Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem naÄŤinu Ĺľivljenja
Išči
Domov
Grozna resnica o piščancih
Rubrika:

Dobro je vedeti

Grozna resnica o piščancih

Piščančje meso je sicer polno beljakovin, a lahko vseeno škoduje jetrom, ledvicam in celotnemu prebavnemu traktu. Kako?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Piščančja prsa so pogosto ena glavnih sestavin vsakodnevne prehrane, so dober vir beljakovin, so razmeroma poceni in enostavne za pripravo. Vendar pa so poceni piščanci ena najbolj "umazanih" vrst perutninskega mesa.

Da bi proizvajalci povečali dobiček, morajo v prvi vrsti znižati stroške hranjenje, to pa pomeni, da morajo pospešiti rast piščancev. Poceni piščanci dosežejo primerno velikost v petem do sedmem tednu.

Zavedati se moramo, da industrijske piščance redijo dober mesec, med tem to domače približno eno leto.

Super hitro rast proizvajalci dosežejo z antibiotiki in cepivi, najhujši pa so aerosoli, ko živinorejci "skupinsko" cepijo celo farmo. Mnogi uporabljajo tudi posebne aerosole, ki jih pomešajo z vodo, vse pa je podrejeno (pretirano) hitri rasti.

Ali se zaradi neodgovornega ravnanja pojavljajo bolezni? Se, vendar je rast piščancev tako hitra, da se bolezen nima časa močneje razviti in "škodovati" celotni kmetiji. Zato: že res, da vse več kmetov ne uporablja antibiotikov, so pa zato druge oblike, ki so manj nadzorovane in pogosto še bolj nevarne za človeka.

Povedano drugače: če zbolite za pljučnico in se zdravite z antibiotikom, ki ga je jedel tudi piščanec, ki ste ga pojedli, potem vam to zdravilo ne bo prav nič pomagalo. Moramo pa vedeti, da včasih traja tudi do 3 tedne, da vsi strupi, ki jih zaužijemo s hrano, zapustijo naše telo (so primeri, ko se to nikdar ne zgodi, pač pa se strupi samo nalagajo in nalagajo, dokler organizem to še prenese).

In ravno pri pljučnicah ali močnih anginah lahko prepoznamo, da smo jedli meso pitano z antibiotiki.

Vendar pa to ni najhujša stvar ... Nepravilno vzrejen piščanec lahko močno obremeni delovanje jeter, želodca in celotnega prebavnega trakta. Ljudje z močnimi alergijami lahko v najblažjem in na žalost najpogostejšem primeru dobijo večje število aken, v telesu pa jim zaradi vsakodnevne doze mikro-antibiotikov, nastanejo protitelesa, ki zmanjšujejo učinkovitost zdravil. V vsakem primeru pa taka hrana obremenjuje imunski sistem, ki povzroča zmedo prav pri jetrih, ki več ne vedo, kaj morajo čistiti.

Danes vemo, da hormoni za rast piščancev (od hrane, zraka, ki ga dihajo, do vode) spodbujajo moško neplodnost, pri otrocih pa prihaja do mnogih alergijskih reakcij in zmanjšane moči imunskega sistema. V vedno večjem odstotku se pojavljajo problemi pri reproduktivnih funkcijah telesa, ki se v skrajni fazi lahko povsem ustavi.

Tuji nutricisti zato predlagajo, da uživate piščance od vedno istega rejca. Dejstvo namreč je, da vse s čimer so hranjene živali, pride z mesom v naše telo in to vsak dan znova in znova.
Bis


Antibiotiki v piščančjem mesu
Neodgovorno rejo piščancev
Nevarnosti piščančjega mesa
Piščančje meso
Vpliv hormonov na piščančje meso












Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
Dobro je vedeti
Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
4 slabe navade pri zajtrku
Zdravje, lepota
4 slabe navade pri zajtrku
Dobre plati šipkovega olja
Dobro je vedeti
Dobre plati šipkovega olja
Hrana, ki nas dela lačne
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas dela lačne
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Zdravje, lepota
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Dobro je vedeti
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Zdravje, lepota
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
Zdravje, lepota
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
Zdravje, lepota
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Dobro je vedeti
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Zdravje, lepota
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Mandljevo mleko s koprivami
Zdravje, lepota
Mandljevo mleko s koprivami
živila, ki izboljšujejo spomin
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšujejo spomin
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Dobro je vedeti
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Dobro je vedeti
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor