Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj je 42 stopinj Celzija pomembnih za vaše zdravje
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj je 42 stopinj Celzija pomembnih za vaše zdravje

Ste se kdaj vprašali, zakaj vsi toplomeri za merjenje vročine merijo samo do 42 stopinj Celzija? Razlog je šokanten!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

42 stopinj Celzija je zelo pomembna temperatura. Pa ne samo zato, ker človek s temperaturo nad to mejo umre, pač pa, ker močno vpliva tudi na našo vsakodnevno prehrano.

Pri 43 stopinjah Celzija odmrejo vsi encimi, ki jih telo potrebuje za prebavo hrane. Prav tako se močno zmanjša tudi vpojnost vitaminov in mineralov. Če je hrana samo 3 minute izpostavljena temperaturi nad 43 stopinj Celzija, se za 50 do 80 % zmanjšajo njene hranljive lastnosti. upoštevajte to naslednjič, ko boste kuhali, ali puščali zelenjavo v avtu, ali na kakem drugem vročem, soncu izpostavljenem prostoru.



Vedeti moramo, da smo ljudje podobni semenom, ki oživijo, ko so na pravi temperaturi in imajo dovolj vode. Semena začnejo kaliti samo, ko se aktivirajo encimi, ki seme zbudijo iz spanja. Podobno je tudi z našo prebavo. Hrana, ki je od visoke temperature zaprta in zaspana, nam ne koristi veliko pa naj bo še tako zdrava, zelena in eko-bio pridelana.

Naslednja stvar, ki jo moramo upoštevati, je dejstvo, da vsa živa bitja, pa tudi človek, delujemo na pogon sončne energije. To, kar je kri pri nas, je klorofil pri rastlinah in evoluciji se lahko zahvalimo, da klorofil vzdrži temperature tudi do 70 stopinj Celzija. Rastline so vendarle bolj izpostavljene soncu in tudi višjim temperaturnim razlikam med dnevom in nočjo.

Če sami nismo dovolj aktivni na soncu, si lahko pomagamo s hrano, ki je bogata s klorofilom. Zato so zeleni smoothiji in zelena zelenjava tako pomembni, hkrati pa meja 70 stopinj Celzija pomeni, da je vso zeleno zelenjavo bolj zdravo jesti surovo.

Ob tem moramo dodati, da pri prebavi kuhane hrane sodelujejo bele krvne celice, ker telo misli, da gre za napad tujka.
Erika Volk
Zakaj je 42 stopinj Celzija pomembnih za vaše zdravje




Encimi in prebava
Hranljive lastnosti hrane
Klorofil in sončna energija
Stopinje Celzija
Zeleni smoothiji






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor