Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako narediti domači kvas
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako narediti domači kvas

Ni vsak kruh, ki ga spečete doma, zdrav kruh. Zdrav kruh je le, če uporabite zdrave sestavine, to pa pomeni, da potrebujete tudi zdrav kvas.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Saj ne, da bi bilo s kupljenim kvasom kaj narobe, a večina vsebuje kar nekaj kemijskih dodatkov, ki poudarijo lastnosti kvasa, predvsem pa podaljša rok uporabe. Domači kvas je drugačen. Morda se vam bo zdel slabši, vendar boste vsaj vedeli, kaj je v njem.

Priprava:



Za kvas načeloma potrebujete le moko in vodo, če pa dodate sadje, boste pospešili proces fermentacije in dobili rahlo kiselkast okus. Najprimernejše za domač kvas so jabolka ali grozdje. Tokrat vam predstavljamo recept z jabolki.

Jabolko naj bo ekološko pridelano, ker boste potrebovali tudi lupino. Če niste prepričani neoporečnost jabolka, ga za 10 minut potopite v jabolčni kis in nato dobro sperite pod tekočo vodo. Polovico jabolka z lupino vred naribajte. Dodajte 1/2 kilograma ostre moke in 350 mililitrov mlačne vode. Vse skupaj dobro premešajte in pretočite v stekleno posodo ali steklenico, ki jo lahko tesno zaprete. Pomembno je, da je steklenica v času vrenja dobro zaprta in, da ves čas miruje pri sobni temperaturi.

Po treh dneh se bodo pojavili drobni mehurčki, kar je znak, da se je začel proces fermentacije, zmes pa bo začela počasi rasti. Polovico te snovi odstranite, v preostanek pa dodajte 250 gramov ostre moke in 170 mililitrov mlačne vode. Premešajte in spet pustite stati pri sobni temperaturi.

Po nekaj dneh se bodo tudi pri tej zmesi pojavili mehurčki, kar pomeni, da je proces priprave kvasa končan.

Iz posode nikdar ne vzemite cele zmesi. Vedno pustite vsaj pol, da proces nastajanja kvasa ne obstane. Domači kvas je namreč dobrodošla sestavina ne samo pri kruhu, pač pa ga lahko jemo tudi surovega, ali pa si z njim posladkamo vsakdan. Kvas namreč vsebuje veliko vitamina B1, čisti kožo in pomaga pri dietah. Otroci do 12 let bi vsak dan morali pojesti 1 do 2 žlički domačega kvasa.

Ali ste vedeli, da ima 1 žlička kvasa več vitamina C kot sok limone ali jabolčni kis? Kvas znižuje krvni pritisk, pomaga revmatikom, bolnikom s sladkorno boleznijo, povečuje vzdržljivost in moč mišične mase. Ugodno vpliva tudi na možganske in živčne celice ...
vkj


Domači kvas
Fermentacija kvasa
Recept za kvas
Vitamini v kvasu
Zdrav kruh






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zdravje, lepota
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Zanimivosti
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Dobro je vedeti
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Dobro je vedeti
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Skriti morilec 21. stoletja
Dobro je vedeti
Skriti morilec 21. stoletja
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Dobro je vedeti
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Dobro je vedeti
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
Dobro je vedeti
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Zdravje, lepota
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
Zdravje, lepota
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Dobro je vedeti
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Dobro je vedeti
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Sokovi za nižanje pritiska
Dobro je vedeti
Sokovi za nižanje pritiska
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Dobro je vedeti
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Hrana zaradi katere ste ponoči lačni
Zdravje, lepota
Hrana zaradi katere ste ponoči lačni
Kako s hrano nadomestimo vitamin D
Dobro je vedeti
Kako s hrano nadomestimo vitamin D




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor