Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj narediti, če jed preveč solite?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj narediti, če jed preveč solite?

Vsakemu se je že kdaj zgodilo, da je kakšno jed preveč solil. Ponujamo vam nekaj rešitev.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vsi poznamo primere, ko med kuhanjem poskušate jed, ki se vam ne zdi preveč slana, ko pa jo postavite na krožnik, pa ugotovite, da ste pretiravali. Na žalost so jedi, kjer ni mogoče popraviti napake, so pa jedi, kjer učinek soli lahko zmanjšate, če ne celo nevtralizirate.
  • Če preveč solite solato, ali kakšno drugo zelenjavo, jo enostavno sperite pod tekočo vodo. Tako se lahko slanega okusa skoraj popolnoma znebite.

  • Če preveč solite juho, obaro, ali kakšno omako, odlijte del tekočine in jo nadomestite s čisto vodo. Tem jedem lahko dodate tudi malo sladkorja, ali pa olupite krompir in ga razrezanega na kocke dodate jedi. Krompir bo nase vezal velik del soli.

  • Univerzalni nevtralizatorji soli so tudi peteršilj, jajce, sladkor in kisla smetana. Če lahko jedem dodate kaj od tega, se boste skoraj zagotovo povsem znebili slanega okusa.

  • Nekatere jedi lahko nevtralizirate tudi s sodo bikarbono, drobtinami, ali jogurtom, ki je še posebej dobrodošel dodatek pri enolončnicah. Dodajte ga tudi, če niste preveč solili.

  • Zelo dober nevtralizator je tudi limonin sok, ki med kuhanjem izpari, okus soli pa bistveno zmanjša.

Sicer pa si zapomnite, da vsako pretiravanje s soljo škodi zdravju (Zaradi preveč soli umre 1,65 milijona ljudi na leto), poleg tega pa smo o preveč slanih in preveč sladkih jedeh tudi že pisali (Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?).
vkj


Korekcija slanega okusa
Nevtraliziranje soli
Preveč soljenje
Soljenje hrane
Zdravstveni učinki soljenja












Tuna v olju ali v slanici: katera ima več zdravih maščob?
Zdravje, lepota
Tuna v olju ali v slanici: katera ima več zdravih maščob?
Rdeče oči: kaj nam sporočajo?
Zdravje, lepota
Rdeče oči: kaj nam sporočajo?
Kozarec mleka na dan, sladkorna stran!
Dobro je vedeti
Kozarec mleka na dan, sladkorna stran!
3 živila, ki prispevajo k dolgoživosti
Zdravje, lepota
3 živila, ki prispevajo k dolgoživosti
Kako so lahko spremembe na rokah znak raka?
Zdravje, lepota
Kako so lahko spremembe na rokah znak raka?
Hrana, ki jo je dobro omejiti, če želite obdržati bister um
Zdravje, lepota
Hrana, ki jo je dobro omejiti, če želite obdržati bister um
Boleče grlo ni vedno nedolžno
Zdravje, lepota
Boleče grlo ni vedno nedolžno
Prve simptome visokega holesterola lahko občutimo že med hojo
Dobro je vedeti
Prve simptome visokega holesterola lahko občutimo že med hojo
5 živil, ki pomagajo do boljšega spanca
Zdravje, lepota
5 živil, ki pomagajo do boljšega spanca
4 prednosti grenivke
Zdravje, lepota
4 prednosti grenivke
Tihi strup, ki ga jemo vsak dan
Dobro je vedeti
Tihi strup, ki ga jemo vsak dan
Ali pomfrit res poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Zdravje, lepota
Ali pomfrit res poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Maline: zakaj jih ne smemo spregledati
Zdravje, lepota
Maline: zakaj jih ne smemo spregledati
Katero vino je boljše: belo ali črno?
Zdravje, lepota
Katero vino je boljše: belo ali črno?
Ali se morate odpovedati jajcem, če imate visok holesterol?
Zdravje, lepota
Ali se morate odpovedati jajcem, če imate visok holesterol?
Poceni živila, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen
Zdravje, lepota
Poceni živila, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen
Zakaj babice dajejo dojenčkom gazirane pijače
Zdravje, lepota
Zakaj babice dajejo dojenčkom gazirane pijače
Zakaj zažgan toast zjutraj ni najboljša ideja
Zdravje, lepota
Zakaj zažgan toast zjutraj ni najboljša ideja
Zmeda glede vitamina B12
Dobro je vedeti
Zmeda glede vitamina B12
Rastlinske beljakovine graha
Zdravje, lepota
Rastlinske beljakovine graha




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor