Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj je vsak dan dobro jesti cvetačo
Rubrika:

Zdravje, lepota

Zakaj je vsak dan dobro jesti cvetačo

Nekateri je ne marajo, vendar pa vse več raziskav kaže, da bi jo morali jesti vsak dan. Predstavljamo vam 5 razlogov, zakaj?!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Cvetača je neverjetna zelenjava, ki skriva v sebi ogromno skladišče vlaknin, antioksidantov, vitaminov, kalija, kalcija in železa. že samo to so dovolj veliki razlogi, da bi morali cvetačo jesti vsak dan, vendar je to samo del zaklada, ki se skriva v njej.

1. Preprečuje vnetja
Antioksidanti v cvetači krepijo celične stene in tako ščitijo pred poškodbami in preprečujejo oksidativni stres. S tem tudi krepijo imunski sistem in zmanjšujejo tveganja za razvoj kroničnih bolezni.

2. Uravnava krvni tlak
Sulforafan je spojina, ki jo v razmeroma velikih količinah najdemo v cvetači, njena naloga pa je normalizacija krvnega tlaka. Poleg tega pa še krepi stene krvnih žil in preprečuje bolezni srca in ožilja.

3. Krepi kosti
Cvetača je nenavadno bogata z vitaminom K, ki je odgovoren za trdnost kosti. Poleg tega preprečuje tudi strjevanje krvi in zavira kalcifikacijo krnih žil, da bo bolj elastične.

4. Krepi imunski sistem
Ali ste vedeli, da ima cvetača nekajkrat več vitamina C, kot agrumi? Vitamin C je ključna podpore imunskemu sistemu pri boju proti virusom, boju proti notranjim vnetjem, poleg tega pa spodbuja nastanek protiteles. Torej: če se vam zdi, da se vas loteva kakšna bolezen, začnite jesti cvetačo.

5. Pospešuje hujšanje
Nutricisti so zaljubljeni v cvetačo, glavni razlog pa je nizka vsebnost kalorij in visoka vrednost vlaknin in vitaminov. Cvetačo zato mnogi uporabljajo kot alternativo krompirju, rižu in testeninam.
vkj


Antioksidanti
Cvetača
Hujšanje
Imunski sistem
Krepitev kosti












Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor