Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
1. OreščkiČe jih daste v zamrzovalnik, bo njihova obstojnost precej daljša, ker maščobe v njih ne bodo postale žarke. Če kupujete velike količine (to se najbolj splača, ker so tudi popusti na količino izjemno visoki), dajte na stran toliko, kot nameravate pojesti prvi dan, ostalo pa dajte na hladno.
2. Kuhan rižDa, prav ste prebrali: če vam je od kosila ostalo kaj riža, ga dajte v plastično posodo s pokrovom. Ko tak riž potrebujete, da najhitreje segrejete v mikrovalovni pečici.
3. SirTudi sir ohrani polnejši okus in svežino, če ga daste v zamrzovalnik. Še bolje pa je, če ga pred tem naribate, zapakirate v vrečke za zamrzovanje in ga uporabite, ko ne boste imeli pri roki svežega sira. V zamrzovalniku lahko počaka več mesecev.
4. Zrele bananeLjubitelji banan gotovo poznajo to skrivnost. Zrele banane, ki so tako zrele, da je potemnela že skoraj vsa lupina, imajo izredno sladek in izrazit okus. Če jih z lupinami vred daste v zamrzovalnik, bodo banane, ki bi skoraj zagotovo končale na smetišču, še vedno dober dodatek k sladicam, sadnim kašam ... Ni boljšega, kot sladka banana v smoothiju za zajtrk.
5. VinoVam je po večerji ostalo še nekaj vina? Nikar ga ne zlijte proč, ali na silo popijte. Raje ga zlijte v posodico za led. Vinske ledene kocke so lahko praktičen dodatek k različnim jedem, osvežitev za koktajle, sangrije ...
6. SlaninaTudi zamrznjena slanina dlje časa ohrani okus in svežino, če jo zavijete v papir za peko in shranite v zamrzovalniku. Priporočamo vam, da jo pred zamrzovanjem narežete na drobne koščke ali tanke rezine.
7. MasloMaslo lahko zamrznete kar v originalni embalaži, še bolje pa je, če ga zavijete v alu-folijo. Zamrznjeno maslo lahko enostavno uporabite tako, da ga naribate.
8. Beljaki in rumenjakiCelih jajc nikdar ne zamrznite, lahko pa ločeno rumenjake in beljake. Shranite jih v plastične posode in jih pred uporabo pustite, da se odtalijo.