Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Dejstvo, da biti gurman in hkrati nutricist ni enostavna stvar. Mnogi celo pravijo, da je to nemogoče, kar je morda celo res. A v nečem so si gurmani in nutricisti vendarle podobni: imajo enak seznam živil, ki jih ne jedo.
1. Predelano mesoMesni izdelki (klobase, kotleti, paštete in drugo) pogosto vsebujejo enormna količine soli, konzervansov, ojačevalce okusov in drugih snovi, ki jih težko razumemo, kaj sploh delajo tam. Nutricisti svetujejo popolno izločitev teh stvari iz vsakodnevne prehrane Gurmani temu na glas sicer ne pritrjujejo, vendar podatki, da te stvari najmočneje povzročajo težave z zdravjem (povišan holesterol, sladkorna, tudi krvni stradki in okvare jeter) kažejo, da se je res dobro omejiti pri teh stvareh.
2. Kečup in druge komercialne omakeČe natančno preučite etikete teh izdelkov, boste hitro ugotovili, da je v njih veliko natrija, sladil in soli v neverjetno velikih količinah. Veliko bolje je, če tako omako ali preliv naredite sami. Razlika je samo v tem, da veste, kaj ste uporabili ...
3. Barvni bonboni in lizalkeZelo nenavadno je, da so otroške sladkarije med najbolj škodljivimi na trgu! Prekomerne količine sladkorja in umetnih barvil bodo vsekakor pustile nepopravljiv pečat na zdravju mladih. Največja problema sta zdravje zob in prekomerna teža. Prazne kalorije v teh sladkarijah ne potešijo lakote, pač pa celo spodbujajo apetit. Slabih vplivov danes še ne znamo oceniti.
4. Surove ribe in surovo mesoSurovo meso ali ribe lahko vsebujejo zelo nevarne patogene, posledica tega pa so motnje prebave, slabost in celo bruhanje, kot tudi motnje v načinu prehranjevanja. Zapomnite si, da z minimalnim prekuhavanjem uničite večino škodljivih mikroorganizmov.
5. Zamrznjeni obrokiVsi se strinjajo, da pripravljenih jedi, ki zahtevajo samo odmrzovanje, ni dobro uživati. Vsebujejo namreč veliko soli, veliko sladkorja, konzervansov, začimb in ojačevalcev okusa. Problem je še, ker postane odtaljen papir tudi užiten (na njem je veliko plastificiranih premazov), zamrznjena hrana pa skoraj povsem izgubi zdrave vlaknine.