge hranljive snovi. Da je kuhan lektin v človeškem telesu lažje obvladljiv, velja samo v teoriji, praksa, ki jo poznamo vsi, pa kaže povsem drugačno sliko (napihnjenost, vetrovi, včasih tudi črvičenje v želodcu, čutimo odvečno težo ...). Vse to naj bi bile posledice lektina.

Je lektin novi gluten?
Dr. Grundry je že leta 2006 v svojem znanstvenem članku podrobno opisal moč lektinov in vpliv na naše zdravje. Dr. Grundy je namreč kardiolog in pravi, da svoje trditve potrjuje s prakso. Tako naj bi med svojim delom prepoznal, da lektin zmanjšuje tveganja za razvoj bolezni srca in presnove, kriv naj bi bil za visok pritisk, visok holesterol in odvečno telesno maščobo.

Primarni Grundryjev dokaz se sklicuje na zdravje želodca miši, kjer so znanstveniki večkrat potrdili škodljivost lektina, vendar na ljudeh podobnih raziskav še niso naredili. Še največ sta o lektinu pisali raziskavi, ki ju omenja tudi Grundry, iz leta 1999 in 2006, ko so v zaključku zapisali, da je lektin res odgovoren za razvoj diabetesa, leta 1988 pa so v neki ameriški bolnici ugotovili, da je za pogosta bruhanja pacientov po operacijah, kriv fižol. Ko so fižol umaknili iz bolnišnične prehrane, bruhanja ni bilo.

Čeprav se znanost o dieti brez lektina še vedno ne zmore opredeliti, je glavni pomislek, če je lektin res tako nevaren, zakaj več ljudi ne zboli za sladkorno bolezen?! Nekaterim uživanje lektina ne povzroča omembe vrednih težav? Koristnost fižola je namreč večja, kot njegova domnevna škodljivost. Še več ... Obstaja cela vrsta raziskav, ki potrjuje, da je uživanje stročnic za človeka koristno, kar je v nasprotju z Grundryjevo teorijo. Znanost je večkrat potrdila koristnost zelenjave, zato je zmeda z lektinom toliko večja.

Stročnice (fižol, grah, leča) vsebujejo visoko vsebnost beljakovin, ki pozitivno vplivajo tudi na naše možgane, kar v telesu sproži reakcije zadovoljstva, kar zmanjšuje apetit. Grundryjeva dieta brez lektina te "koristne" beljakovine celo prepoveduje. Zato mnogi nutricisti ne razumejo, kako bi lahko z antilektinsko dieto hujšali?!

Antilektinska dieta pa bi vendarle lahko bila učinkovita.
  • Prva točka pravi, da bi vsi morali močno omejiti uživanje živil z lektinom (predvsem fižola, krompirja, paradižnika in mlečne izdelke - sem sodijo tudi čokolade, sladoledi, siri).

  • Druga točka pravi, da iz vsakodnevne prehrane črtajte vse vrste sladkorja (tudi umetnega) in tudi živila, ki se spremenijo v sladkor v naši prebavi (predvsem ogljikove hidrate - testenine).

  • Tretja točka govori o nadomeščanju kalorij. Nikar se ne prenajedajte, držite se priporočil potrebni dnevni količini energije.

  • Najpomembnejše priporočilo pa je o 5 obrokih na dan pri čemer naj bo zajtrk najobilnejši, potem pa vsak obrok malo manj.

Antilektinska dieta - da ali ne?

V današnjih časih, ko ni težko biti Google-nutricist, je vsak poskus diete potrebno vzeti z rezervo. Vedeti moramo, da je Grundry s knjigo veliko zaslužil, kako pa njegovi nasveti vplivajo na vaše zdravje, pa morate preizkusiti sami. Danes, ko so nam vse raziskave svet na dosegu roke, lahko hitro sestavimo kakšno svojo dieto, ki bo radikalno spremenila svet.

Povsem nemogoče to ni.

Ne smemo pa pozabiti, da zelenjava, sadje, še bolj pa meso zaradi uporabe pesticidov, zastrupljenosti zemlje, zraka in vode vsako leto izgublja 1 % svoje hranljive vrednosti. Zato hrana pred 10, ali 20 leti ni vaš tako učinkovita. Dejstvo je, da bo človek moral vedno bolj pazljivo izbirati živila, razliko pa nadomeščati kako drugače ...
Bis
Je lektin novi gluten?




Antilektinska dieta
Dr Steven Gundry
Koristi in škodljivost lektina
Lektin
Učinkovitost Grundryjeve diete






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Dobro je vedeti
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Pitje med obrokom - da, ali ne?
Dobro je vedeti
Pitje med obrokom - da, ali ne?
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Dobro je vedeti
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Kaj jesti, ko smo bolni
Dobro je vedeti
Kaj jesti, ko smo bolni
Različna, pa vendar neverjetno močna
Zdravje, lepota
Različna, pa vendar neverjetno močna
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Dobro je vedeti
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor