Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal
Rubrika:

Dobro je vedeti

Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal

Meso pečeno na žaru nosi s sabo nekaj škodljivih stvari, ki bi jih moral vsak poznati. Pazite predvsem na otroke!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Hrana pečena na žaru velja za eno najstarejših načinov prehranjevanja, vendar pa je, tako kot pri vseh drugih stvareh, vsako pretiravanje tudi tu škodljivo. Še zlasti, ker se nevarnosti seštevajo ...

Pri žaru je najbolj škodljiv dim, ki ima izredne mutagenske učinke (tvorijo se tako imenovane spojine PAH). Drobni delci, ki jih ob tem vdihujemo, nosijo množico rakotvornih spojin PAH, ki se kopičijo v pljučih in so zelo trdovratni. Na žalost pa te spojine ne vstopajo v telo samo skozi pljuča, pač pa tudi skozi kožo in sluznico (zlasti očesno).



Dobro pri tem je, da je koncentracija teh delcev kritična dva metra od žara, potem pa naglo pada.

Vrsta raziskav pri delavcih iz gostiln, kjer pripravljajo jedi iz žara, potrjuje ekstremno visok odstotek bolezni raka na debelem črevesu za kar naj bi bile krive heterociklične amini mutagene aktivnosti (gre za rakotvorne bakterijske mutagene, ki nastajajo med toplotno pripravo z beljakovinami bogate hrane). Običajno se take snovi tvorijo pri temperaturah višjih od 150 stopinj Celzija, še posebej visok pa je ta delež pri živilih z veliko maščob (še zlasti pri mesu).

Na drugi strani pa je prav ta hrana bogata s prehranskimi vlakninami, ki znižuje nivo holesterola in maščob v krvi. Hrana z veliko vlaknin namreč skrajša čas stika rakotvornih snovi v blatu s črevesjem, kar zmanjšuje tveganja za maligne spremembe.

To pomeni, da moramo žar jedi vedno kombinirati s svežo zelenjavo in svežo kuhano zelenjavo.

K žar pečenim ribam ali mesu vedno kombinirajte surovo zelenjavo (zelje, paradižnik, kumare, čebula) in kuhana živila (blitva, krompir). Poleg tega, če je le mogoče, se med pečenjem ne zadržujte poleg žara, meso pa pred peko vedno marinirajte.

Marinade obogatijo tako ribe, kot meso, z antioksidanti, ki nevtralizirajo rakotvorne snovi. Več kot je v marinadi česna in čebule, boljša je. Poleg tega marinade omehčajo meso, ki je zaradi tega lažje prebavljivo.

Za konec še opozorilo: žar jedi seveda niso nevarne, če jih le uživamo občasno. Če pa k žar pojedini dodamo sprehod, družabne igre z otroki ali prijatelji, pa je celotna slika veliko bolj pozitivna in zdrava, kot običajno kuhano kosilo, po njem pa počitek na kavču ...

Če na žar aktivnosti gledamo posamično, se med njimi res najdejo škodljivci. Ko pa pogledamo celoto, pa koristi odtehtajo slabosti.

vkj
Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal




Kombiniranje žara z zelenjavo
Marinade za pečenje na žaru
Nevarnosti pečenja na žaru
Rakotvorne snovi pri peki na žaru
Zdravi načini uživanja žara






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Kaj jesti za večerjo?
Zdravje, lepota
Kaj jesti za večerjo?
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Zdravje, lepota
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Dobro je vedeti
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Dobro je vedeti
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Dobro je vedeti
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Dobro je vedeti
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor