Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Rubrika:

Zdravje, lepota

Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi

Občutljivost na laktozo je izredno pogost pojav. Večina ljudi se tega ne zaveda, pri drugih pa povzroča velike težave.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Najnovejša odkritja kažejo, da bi lahko bila laktoza tudi krivec za nastanek tumorjev, raka in drugih težkih bolezni (Diagnosticirali so ji raka, spremenila je samo eno stvar in ozdravela). Poleg tega se občutljivost na laktozo skozi leta spreminja, zaskrbljujoče pa je, da število preobčutljivih do 20 let izjemno hitro narašča. Preobčutljivost na laktozo med mladimi postaja resen problem.

Raziskave kažejo, da ima 75 odstotkov svetovnega prebivalstva težave zaradi mleka in mlečnih izdelkov, od tega pa ima 5 odstotkov izredno resne reakcije. Pri večini mleko povzroči povečan nivo želodčne kisline, napenjanje, prebavne motnje, glavno vprašanje pa je, kako se temu ogniti.



1. Prednost dajte fermentiranim mlečnim izdelkom
že pri manjši občutljivosti na laktozo se v debelem črevesju začne nabirati nerazgrajena laktoza, ki zadržuje vodo, povečuje gibljivost črevesja in povzroča drisko. Poleg tega se pojavlja napenjanje in vetrovi. Pri fermentiranih mlečnih proizvodih, kot so jogurt, kefir, skuta je teh problemov manj, ker vsebujejo zelo majhne količine laktoze. Poleg tega aktivne bakterije v jogurtu in kefirju pomagajo razgraditi laktozo, hkrati pa so še odličen vir kalcija, kalija in proteinov.

2. Razmislite o alternativah mleku
Če želite zmanjšati vnos mleka v kavi, pudingu, pecivu, potem uporabite kokosovo, mandljevo ali riževo mleko. Poleg tega tudi maslo zamenjajte denimo s kokosovim oljem.

3. Probiotiki izboljšajo prebavo laktoze
Probiotiki so izvrsten vir koristnih bakterij z vsestransko ugodnim vplivom na prebavo, imunski sistem in celo vrsto metabolnih procesov. Za probiotike večkrat rečemo, da so podporna terapija za obnovo poškodovane črevesne flore.

4. Jabolčni kis
Jabolčni kis pomaga pri zmanjševanju občutljivosti na laktozo predvsem zato, ker pospešuje prebavo. Uravnava nivo želodčne kisline in blagodejno vpliva na prebavne motnje, ki jih lahko povzročijo mlečni izdelki. Težave z laktozo so lahko opazno manjše, če pred obrokom popijete kozarec vode zmešan z žlico jabolčnega soka.
bis


Fermentirani mlečni izdelki
Laktoza
Občutljivost na laktozo
Preobčutljivost na laktozo
Probiotiki






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kako dobro poznate učinke želatine?
Dobro je vedeti
Kako dobro poznate učinke želatine?
Napitek, ki čisti možgane in pomlajuje telo
Zdravje, lepota
Napitek, ki čisti možgane in pomlajuje telo
Kaj se zgodi, če damo česen v hladilnik, preden ga narežemo
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če damo česen v hladilnik, preden ga narežemo
Kdaj ste nazadnje poskrbeli za razstrupljanje črevesja in ožilja?
Zdravje, lepota
Kdaj ste nazadnje poskrbeli za razstrupljanje črevesja in ožilja?
Nočni znak zamaščenih jeter, ki ga večina spregleda
Dobro je vedeti
Nočni znak zamaščenih jeter, ki ga večina spregleda
Ali veste, da je banana z vodo lahko tudi zdravilo?
Dobro je vedeti
Ali veste, da je banana z vodo lahko tudi zdravilo?
Grki prepovedujejo izdelavo feta sira iz kravjega mleka
Dobro je vedeti
Grki prepovedujejo izdelavo feta sira iz kravjega mleka
Zakaj je brstični ohrovt boljši pečen, kot kuhan
Dobro je vedeti
Zakaj je brstični ohrovt boljši pečen, kot kuhan
10 signalov, ko telo kliče vašo pomoč
Dobro je vedeti
10 signalov, ko telo kliče vašo pomoč
Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
Dobro je vedeti
Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
Dobro je vedeti
6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Zdravje, lepota
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
Zdravje, lepota
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Dobro je vedeti
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Katere bolezni zdravi marmelada?
Dobro je vedeti
Katere bolezni zdravi marmelada?
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
Zdravje, lepota
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Dobro je vedeti
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Kako na naraven način znižati holesterol
Dobro je vedeti
Kako na naraven način znižati holesterol
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
Zdravje, lepota
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Dobro je vedeti
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor