Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Jedo ga tudi otroci, čeprav povzroča raka
Rubrika:

Dobro je vedeti

Jedo ga tudi otroci, čeprav povzroča raka

Evropska agencija za varnost v hrani (EFSA) je objavila študijo, ki je posvečena samo eni stvari - gre za zelo kancerogeno snov.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vse kaže, da se bo na seznamu prepovedanih snovi znašel akrilamid, ki je obvezen element v vsej hrani, ki se pripravlja pri visokih temperaturah, pri čipsih in pri ocvrtem mesu. Prav tako ga najdemo tudi v nekaterih vrstah kruha, biskvitih, kavi, cigaretih in drugih izdelkih iz tobaka. Najdemo ga še v žitnih kosmičih, piškotih, živilih za dojenčke, otroški hrani na osnovi žit, praženi kavi, panirani perutnini, ribah, toastu, krekerjih (po podatkih EFSA naj bi bilo v naših trgovinah 119 takih izdelkov).

Britanska agencija za standarde v prehrani je že reagirala in akrilamid prepovedala, evropska agencija je bolj previdna in počasna.



Zaenkrat so razposlali zgolj opozorilo, da naj bodo starši pozorni na nevarno snov pri hrani za dojenčke in male otroke, odrasli pa naj omejijo uživanje predvsem zamrznjene hrane, ki jo je potrebno pred zaužitjem segreti.

Sicer pa je akrilamid je bela kristalna snov brez vonja, topna je v vodi, etanolu, etru in kloroformu, je nezdružljiva s kislinami, bazami, oksidanti in železom. Pri netermični obdelani nastaja amoniak, pri termični pa ogljikov monoksid, ogljikov dioksid in dušikov oksid. Akrilamid je pogost v mnogih kuhanih škrobnih živilih, naključno pa ga je leta 2002 odkrila skupina švedskih znanstvenikov, ki so analizirali več vrst čipsov, pečen krompir in kruh.

Evropska agencija za kemijo je marca 2010 dodala akrilamid na seznam snovi, ki močno vzbujajo skrb, po petih letih pa še niso sprejeli ukrepov.

Kako prepoznati akrilamid?

Akrilamid začne nastajati, ko temperatura preseže 120 stopinj Celzija in, ko se hrana obarva zlatorumeno. Če temperatura pečenja in cvrtja preseže 175 stopinj Celzija, se nastajanje akrilamida pospeši. Čim bolj intenzivna je barva pečenja, več je akrilamida. V surovih živilih ga je komaj za vzorec in ni nevaren.
Bis


akrilamid
otroška hrana
rak






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
Dobro je vedeti
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Zdravje, lepota
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
Zdravje, lepota
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Dobro je vedeti
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Dobro je vedeti
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Sokovi za nižanje pritiska
Dobro je vedeti
Sokovi za nižanje pritiska
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Dobro je vedeti
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Hrana zaradi katere ste ponoči lačni
Zdravje, lepota
Hrana zaradi katere ste ponoči lačni
Kako s hrano nadomestimo vitamin D
Dobro je vedeti
Kako s hrano nadomestimo vitamin D
Tudi hrana z veliko ogljikovimi hidrati je lahko zdrava
Dobro je vedeti
Tudi hrana z veliko ogljikovimi hidrati je lahko zdrava
Idealna hrana za mišice in proti maščobam
Dobro je vedeti
Idealna hrana za mišice in proti maščobam
Kaj se zgodi, če na tešče jeste hren?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi, če na tešče jeste hren?
Ali kokice redijo?
Dobro je vedeti
Ali kokice redijo?
Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?
Dobro je vedeti
Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?
Najhitrejši topilec maščob in bomba zdravja
Zdravje, lepota
Najhitrejši topilec maščob in bomba zdravja
Jajčna dieta: ali je primerna za vsakogar?
Zdravje, lepota
Jajčna dieta: ali je primerna za vsakogar?
Naravni načini za premagovanje glavobolov
Dobro je vedeti
Naravni načini za premagovanje glavobolov




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor