Suzy Wengel je nutricistka in direktorica danskega biotehnološkega podjetja, ki se ukvarja z zdravo prehrano ljudi. Wengelova je izhajala iz dejstva, da vse dosedanje diete temeljijo na tem, da nečesa ne smemo jesti (najbolj znan je primer LCHF, kjer so ogljikovi hidrati močno omejeni, celo nezaželeni). Po podatkih, ki jih je zbrala, lahko take omejitvene diete povzročijo več težav, kot koristi. Nekatere bolezni so lahko zaradi diet celo nepopravljive. Prav zato je sestavila svojo dieto, ki je kmalu po objavi dobila naziv najenostavnejša shujševalna dieta.
V čem je skrivnost?
Dieta ne vsebuje nobenega jedilnika. Ne veljajo nobene omejitve. Jeste to, kar vam je všeč in to 3-krat na dan. Zaužito hrano merite samo s pestjo, vsak obrok (tudi zajtrk) pa mora vsebovati 4 glavne elemente: 1 pest beljakovin + 1 pest ogljikovih hidratov + 2 pesti zelenjave + 1 jušna žlica maščob.
Wengelova je pred objavo po Instagramu ves čas dokumentirala in spremljala svoj 10 mesecev trajajoč eksperiment. Pravi, da je v tem času shujšala 40 kilogramov, najpomembneje pa je, da me tem ni bila lačna in se ni slabo počutila. Pravi še, da je v povprečju na teden izgubila med 0,5 in 1,5 kilogrami.
Kaj je jedla?
Kot sama pravi, ni nikdar izbirala jedi. Edina stvar, ki jo je resnično črtala iz vseh jedilnikov, je procesirana hrana. Drugače pa je njen jedilnik izgledal tako:
Zajtrk:
- 2 pesti zelenjave (večinoma češnjev paradižnik in grah)
- 1 pest beljakovin (to sta 2 kuhani jajci)
- 1 pest ogljikovih hidratov (1 rezina kruha)
- 1 žlica maščob (maslo namazano na kruh)
- skodelica tople kave z običajnim mlekom.
- 2 pesti zelenjave (korenje, kumare, paprika, paradižnik, gobe)
- 1 pest beljakovin (pašteta, na oko pečeno jajce, rezina slanine)
- 1 pest ogljikovih hidratov (1 rezina kruha)
- 1 žlica maščob (sir).
- 2 pesti zelenjave (korenje, šparglji, hren, zelena listnata zelenjava)
- 1 pest beljakovin (na žaru pečen zrezek)
- 1 pest ogljikovih hidratov (kozarec vina)
- 1 žlica maščob (tatarska omaka).
Zato je toliko bolj prepričana v svojo dieto, ker vsakogar, ki se odloči stopiti na to pot, nauči samo eno: prenajedanje nas najbolj redi.
To je dieta, ki se nikdar ne konča.