Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako narediti domači kvas
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako narediti domači kvas

Ni vsak kruh, ki ga spečete doma, zdrav kruh. Zdrav kruh je le, če uporabite zdrave sestavine, to pa pomeni, da potrebujete tudi zdrav kvas.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Saj ne, da bi bilo s kupljenim kvasom kaj narobe, a večina vsebuje kar nekaj kemijskih dodatkov, ki poudarijo lastnosti kvasa, predvsem pa podaljša rok uporabe. Domači kvas je drugačen. Morda se vam bo zdel slabši, vendar boste vsaj vedeli, kaj je v njem.

Priprava:



Za kvas načeloma potrebujete le moko in vodo, če pa dodate sadje, boste pospešili proces fermentacije in dobili rahlo kiselkast okus. Najprimernejše za domač kvas so jabolka ali grozdje. Tokrat vam predstavljamo recept z jabolki.

Jabolko naj bo ekološko pridelano, ker boste potrebovali tudi lupino. Če niste prepričani neoporečnost jabolka, ga za 10 minut potopite v jabolčni kis in nato dobro sperite pod tekočo vodo. Polovico jabolka z lupino vred naribajte. Dodajte 1/2 kilograma ostre moke in 350 mililitrov mlačne vode. Vse skupaj dobro premešajte in pretočite v stekleno posodo ali steklenico, ki jo lahko tesno zaprete. Pomembno je, da je steklenica v času vrenja dobro zaprta in, da ves čas miruje pri sobni temperaturi.

Po treh dneh se bodo pojavili drobni mehurčki, kar je znak, da se je začel proces fermentacije, zmes pa bo začela počasi rasti. Polovico te snovi odstranite, v preostanek pa dodajte 250 gramov ostre moke in 170 mililitrov mlačne vode. Premešajte in spet pustite stati pri sobni temperaturi.

Po nekaj dneh se bodo tudi pri tej zmesi pojavili mehurčki, kar pomeni, da je proces priprave kvasa končan.

Iz posode nikdar ne vzemite cele zmesi. Vedno pustite vsaj pol, da proces nastajanja kvasa ne obstane. Domači kvas je namreč dobrodošla sestavina ne samo pri kruhu, pač pa ga lahko jemo tudi surovega, ali pa si z njim posladkamo vsakdan. Kvas namreč vsebuje veliko vitamina B1, čisti kožo in pomaga pri dietah. Otroci do 12 let bi vsak dan morali pojesti 1 do 2 žlički domačega kvasa.

Ali ste vedeli, da ima 1 žlička kvasa več vitamina C kot sok limone ali jabolčni kis? Kvas znižuje krvni pritisk, pomaga revmatikom, bolnikom s sladkorno boleznijo, povečuje vzdržljivost in moč mišične mase. Ugodno vpliva tudi na možganske in živčne celice ...
vkj


Domači kvas
Fermentacija kvasa
Recept za kvas
Vitamini v kvasu
Zdrav kruh






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Eno najboljših zdravil za srce
Zdravje, lepota
Eno najboljših zdravil za srce
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Dobro je vedeti
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Zdravje, lepota
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Dobro je vedeti
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Večkrat se spomnite na hren
Zdravje, lepota
Večkrat se spomnite na hren
Hormon, ki uničuje telo
Dobro je vedeti
Hormon, ki uničuje telo
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
Zdravje, lepota
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Zdravje, lepota
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Dobro je vedeti
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Dobro je vedeti
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Dobro je vedeti
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Dobro je vedeti
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice
Kaj se zgodi, če pojeste več kot 5 mandarin na dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pojeste več kot 5 mandarin na dan?
5 živil po katerih se boste počutili bolj zdravo
Dobro je vedeti
5 živil po katerih se boste počutili bolj zdravo
Kako pravilno uporabiti ingver in 100 % izkoristiti njegove zdravilne lastnosti
Dobro je vedeti
Kako pravilno uporabiti ingver in 100 % izkoristiti njegove zdravilne lastnosti
Zakaj je dobro s sabo nositi ščipalko?
Zanimivosti
Zakaj je dobro s sabo nositi ščipalko?
Kako dobro poznate učinke želatine?
Dobro je vedeti
Kako dobro poznate učinke želatine?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor