Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako narediti domači kvas
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako narediti domači kvas

Ni vsak kruh, ki ga spečete doma, zdrav kruh. Zdrav kruh je le, če uporabite zdrave sestavine, to pa pomeni, da potrebujete tudi zdrav kvas.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Saj ne, da bi bilo s kupljenim kvasom kaj narobe, a večina vsebuje kar nekaj kemijskih dodatkov, ki poudarijo lastnosti kvasa, predvsem pa podaljša rok uporabe. Domači kvas je drugačen. Morda se vam bo zdel slabši, vendar boste vsaj vedeli, kaj je v njem.

Priprava:



Za kvas načeloma potrebujete le moko in vodo, če pa dodate sadje, boste pospešili proces fermentacije in dobili rahlo kiselkast okus. Najprimernejše za domač kvas so jabolka ali grozdje. Tokrat vam predstavljamo recept z jabolki.

Jabolko naj bo ekološko pridelano, ker boste potrebovali tudi lupino. Če niste prepričani neoporečnost jabolka, ga za 10 minut potopite v jabolčni kis in nato dobro sperite pod tekočo vodo. Polovico jabolka z lupino vred naribajte. Dodajte 1/2 kilograma ostre moke in 350 mililitrov mlačne vode. Vse skupaj dobro premešajte in pretočite v stekleno posodo ali steklenico, ki jo lahko tesno zaprete. Pomembno je, da je steklenica v času vrenja dobro zaprta in, da ves čas miruje pri sobni temperaturi.

Po treh dneh se bodo pojavili drobni mehurčki, kar je znak, da se je začel proces fermentacije, zmes pa bo začela počasi rasti. Polovico te snovi odstranite, v preostanek pa dodajte 250 gramov ostre moke in 170 mililitrov mlačne vode. Premešajte in spet pustite stati pri sobni temperaturi.

Po nekaj dneh se bodo tudi pri tej zmesi pojavili mehurčki, kar pomeni, da je proces priprave kvasa končan.

Iz posode nikdar ne vzemite cele zmesi. Vedno pustite vsaj pol, da proces nastajanja kvasa ne obstane. Domači kvas je namreč dobrodošla sestavina ne samo pri kruhu, pač pa ga lahko jemo tudi surovega, ali pa si z njim posladkamo vsakdan. Kvas namreč vsebuje veliko vitamina B1, čisti kožo in pomaga pri dietah. Otroci do 12 let bi vsak dan morali pojesti 1 do 2 žlički domačega kvasa.

Ali ste vedeli, da ima 1 žlička kvasa več vitamina C kot sok limone ali jabolčni kis? Kvas znižuje krvni pritisk, pomaga revmatikom, bolnikom s sladkorno boleznijo, povečuje vzdržljivost in moč mišične mase. Ugodno vpliva tudi na možganske in živčne celice ...
vkj


Domači kvas
Fermentacija kvasa
Recept za kvas
Vitamini v kvasu
Zdrav kruh






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Dobro je vedeti
Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Presenetljiva peteršiljeva voda
Zdravje, lepota
Presenetljiva peteršiljeva voda
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Dobro je vedeti
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Dobro je vedeti
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
Zdravje, lepota
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
5 koristi indijskih oreščkov
Zdravje, lepota
5 koristi indijskih oreščkov
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Zanimivosti
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
Zdravje, lepota
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
3 sestavine za domač probiotik
Dobro je vedeti
3 sestavine za domač probiotik
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Zdravje, lepota
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
Dobro je vedeti
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Zdravje, lepota
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Dobro je vedeti
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Dobro je vedeti
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Dobro je vedeti
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Je gris res koristen za zdravje?
Dobro je vedeti
Je gris res koristen za zdravje?
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Dobro je vedeti
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Pitje med obrokom - da, ali ne?
Dobro je vedeti
Pitje med obrokom - da, ali ne?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor