Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ali uporabljate mikrovalovno pečico?
Rubrika:

Zanimivosti

Ali uporabljate mikrovalovno pečico?

O nevarnostih mikrovalovnih pečic kroži več zgodb, a najnevarnejša ste prav vi - ni problem v pečici, pač pa uporabi


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Mikrovalovne pečice so zelo uporabne stvari. Kadar je treba kaj na hitro pogreti, odtaliti, tudi skuhati ... Pa vendar veliko ljudi dvomi, da gre za povsem nedolžno stvar. Zakaj pa bi sicer imele mikrovalovne pečice tri varnostne nivoje, če bi res šlo za nedolžno stvar?

Da bi bolje razumeli, poglejmo malo v zgodovino ... 8. oktobra 1945 je Percy Spencer prvi patentiral napravo, ki se je imenovala radar-range. Bila je visoka skoraj 2 metra, tehtala je 340 kilogramov, porabila pa je 3 kW električne energije na uro. Kot zanimivost omenimo še, da je minilo 9 let preden je pečica prišla v prodajo, stala pa je takrat ogromnih 3000 dolarjev.

Zakaj je to pomembno? Patentirana mikrovalovna pečica je namreč imela 3-krat manjšo sevalno moč od današnjih domačih, njene stene pa so bile debele 12 centimetrov. Res je, da se je tehnologija sredi 70-ih prejšnjega stoletja spremenila, a dvomi v nevidno moč mikrovalov ostajajo.

Mikrovalovke niso nevarne, pravi znanost

Uradna znanost sicer zatrjuje, da mikrovalovke nimajo dovolj energije, da bi ionizirale atome, kaj šele molekule, zato ne morejo povzročati celičnih sprememb (raka in podobne bolezni). Zanimiv je tudi podatek, da imajo vse mikrovalovke na steklenih vratih kovinsko mrežo, med kvadratki pa luknjice skozi katere lahko gledamo, kaj se dogaja v pečici, sevalni žarki pa zaradi prevelike frekvence (12 centimetrov) ne morejo iz zaprtega prostora, komore v pečici.

Princip delovanja pečice je v osnovi podoben gugalnici. Pečica z mikrovalovnimi žarki, ki imajo isto frekvenco, kot je lastna frekvenca vode, na rahlo potiskajo vodo sem ter tja. Ko se molekule začno premikati, podobno kot na gugalnici, ni potrebno veliko energije, da postane to gibanje višje in močnejše. Seveda molekule med tem divjim guganjem zadevajo druga ob drugo in tako se sprošča toplota.

Ali uporabljate mikrovalovno pečico?

Nič nevarnega torej. Pa tudi hranljive snovi bi se teoretično morale ohraniti (ker nimajo časa izpareti). Veliko azijskih kuhinj temelji na hitri pripravi hrane. Njihovi voki so narejeni za to, da hrana čim prej zakrkne in jo čim manj termično obdelujemo.

Zakaj potem odpor proti mikrovalovkam?

Uradna znanost vedno operira samo z znanimi dejstvi, čeprav vemo, da nas v prihodnje čaka še veliko presenetljivih odkritij. Vemo torej, da se lahko za tančico današnje uradne znanosti skrivajo tudi stvari povezane s škodljivostjo mikrovalovnih pečic. Poleg tega tudi, kdo nam pa garantira, da premikajoče molekule vode ne uničijo kakšnih drugih povezav? Dejstvo je, da ima hrana pripravljena v mikrovalovki drugačen okus. Poleg tega pa moramo upoštevati, da smo ljudje prilagodljiva bitja in vse pojemo. Prav lahko smo se v 70 letih obstoja mikrovalovk naši želodci prilagodili spremenjeni hrani, kar pa seveda ne pomeni, da so te spremembe pravilne.

Evolucija je večkrat zgrešila, kot našla pravo pot.

Nekaj pa je vendarle jasno: mikrovalovke uporabljamo za hitro pripravo hrane, za pogrevanje postane hrane, veliko industrijsko pripravljene hrane sploh ni mogoče drugače uporabiti, kot v mikrovalovkah ... Se vam že svita, kje je problem?

Znanstveniki se bodo še leta prepirali, katera metoda je bolj zdrava, ljudje smo tisti, ki bi se morali vprašati, ali si ni bolje pripraviti svežo solato in pojesti poleg kos sira, kot pa se mastiti z umetno napihnjenimi rogljički in golažem iz konzerve?!

Morda pa le niso vsega krive mikrovalovke ...

vkj


hitra hrana
mikrovalovka












5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
Zdravje, lepota
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Dobro je vedeti
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Zdravje, lepota
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Mandljevo mleko s koprivami
Zdravje, lepota
Mandljevo mleko s koprivami
živila, ki izboljšujejo spomin
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšujejo spomin
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Dobro je vedeti
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Dobro je vedeti
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Zdravje, lepota
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Hitreje do vitkejše postave
Dobro je vedeti
Hitreje do vitkejše postave
5 najslabših živil za kožo
Zdravje, lepota
5 najslabših živil za kožo
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Zdravje, lepota
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Zdravje, lepota
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor