Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Paradižnik in korenje kuhajmo, papriko in špinačo pa ne
Rubrika:

Dobro je vedeti

Paradižnik in korenje kuhajmo, papriko in špinačo pa ne

Zagovorniki surove hrane imajo v nekaterih primerih prav, včasih pa ne. Preverite zakaj.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Za paradižnik je znano, da se celice antioksidanta likopena sprostijo šele, ko ga kuhamo. Zato je kuhan paradižnik veliko bolj zdrav, kot surov. Poleg tega naše telo skoraj v celoti vsrka hranljive snovi iz kuhanega paradižnika, iz surovega pa le 10 do 15 %.

Gotovo ste slišali za brokoli, da je najbolj zdrav, če ga na pari le malo omehčamo. Surov brokoli namreč vsebuje sulforafan, ki je prav odlično sredstvo proti raku.

Obstaja cela vrsta rastlin, ki jih uvrščamo v družino križnic. Te rastline v surovem stanju preprečujejo tvorbo ščitničinega hormona, zato jih je priporočljivo kuhati. Vendar ne preveč, da ne izgubijo ostalih hranilnih snovi. Dovolj je, da jih na pari rahlo omehčamo. V to skupino poleg brokolija spadajo še rukola, ohrovt, cvetača, repa, kitajsko zelje, brstični ohrovt, redkev (bela in rdeča), koleraba, rabarbara.

Med jedi, ki jih nikdar ne bi smeli jesti surove, spadajo krompir, jajčevci, fižol, soja, leča.

Podobno kot za paradižnik, velja tudi za korenje. Med kuhanjem korenje izgubi maščobe s tem pa se sprosti tudi do 10-krat več beta-karotena. Telo tako lažje in bolje vsrka hranljive snovi iz kuhanega korenja.

Špinače skoraj nikoli ne bi smeli kuhati. Najboljša je kot solata, ali pa dodatek k sladicam ali zelenim smoothijem. Ima namreč ogromno vitamonov A in C, folne kisline in vrste mineralov, ki krepijo imunski sistem, možgane, srce ... Če špinačo segrejemo na več kot 36 stopinj Celzija, uničimo tisto, kar je najboljše pri njej.

Zgodba zelja je še bolj zanimiva. Če ga jemo surovega, dobimo veliko vitamina C in A, ki sta topna v maščobah, zato je priporočljivo jesti surovo zelje z veliko zdravega (olivnega) olja. Če ga jemo kuhanega, tudi ni nič narobe. Kuhano zelje namreč postane močno zdravilo proti raku, ker se sprostijo antioksidanti, pa tudi veliko mineralov je lažje topnih v našem telesu. Ne pozabit, da ima zelje veliko folne kisline in kalcija. Jesti je torej priporočljivo oboje - kuhano in surovo.

Še podrobnost o rdečem popru. Jedi, ki so toplejše od 36 stopinj Celzija (to je temperatura do katere so obstojni vitamini - to velja zlasti za vitamin C), ne bi smeli nikdar začiniti. Popramo lahko jedi šele, ko se ohladijo. Poper ima veliko vitamina C, njegovi pozitivni učinki na presnovo pa so tako bistveno večji.

In še: toplota zmanjša popru okus.

Kljub vsemu pa ima surova hrana veliko prednosti pred kuhano. Če jemo surovo, v telo vnesemo bistveno manj maščob, manj sladkorja in predvsem soli. Vse to je sicer dobro za nekaj časa, ne pa na dolgi rok, ker je naše telo narejeno tako, da potrebuje raznoliko hrano. Raznolika hrana pa pomeni tudi raznoliko pripravo.
vkj


Kuhanje paradižnika
Surova hrana
Učinki surove in kuhane hrane
Vitamin C in rdeči poper
Zdravilne lastnosti zelja












Brez magnezija je vitamin D ničvreden
Zdravje, lepota
Brez magnezija je vitamin D ničvreden
Protistrupi za slabo prehrano
Zdravje, lepota
Protistrupi za slabo prehrano
Pomarančna vsak dan
Dobro je vedeti
Pomarančna vsak dan
So bili gladiatorji res vegetarijanci?
Zanimivosti
So bili gladiatorji res vegetarijanci?
Kako narediti zelenjavo bolj hranljivo
Zdravje, lepota
Kako narediti zelenjavo bolj hranljivo
3 najbolj zdrave maščobe
Zdravje, lepota
3 najbolj zdrave maščobe
Koliko sladkorja je v sadju in zelenjavi
Dobro je vedeti
Koliko sladkorja je v sadju in zelenjavi
Ali banane res ščitijo želodec?
Zdravje, lepota
Ali banane res ščitijo želodec?
Ali beljakovine res spodbujajo razvoj raka?
Zdravje, lepota
Ali beljakovine res spodbujajo razvoj raka?
Zakaj je koruza tako zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je koruza tako zdrava?
Vegetarijanska prehrana je dvakrat učinkovitejša
Zdravje, lepota
Vegetarijanska prehrana je dvakrat učinkovitejša
Kaj je bolj zdravo: orehi ali mandlji?
Zdravje, lepota
Kaj je bolj zdravo: orehi ali mandlji?
Ingver za zajtrk?!
Dobro je vedeti
Ingver za zajtrk?!
Ali jogurt vpliva na krvni tlak?
Dobro je vedeti
Ali jogurt vpliva na krvni tlak?
Ali spomladi še potrebujemo vitamin D?
Zdravje, lepota
Ali spomladi še potrebujemo vitamin D?
Ali je priporočljivo jesti testenine?
Dobro je vedeti
Ali je priporočljivo jesti testenine?
Ali nas sadje zakisa?
Zdravje, lepota
Ali nas sadje zakisa?
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Zdravje, lepota
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Zdravje, lepota
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Je beli riž zdrav ali ne?
Zdravje, lepota
Je beli riž zdrav ali ne?




eXTReMe Tracker - Free Website Statistics
Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor