Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Je rdeče in procesirano meso enako rakotvorno, kot cigarete in alkohol?
Rubrika:

Zanimivosti

Je rdeče in procesirano meso enako rakotvorno, kot cigarete in alkohol?

Mednarodna agencija za raziskave raka IARC je posodobila seznam rakotvornih živil - največ preplaha je nastalo zaradi mesnih izdelkov


IRAC je agencija, ki deluje v okviru svetovne zdravstvene organizacije WHO. Od leta 1965 vsako leto objavijo seznam rakotvornih živil, ki so razdeljene v 5 razredov. Zadnja velika sprememba je, kar vedo že ptički na veji, je, da so se v najnevarnejšo skupino uvrstili rdeče meso in procesirani mesni izdelki.

A kljub vsemu ljudje vztrajamo pri tovrstnih živilih, čeprav je iz dneva v dan več podatkov o njenih rakotvornih učinkih. Zakaj?



SKUPINA 1

Cigareti, izpostavljenost sončnemu sevanju, alkohol, procesirano in rdeče meso ...

V tej skupini so živila za katere obstaja dovolj znanstvenih dokazov, da povzročajo raka. V tej skupini so na prvem mestu cigareti. 89 % bolnikov z rakom na pljučih je namreč kadilcev, 19 % vseh rakov pa je prav rakov na pljučih. Po novem so v skupini najnevarnejših tudi slanina, mesni izdelki (paštete, hrenovke), klobase in rdeče meso (svinjina, govedina in ovčetina). Raziskave so potrdile, da 3 % vseh rakov nastane prav zaradi tega mesa. Statistika kaže, da povprečen Evropejec na dan poje 110 gramov rdečega mesa, Evropejka pa 70 gramov. Poleg tega že 100 gramov rdečega mesa na teden poveča možnost za raka za 17 %, še hujše pa je stanje pri procesiranih mesnih izdelkih, kjer že 50 gramov na dan poveča tveganje za raka za 18 % (spomnite se tega, ko si boste prihodnjič mazali pašteto na kruh). IARC je že v študiji, ki so jo objavili aprila 2014, omenjala povezavo med rdečim in procesiranim mesom in rakom na debelem črevesju, požiralniku, pljučih, raku trebušne slinavke. Rdeče meso krajša življenjsko dobo ter povzroča bolezni srca in ožilja.

Podroben seznam najnevarnejših snovi najdete na povezavi TUKAJ.

SKUPINA 2A

Emisije, ki nastanejo zaradi visokih temperatur pri cvrtju, steroidi, frizerski pripomočki ...

Obstajajo trdni dokazi, da ta živila povzročajo raka pri ljudeh, vendar trenutno vsi dokazi še niso prepričljivi.
Seznam živil v tej skupini je na naslovu TUKAJ.

SKUPINA 2B

Kava, bencin, izpušni plini, vložena zelenjava ...

Obstaja nekaj dokazov, da živila v tej skupini povzročajo raka, vendar vsi dokazi niso prepričljivi.
Seznam živil v tej skupini je na naslovu TUKAJ.

SKUPINA 3

Čaj, polieten, fluoroscentna razsvetljava, statično magnetno polje ...

Za živila v tej skupini ni dokazov, da pri ljudeh povzročajo raka, vendar pa je raziskav še premalo, da bi živila lahko dokončno opredelili v skupino nenevarnih.
Seznam živil v tej skupini je na naslovu TUKAJ.

SKUPINA 4

V tej skupini so živila za katera obstajajo trdni dokazi, da ne povzročajo raka pri ljudeh. Doslej so to uspeli dokazati samo za eno snov in to je kaprolaktam. Kaprolaktam so prvič opisali pred približno dvesto leti in velja za predhodnika najlona. Leta 1991 je bil uvrščen na seznam nevarnih onesnaževalcev zraka, a so ga leta 1996 odstranili. V velikih količinah je kaprolaktam strupen, v majhnih odmerkih pa se celo uporablja v zdravilih, ker tako poveča njihovo moč. IARC je leta 2014 uvrstila to kemikalijo v skupino snovi z najnižjo nevarnostjo za raka.
vkj


IARC seznam rakotvornih živil
Nevarna hrana za raka
Procesirano meso
Rakotvorna hrana
Rakotvorni učinki mesa






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
Zdravje, lepota
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Dobro je vedeti
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor