Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
K.O. krompir
Rubrika:

Recepti

K.O. krompir

Dokazano je, da imajo krompirjevi olupki veliko vitamina B in C, polni so železa, kalcija in kalija. Zato krompirja ne lupite, specite ga z olupki vred v pečici in pojejte.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Sestavine:

- šestnajst majhnih krompirjev, velikosti jajca
- olivno olje
- sol

Priprava:

Krompir dobro operite in skuhajte. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj zložite krompirje po štiri v vrsto. Z dlanjo ali s kuhinjsko krpo pritisnite na vsak krompir, da se razpoči. Na vsakega polijte žličko olivnega olja in posolite z morsko soljo.

Pecite v ogreti pečici na 200 stopinj najmanj pol ure. Če imate raje bolj zapečen in hrustljav krompir, podaljšajte čas pečenja.

Zraven postrezite solato ali pa samo majonezo in kečap.

Nasvet: za pripravo tega recepta je najboljši rdeč krompir Red Scarlet.

Red Scarlet je zgodnji krompir, ki ga kupujemo kot mladi krompir. Ima podolgovate gomolje, rdečo kožico in rumeno meso. Po kuhanju ta krompir ostane močno vlažen, voščen in trd. Ne razkusa se. Ta sorta je primerna za pečenje in praženje, posebno pa se priporoča za pečen krompir s kožico v pečici in kuhan za solato.

Seveda pa lahko uporabimo kateri koli krompir in ga pred pečenjem začinimo po svojem okusu. Lahko ga potresemo s parmezanom ali pa namesto olivnega olja uporabimo maslo....

Jed ne vsebuje glutena.
Bis
K.O. krompir


K.O. krompir


K.O. krompir




Brezglutenski recepti
Krompirjevi olupki
Recept pečenega krompirja
Red Scarlet krompir
Vitamin B in C












3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravi nadomestki, ki to niso
Dobro je vedeti
Zdravi nadomestki, ki to niso




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor