Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Poznate razliko med omega-3 maščobnimi kislinami iz rastlin in morskih olj?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Poznate razliko med omega-3 maščobnimi kislinami iz rastlin in morskih olj?

Ribe in morski sadeži so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami. Prav tako tudi oreščki. Pa vendar je med temi kislinami ogromno razlike.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Omega-3 maščobne kisline telo potrebuje za prebavo, mišične aktivnosti, preprečevanje strjevanje krvi, krepi ostrino vida, krepi spomin in še veliko več. Omega-3 je prav tako pomemben za pravilno delitev in gradnjo celic.

Gre za maščobne kisline, ki jih naše telo ne more pridelati, zato je naš organizem v veliki meri odvisen od zunanjih vnosov. Študije so pokazale, da imajo največjo koncentracijo maščobnih kislin ribe, ki živijo v mrzlih vodah (lososi, skuša, tune ...). Najpomembnejši razlogi, zakaj jemati omega-3 kapsule:
  • omega-3 zmanjšuje skupno količino maščob v telesu (holesterol in trigliceride)
  • zmanjšujejo povišan krvni pritisk
  • zmanjšujejo tveganje za kap
  • zmanjšujejo depresijo
  • zmanjšujejo bolečine v sklepih
Omega-3 kisline pa niso samo dobre za splošno zdravje, pač pa izboljšujejo tudi učinek prehrane in uravnavajo telesno težo. Študije potrjujejo, da ljudje, ki poskušajo hujšati s pomočjo telovadbe in zdrave prehrane, lažje uravnavajo nivo sladkorja in holesterola.



Nutricisti in zdravniki priporočajo, da 2-krat na teden zaužijete ribji obrok. S tem se tveganje za infarkt in kap zmanjša za 50 %. Še posebej to velja v zimskih časih, ter seveda spomladi, ko organizem nujno potrebuje vitaminsko okrepitev. Na prelomu tisočletja so v ZDA naredili raziskavo med 80.000 ženskami. Raziskava je trajala 14 let in nedvoumno pokazala, da je imelo 67 odstotkov sodelujočih manj težav s srcem in 72 odstotkov manj težav s trombozo.

Ključno vprašanje je, ali lahko omega-3 maščobne kisline iz rib nadomestimo z omega-3 maščobami rastlinskega izbora?

Vedeti moramo, da omega-3 živalskega izvora ni isto, kot omega-3 iz rastlin. Največ rastlinskih omega-3 imajo lanena semena, chia semena, orehi, zelena listnata zelenjava. Poleg tega imajo te rastline še alfa-linolensko kislino, krajšo verigo PUFA (pri rastlinah gre za 18 ogljikovih atomov, pri ribah pa 22 ogljikovih atomov). Poleg tega rastline nimajo dokozaheksaenojske (DHA) in eikosapentanojske (EPA) kisline.

Kaj to pomeni?

Ko zaužijemo obrok bogat z lososom, kozicami ali ribjim oljem, se raven maščobnih kislin poviša in ostane tak več kot 3 dni. Od tu tudi nasvet, da bi morali ribe jesti 2- do 3-krat na teden. Več ne. To pa ne zaradi preveč omega-3, pač pa zaradi preveč težkih kovin, ki jih najdemo v ribah.

Ko zaužijemo obrok bogat z omega-3, se zaradi krajše verige ogljikovih atomov taka omega-3 absorbira v kri v samo pol ure, povišana pa ostane največ 10 ur.

Če torej potrebujemo hitro dozo omega-3, izberemo bogato zelenjavo, sicer izberemo ribe.

Imajo pa rastlinske omega-3 maščobne kisline še nekaj prednosti:
  • izboljšajo presnovo glukoze v krvi, česar ribje olje ne
  • spodbuja presnovo maščob, kar ribje olje ne
  • pomaga pri urejanju dihalnih verig, kar ribje olje ne
  • zmanjšujejo sintezo holesterola, kar ribje olje povečuje (to je pravzaprav edina prednost ribjega olja.

vkj


Omega-3 maščobne kisline
Rastlinske omega-3 maščobne kisline
Razlike med omega-3 iz rib in rastlin
Ribe in morski sadeži
Zdravje in omega-3






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Dobro je vedeti
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Dobro je vedeti
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Dobro je vedeti
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Kako si najhitreje spočijete utrujene noge po delovnem dnevu?
Dobro je vedeti
Kako si najhitreje spočijete utrujene noge po delovnem dnevu?
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Česa po 17. uri ne smete početi, če hujšate
Dobro je vedeti
Česa po 17. uri ne smete početi, če hujšate
Kaj stopala govorijo o vašem zdravju?
Zdravje, lepota
Kaj stopala govorijo o vašem zdravju?
Kako z breskvami v 4 dneh izgubiti 5 kilogramov
Zdravje, lepota
Kako z breskvami v 4 dneh izgubiti 5 kilogramov
10 nutricističnih nasvetov, ki jih večina ne pozna
Zanimivosti
10 nutricističnih nasvetov, ki jih večina ne pozna
Kako veste, kdaj jesti več maščob?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj jesti več maščob?
Kakšne so koristi vitamina U?
Dobro je vedeti
Kakšne so koristi vitamina U?
Sok kislih kumaric proti krčem v nogah
Dobro je vedeti
Sok kislih kumaric proti krčem v nogah
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Dobro je vedeti
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Zdravje, lepota
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Kako z domačo hrano zaščitite dihala pred vnetji in boleznimi
Dobro je vedeti
Kako z domačo hrano zaščitite dihala pred vnetji in boleznimi




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor