Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako narediti domači kvas
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako narediti domači kvas

Ni vsak kruh, ki ga spečete doma, zdrav kruh. Zdrav kruh je le, če uporabite zdrave sestavine, to pa pomeni, da potrebujete tudi zdrav kvas.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Saj ne, da bi bilo s kupljenim kvasom kaj narobe, a večina vsebuje kar nekaj kemijskih dodatkov, ki poudarijo lastnosti kvasa, predvsem pa podaljša rok uporabe. Domači kvas je drugačen. Morda se vam bo zdel slabši, vendar boste vsaj vedeli, kaj je v njem.

Priprava:



Za kvas načeloma potrebujete le moko in vodo, če pa dodate sadje, boste pospešili proces fermentacije in dobili rahlo kiselkast okus. Najprimernejše za domač kvas so jabolka ali grozdje. Tokrat vam predstavljamo recept z jabolki.

Jabolko naj bo ekološko pridelano, ker boste potrebovali tudi lupino. Če niste prepričani neoporečnost jabolka, ga za 10 minut potopite v jabolčni kis in nato dobro sperite pod tekočo vodo. Polovico jabolka z lupino vred naribajte. Dodajte 1/2 kilograma ostre moke in 350 mililitrov mlačne vode. Vse skupaj dobro premešajte in pretočite v stekleno posodo ali steklenico, ki jo lahko tesno zaprete. Pomembno je, da je steklenica v času vrenja dobro zaprta in, da ves čas miruje pri sobni temperaturi.

Po treh dneh se bodo pojavili drobni mehurčki, kar je znak, da se je začel proces fermentacije, zmes pa bo začela počasi rasti. Polovico te snovi odstranite, v preostanek pa dodajte 250 gramov ostre moke in 170 mililitrov mlačne vode. Premešajte in spet pustite stati pri sobni temperaturi.

Po nekaj dneh se bodo tudi pri tej zmesi pojavili mehurčki, kar pomeni, da je proces priprave kvasa končan.

Iz posode nikdar ne vzemite cele zmesi. Vedno pustite vsaj pol, da proces nastajanja kvasa ne obstane. Domači kvas je namreč dobrodošla sestavina ne samo pri kruhu, pač pa ga lahko jemo tudi surovega, ali pa si z njim posladkamo vsakdan. Kvas namreč vsebuje veliko vitamina B1, čisti kožo in pomaga pri dietah. Otroci do 12 let bi vsak dan morali pojesti 1 do 2 žlički domačega kvasa.

Ali ste vedeli, da ima 1 žlička kvasa več vitamina C kot sok limone ali jabolčni kis? Kvas znižuje krvni pritisk, pomaga revmatikom, bolnikom s sladkorno boleznijo, povečuje vzdržljivost in moč mišične mase. Ugodno vpliva tudi na možganske in živčne celice ...
vkj


Domači kvas
Fermentacija kvasa
Recept za kvas
Vitamini v kvasu
Zdrav kruh






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Mešanica treh sestavin, ki zdravijo raka, jetra in ledvice
Zdravje, lepota
Mešanica treh sestavin, ki zdravijo raka, jetra in ledvice
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor