Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Poznate razliko med omega-3 maščobnimi kislinami iz rastlin in morskih olj?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Poznate razliko med omega-3 maščobnimi kislinami iz rastlin in morskih olj?

Ribe in morski sadeži so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami. Prav tako tudi oreščki. Pa vendar je med temi kislinami ogromno razlike.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Omega-3 maščobne kisline telo potrebuje za prebavo, mišične aktivnosti, preprečevanje strjevanje krvi, krepi ostrino vida, krepi spomin in še veliko več. Omega-3 je prav tako pomemben za pravilno delitev in gradnjo celic.

Gre za maščobne kisline, ki jih naše telo ne more pridelati, zato je naš organizem v veliki meri odvisen od zunanjih vnosov. Študije so pokazale, da imajo največjo koncentracijo maščobnih kislin ribe, ki živijo v mrzlih vodah (lososi, skuša, tune ...). Najpomembnejši razlogi, zakaj jemati omega-3 kapsule:
  • omega-3 zmanjšuje skupno količino maščob v telesu (holesterol in trigliceride)
  • zmanjšujejo povišan krvni pritisk
  • zmanjšujejo tveganje za kap
  • zmanjšujejo depresijo
  • zmanjšujejo bolečine v sklepih
Omega-3 kisline pa niso samo dobre za splošno zdravje, pač pa izboljšujejo tudi učinek prehrane in uravnavajo telesno težo. Študije potrjujejo, da ljudje, ki poskušajo hujšati s pomočjo telovadbe in zdrave prehrane, lažje uravnavajo nivo sladkorja in holesterola.

Nutricisti in zdravniki priporočajo, da 2-krat na teden zaužijete ribji obrok. S tem se tveganje za infarkt in kap zmanjša za 50 %. Še posebej to velja v zimskih časih, ter seveda spomladi, ko organizem nujno potrebuje vitaminsko okrepitev. Na prelomu tisočletja so v ZDA naredili raziskavo med 80.000 ženskami. Raziskava je trajala 14 let in nedvoumno pokazala, da je imelo 67 odstotkov sodelujočih manj težav s srcem in 72 odstotkov manj težav s trombozo.

Ključno vprašanje je, ali lahko omega-3 maščobne kisline iz rib nadomestimo z omega-3 maščobami rastlinskega izbora?

Vedeti moramo, da omega-3 živalskega izvora ni isto, kot omega-3 iz rastlin. Največ rastlinskih omega-3 imajo lanena semena, chia semena, orehi, zelena listnata zelenjava. Poleg tega imajo te rastline še alfa-linolensko kislino, krajšo verigo PUFA (pri rastlinah gre za 18 ogljikovih atomov, pri ribah pa 22 ogljikovih atomov). Poleg tega rastline nimajo dokozaheksaenojske (DHA) in eikosapentanojske (EPA) kisline.

Kaj to pomeni?

Ko zaužijemo obrok bogat z lososom, kozicami ali ribjim oljem, se raven maščobnih kislin poviša in ostane tak več kot 3 dni. Od tu tudi nasvet, da bi morali ribe jesti 2- do 3-krat na teden. Več ne. To pa ne zaradi preveč omega-3, pač pa zaradi preveč težkih kovin, ki jih najdemo v ribah.

Ko zaužijemo obrok bogat z omega-3, se zaradi krajše verige ogljikovih atomov taka omega-3 absorbira v kri v samo pol ure, povišana pa ostane največ 10 ur.

Če torej potrebujemo hitro dozo omega-3, izberemo bogato zelenjavo, sicer izberemo ribe.

Imajo pa rastlinske omega-3 maščobne kisline še nekaj prednosti:
  • izboljšajo presnovo glukoze v krvi, česar ribje olje ne
  • spodbuja presnovo maščob, kar ribje olje ne
  • pomaga pri urejanju dihalnih verig, kar ribje olje ne
  • zmanjšujejo sintezo holesterola, kar ribje olje povečuje (to je pravzaprav edina prednost ribjega olja.

vkj


Omega-3 maščobne kisline
Rastlinske omega-3 maščobne kisline
Razlike med omega-3 iz rib in rastlin
Ribe in morski sadei
Zdravje in omega-3












5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
Dobro je vedeti
5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
8 znakov, da se morate več gibati
Zdravje, lepota
8 znakov, da se morate več gibati
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
Zdravje, lepota
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Dobro je vedeti
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Dobro je vedeti
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
Zdravje, lepota
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Zdravje, lepota
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Dobro je vedeti
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Zdravje, lepota
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Dobro je vedeti
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Kako tvegano je jesti jajca?
Dobro je vedeti
Kako tvegano je jesti jajca?
Kdo ne bi smel jesti banan?
Dobro je vedeti
Kdo ne bi smel jesti banan?
Nimajo privlačnega videza, so pa izjemno okusni in zdravi
Zdravje, lepota
Nimajo privlačnega videza, so pa izjemno okusni in zdravi
Bikini body čez mesec dni
Zdravje, lepota
Bikini body čez mesec dni
Ali veste, kaj je razstrupljanje možganov?
Zanimivosti
Ali veste, kaj je razstrupljanje možganov?
Zakaj je koruzni kruh tako odličen?
Zdravje, lepota
Zakaj je koruzni kruh tako odličen?
Pripravite zdravilni timijanov med
Dobro je vedeti
Pripravite zdravilni timijanov med
Domača vitaminska voda
Zdravje, lepota
Domača vitaminska voda
Preprosti načini za preprečevanje bolečin v vratu
Dobro je vedeti
Preprosti načini za preprečevanje bolečin v vratu
Ali holesterol res hrani rakave celice?
Dobro je vedeti
Ali holesterol res hrani rakave celice?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor