Ker se avokado lepo dopolnjuje s kislim in slanim in je vir dobrih maščob, lahko iz njega pripravimo dober preliv za solato.
Sestavine:
Za preliv za en krožnik
- polovica avokada
- sok pol limone
- 2 žlici tekočega jogurta
- ščepec kajenskega popra
- strok česna
- žlica ali dve olivnega olja
Sestavine damo v primerno posodo in zmiksamo, da postane preliv kremast.
Za solatni krožnik
Sestavine
- nekaj listov zelene solate
- pest kuhanega stročjega fižola
- nekaj rezin paradižnika
- nekaj rezin rdeče redkvice in korenčka
- nasekljano trdo kuhano jajce
- nekaj rezin pršuta
- rezine avokada
- pest sojinih kalčkov
- sezam za posipanje
Priprava
Na krožnik razporedimo cele solatne liste. Nanje položimo zelenjavo, v pršut zavite rezine avokada, potresemo z nasekljanim jajcem in okrasimo s koščki lubenice. Po vrhu potresemo sezam.
Preliv postrežemo v kozarčku in z njim prelijemo solatni krožnik ali pa vanj namakamo zelenjavo.
Jed je brez glutena in pripravljena po LCHF.