Cvetača velja za eno bolj zdravih zelenjav, ki je tudi vsestransko uporabna, najboljša pa je pečena. Ne pozabit, da ima cvetača malo energije, veliko vitaminov in še zlasti veliko vitamina K in C, ki je pomemben pri strjevanju krvi. Poleg tega ima cvetača tudi lahko prebavljive beljakovine, zato je primerna za vse, ki imajo težave z želodcem in črevesjem. Kot vse zeljnice ima tudi cvetača veliko folne kisline in kalija. Danes poznamo več kot 100 vrst cvetač, v grobem pa jih ločimo po barvi: beli, oranžni, vijoličasti in zeleni.
Sestavine:
- 1 majhna glava cvetače
- 1 žlica rastlinskega olja
- 2 dcl jogurta (najboljši je grški)
- sok ene limone
- 2 žlici čilija v prahu (lahko tudi rdeče paprike)
- 1 žlica mlete kumine
- 1 žlica strtega česna
- 1 žlica mletega črnega popra
- 2 žlički soli
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. V skledi zmešajte sestavine za pripravo marinade. Cvetači odstranite zelene liste in jo dobro sperite. Pekač namažite z oljem, na sredo postavite cvetačo in jo prelijte z marinado. Pecite 30 do 40 minut.
Ko je cvetača pečena, počakajte 10 minut, da se ohladi in jo šele nato postrezite. Najbolje se poda z zeleno solato.
Recept je pripravljen po LCHF.