Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
3 nadomestki za moko brez glutena
Rubrika:

Dobro je vedeti

3 nadomestki za moko brez glutena

Če vam gluten škodi, ali pa se mu izogibate iz preventivnih razlogov, to ne pomeni, da se morate odpovedati tudi svojemu priljubljenemu pecivu.


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

O škodljivosti glutena zadnje čase povsod veliko piše, malo manj pa, da naše telo potrebuje gluten. Popolno izogibanje ni dobro, pa tudi poceni ni, dobro pa je poznati alternative, ki lahko zamenjajo običajno moko.

Zakaj je alternativa boljša od običajne moke?



Obstaja vrsta raziskav, ki potrjujejo, da bela moka z visokim deležem glutena povzroča zaprtost, sladkorno bolezen in celo raka, spodnje tri alternative pa kar pokajo po šivih od vitaminov in hranljivih snovi, zato bi jih bilo dobro imeti na mizi, tudi če se vas problemi z glutenom ne tičejo.

1. Kokosova moka

Kokosovo moko dobimo z mletjem bele kokosove sredice. Ima prijetno sladek okus, v nasprotju z belo moko pa izjemno nizek glikemični indeks. žlica kokosove moke vsebuje 10 miligramov vlaknin, kar je 2-krat več, kot pšenični otrobi in 20-krat več, kot bela moka. Poleg tega je kokos bogat z beljakovinami in ima malo maščob. Redno uživanje kokosa uravnava krvni pritisk, znižuje sladkor, izboljšuje delovanje ščitnice in telesu daje energijo.

In še nekaj: obstaja kopica receptov, ki so prilagojeni kokosovi moki, pecivo pa je veliko bolj okusno, kot bi bilo narejeno z običajno moko.

2. Ajdova moka

Ajdova moka prav tako ne vsebuje glutena, ima pa samosvoj okus, ki se ga je potrebno navaditi. Tako kot kokosova moka, je tudi ajdova veliko bolj zdrava od bele moke. Vsebuje več rastlinskih vlaknin, več proteinov (vključno z vsemi osmimi esencialnimi aminokislinami, ki jih človeško telo ne more ustvariti). Ajda je bogata z minerali, zlasti magnezijem in bakrom, vsebuje veliko flavonoidov, ki ščitijo celice pred poškodbami in vnetji ...

Še posebej okusne so ajdove palačinke.

3. Moka iz rožičev

Rožičevo moko bi morali v naših krajih pogosteje uporabljati, ker je v določenih segmentih celo bolj zdravilna od kokosa. Ima veliko magnezija, kalcija, vse esencialne aminokisline (to so snovi, ki jih naše telo ne more ustvariti), poleg tega pa je še zelo aromatična in prijetnega vonja. Nič neobičajnega ni, če mnogi rožičevo moko dodajajo k zelenjavnim napitkom, sladice pa dobijo bolj poln in sladek okus.

Poleg tega, da rožičeva moka znižuje stopnjo sladkorja v krvi in znižuje krvni pritisk, je še zelo uspešna pri topljenju maščob. V ZDA je rožičeva moka glavna sestavina vseh, ki želijo zdravo shujšati.
vkj


ajdova moka
alternativa beli moki
kokosova moka
moka brez glutena
moka iz rožičev






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor