Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal
Rubrika:

Dobro je vedeti

Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal

Meso pečeno na žaru nosi s sabo nekaj škodljivih stvari, ki bi jih moral vsak poznati. Pazite predvsem na otroke!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Hrana pečena na žaru velja za eno najstarejših načinov prehranjevanja, vendar pa je, tako kot pri vseh drugih stvareh, vsako pretiravanje tudi tu škodljivo. Še zlasti, ker se nevarnosti seštevajo ...

Pri žaru je najbolj škodljiv dim, ki ima izredne mutagenske učinke (tvorijo se tako imenovane spojine PAH). Drobni delci, ki jih ob tem vdihujemo, nosijo množico rakotvornih spojin PAH, ki se kopičijo v pljučih in so zelo trdovratni. Na žalost pa te spojine ne vstopajo v telo samo skozi pljuča, pač pa tudi skozi kožo in sluznico (zlasti očesno).



Dobro pri tem je, da je koncentracija teh delcev kritična dva metra od žara, potem pa naglo pada.

Vrsta raziskav pri delavcih iz gostiln, kjer pripravljajo jedi iz žara, potrjuje ekstremno visok odstotek bolezni raka na debelem črevesu za kar naj bi bile krive heterociklične amini mutagene aktivnosti (gre za rakotvorne bakterijske mutagene, ki nastajajo med toplotno pripravo z beljakovinami bogate hrane). Običajno se take snovi tvorijo pri temperaturah višjih od 150 stopinj Celzija, še posebej visok pa je ta delež pri živilih z veliko maščob (še zlasti pri mesu).

Na drugi strani pa je prav ta hrana bogata s prehranskimi vlakninami, ki znižuje nivo holesterola in maščob v krvi. Hrana z veliko vlaknin namreč skrajša čas stika rakotvornih snovi v blatu s črevesjem, kar zmanjšuje tveganja za maligne spremembe.

To pomeni, da moramo žar jedi vedno kombinirati s svežo zelenjavo in svežo kuhano zelenjavo.

K žar pečenim ribam ali mesu vedno kombinirajte surovo zelenjavo (zelje, paradižnik, kumare, čebula) in kuhana živila (blitva, krompir). Poleg tega, če je le mogoče, se med pečenjem ne zadržujte poleg žara, meso pa pred peko vedno marinirajte.

Marinade obogatijo tako ribe, kot meso, z antioksidanti, ki nevtralizirajo rakotvorne snovi. Več kot je v marinadi česna in čebule, boljša je. Poleg tega marinade omehčajo meso, ki je zaradi tega lažje prebavljivo.

Za konec še opozorilo: žar jedi seveda niso nevarne, če jih le uživamo občasno. Če pa k žar pojedini dodamo sprehod, družabne igre z otroki ali prijatelji, pa je celotna slika veliko bolj pozitivna in zdrava, kot običajno kuhano kosilo, po njem pa počitek na kavču ...

Če na žar aktivnosti gledamo posamično, se med njimi res najdejo škodljivci. Ko pa pogledamo celoto, pa koristi odtehtajo slabosti.

vkj
Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal




Kombiniranje žara z zelenjavo
Marinade za pečenje na žaru
Nevarnosti pečenja na žaru
Rakotvorne snovi pri peki na žaru
Zdravi načini uživanja žara






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Vas zebe v roke in noge? Morda je to znak za zaskrbljenost!
Zdravje, lepota
Vas zebe v roke in noge? Morda je to znak za zaskrbljenost!
Izjemen nasvet z ingverjem ali hrenom
Dobro je vedeti
Izjemen nasvet z ingverjem ali hrenom
Pijača, ki nas najhitreje postara
Dobro je vedeti
Pijača, ki nas najhitreje postara
Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
Zdravje, lepota
Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Zdravje, lepota
S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Dobro je vedeti
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Zanimivosti
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Dobro je vedeti
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
7 koristi kokosovega olja na tešče
Dobro je vedeti
7 koristi kokosovega olja na tešče
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Dobro je vedeti
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
Dobro je vedeti
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Dobro je vedeti
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Dobro je vedeti
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Dobro je vedeti
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Zdravje, lepota
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Dobro je vedeti
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Dobro je vedeti
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Dobro je vedeti
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Dobro je vedeti
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor