Običajna čebula ima ogromno vitaminov C, B, veliko vlaknin, veliko folne kisline, železo, zdravih rastlinskih vlaknin ... Zmanjšuje vnetja v telesu, ščiti pred srčno-žilnimi boleznimi, preprečuje raka, zmanjšuje težave s sladkorno boleznijo, izredno dobro vpliva na delovanje imunskega sistema. Mnogi imajo čebulo za zdravilo in res ne manjka veliko, da je ne bi tudi uporabljali, kot zdravilo.
V zadnjem času pa cenimo še eno pomembno lastnost čebule: pomaga zmanjšati vnos soli v telo, kar se pri sodobni vrsti prehrane kaže, kot ena zelo pomembna lastnost. Če ne celo bistvena!
Vendar pa: čebula ima tudi slabe strani in to ni samo slab zadah, ki je prihaja samo iz ust, pač pa iz kože. Smrdljiv vonj se širi skozi pore po celem telesu.
Poleg tega pa so še primeri, ko čebule ne moremo prebaviti!
Če imate težave z želodcem, imate gastritis, težave s povečano kislino, čebule nikakor ne smete uživati. Res je, da to pri manjših količinah ni problem, vendar mora zgornjo mejo vsak sam določiti. Bolj kot imate očitne tovrstne težave, manj čebule smete jesti.
In da, količina čebule, ki še ne povzroča težav, se s časom zmanjšuje!
Pa ne samo to ...
V skrajni fazi je lahko čebula škodljiva tudi, če je v hladilniku na isti polici z drugo vrsto zelenjave.
V vsakem primeru imejte čebulo vedno ločeno od druge zelenjave, tudi zaradi vonja, jo imejte shranjeno v ločenih škatlicah in pazite, da ne pride v stik z drugimi živili. Škoda bi bilo izgubiti zaklad čebule samo zato, ker ste jo nekoč preveč pojedli ...