Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal
Rubrika:

Dobro je vedeti

Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal

Meso pečeno na žaru nosi s sabo nekaj škodljivih stvari, ki bi jih moral vsak poznati. Pazite predvsem na otroke!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Hrana pečena na žaru velja za eno najstarejših načinov prehranjevanja, vendar pa je, tako kot pri vseh drugih stvareh, vsako pretiravanje tudi tu škodljivo. Še zlasti, ker se nevarnosti seštevajo ...

Pri žaru je najbolj škodljiv dim, ki ima izredne mutagenske učinke (tvorijo se tako imenovane spojine PAH). Drobni delci, ki jih ob tem vdihujemo, nosijo množico rakotvornih spojin PAH, ki se kopičijo v pljučih in so zelo trdovratni. Na žalost pa te spojine ne vstopajo v telo samo skozi pljuča, pač pa tudi skozi kožo in sluznico (zlasti očesno).



Dobro pri tem je, da je koncentracija teh delcev kritična dva metra od žara, potem pa naglo pada.

Vrsta raziskav pri delavcih iz gostiln, kjer pripravljajo jedi iz žara, potrjuje ekstremno visok odstotek bolezni raka na debelem črevesu za kar naj bi bile krive heterociklične amini mutagene aktivnosti (gre za rakotvorne bakterijske mutagene, ki nastajajo med toplotno pripravo z beljakovinami bogate hrane). Običajno se take snovi tvorijo pri temperaturah višjih od 150 stopinj Celzija, še posebej visok pa je ta delež pri živilih z veliko maščob (še zlasti pri mesu).

Na drugi strani pa je prav ta hrana bogata s prehranskimi vlakninami, ki znižuje nivo holesterola in maščob v krvi. Hrana z veliko vlaknin namreč skrajša čas stika rakotvornih snovi v blatu s črevesjem, kar zmanjšuje tveganja za maligne spremembe.

To pomeni, da moramo žar jedi vedno kombinirati s svežo zelenjavo in svežo kuhano zelenjavo.

K žar pečenim ribam ali mesu vedno kombinirajte surovo zelenjavo (zelje, paradižnik, kumare, čebula) in kuhana živila (blitva, krompir). Poleg tega, če je le mogoče, se med pečenjem ne zadržujte poleg žara, meso pa pred peko vedno marinirajte.

Marinade obogatijo tako ribe, kot meso, z antioksidanti, ki nevtralizirajo rakotvorne snovi. Več kot je v marinadi česna in čebule, boljša je. Poleg tega marinade omehčajo meso, ki je zaradi tega lažje prebavljivo.

Za konec še opozorilo: žar jedi seveda niso nevarne, če jih le uživamo občasno. Če pa k žar pojedini dodamo sprehod, družabne igre z otroki ali prijatelji, pa je celotna slika veliko bolj pozitivna in zdrava, kot običajno kuhano kosilo, po njem pa počitek na kavču ...

Če na žar aktivnosti gledamo posamično, se med njimi res najdejo škodljivci. Ko pa pogledamo celoto, pa koristi odtehtajo slabosti.

vkj
Nevarnosti, ki vam jih o žaru ni nihče povedal




Kombiniranje žara z zelenjavo
Marinade za pečenje na žaru
Nevarnosti pečenja na žaru
Rakotvorne snovi pri peki na žaru
Zdravi načini uživanja žara






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














7 trikov za zdravo hujšanje
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zakaj se zbujate z željo po sladkem?
Dobro je vedeti
Zakaj se zbujate z željo po sladkem?
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
10 živil, ki nas vsak dan počasi uničujejo, a jih kljub vsemu jemo
Dobro je vedeti
10 živil, ki nas vsak dan počasi uničujejo, a jih kljub vsemu jemo
Koliko medu lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Koliko medu lahko pojemo na dan?
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
Dobro je vedeti
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji
Zdravje, lepota
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji
Diagnosticirali so ji raka, spremenila je samo eno stvar in ozdravela
Zanimivosti
Diagnosticirali so ji raka, spremenila je samo eno stvar in ozdravela
Zakaj je ajvar hit vsake jeseni?
Dobro je vedeti
Zakaj je ajvar hit vsake jeseni?
Zelenjava, ki ščiti telo pred preveč sladkorja
Zdravje, lepota
Zelenjava, ki ščiti telo pred preveč sladkorja
Zakaj so masaže z mandljevim oljem v tem letnem času tako zdrave
Dobro je vedeti
Zakaj so masaže z mandljevim oljem v tem letnem času tako zdrave
Včasih brez prehranskih dodatkov ne gre - preverite kdaj in zakaj?
Dobro je vedeti
Včasih brez prehranskih dodatkov ne gre - preverite kdaj in zakaj?
Voda s chia semeni
Zdravje, lepota
Voda s chia semeni
Kaj zdravi jetra in kosti ter znižuje holesterol?
Dobro je vedeti
Kaj zdravi jetra in kosti ter znižuje holesterol?
Za kaj sta dobra kurkuma in cvetača?
Zdravje, lepota
Za kaj sta dobra kurkuma in cvetača?
11 živil, ki pomagajo ali pa otežijo vsrkavanje železa
Dobro je vedeti
11 živil, ki pomagajo ali pa otežijo vsrkavanje železa
5 vrst velikih trebuhov, ki ne pomenijo, da ste debeli
Dobro je vedeti
5 vrst velikih trebuhov, ki ne pomenijo, da ste debeli
10 živil, ki naravno čistijo in krepijo vaše ožilje
Dobro je vedeti
10 živil, ki naravno čistijo in krepijo vaše ožilje
3 hitri recepti s kefirjem za zdravje in hujšanje
Zdravje, lepota
3 hitri recepti s kefirjem za zdravje in hujšanje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor