Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Paradižnik in korenje kuhajmo, papriko in špinačo pa ne
Rubrika:

Dobro je vedeti

Paradižnik in korenje kuhajmo, papriko in špinačo pa ne

Zagovorniki surove hrane imajo v nekaterih primerih prav, včasih pa ne. Preverite zakaj.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Za paradižnik je znano, da se celice antioksidanta likopena sprostijo šele, ko ga kuhamo. Zato je kuhan paradižnik veliko bolj zdrav, kot surov. Poleg tega naše telo skoraj v celoti vsrka hranljive snovi iz kuhanega paradižnika, iz surovega pa le 10 do 15 %.

Gotovo ste slišali za brokoli, da je najbolj zdrav, če ga na pari le malo omehčamo. Surov brokoli namreč vsebuje sulforafan, ki je prav odlično sredstvo proti raku.

Obstaja cela vrsta rastlin, ki jih uvrščamo v družino križnic. Te rastline v surovem stanju preprečujejo tvorbo ščitničinega hormona, zato jih je priporočljivo kuhati. Vendar ne preveč, da ne izgubijo ostalih hranilnih snovi. Dovolj je, da jih na pari rahlo omehčamo. V to skupino poleg brokolija spadajo še rukola, ohrovt, cvetača, repa, kitajsko zelje, brstični ohrovt, redkev (bela in rdeča), koleraba, rabarbara.

Med jedi, ki jih nikdar ne bi smeli jesti surove, spadajo krompir, jajčevci, fižol, soja, leča.

Podobno kot za paradižnik, velja tudi za korenje. Med kuhanjem korenje izgubi maščobe s tem pa se sprosti tudi do 10-krat več beta-karotena. Telo tako lažje in bolje vsrka hranljive snovi iz kuhanega korenja.

Špinače skoraj nikoli ne bi smeli kuhati. Najboljša je kot solata, ali pa dodatek k sladicam ali zelenim smoothijem. Ima namreč ogromno vitamonov A in C, folne kisline in vrste mineralov, ki krepijo imunski sistem, možgane, srce ... Če špinačo segrejemo na več kot 36 stopinj Celzija, uničimo tisto, kar je najboljše pri njej.

Zgodba zelja je še bolj zanimiva. Če ga jemo surovega, dobimo veliko vitamina C in A, ki sta topna v maščobah, zato je priporočljivo jesti surovo zelje z veliko zdravega (olivnega) olja. Če ga jemo kuhanega, tudi ni nič narobe. Kuhano zelje namreč postane močno zdravilo proti raku, ker se sprostijo antioksidanti, pa tudi veliko mineralov je lažje topnih v našem telesu. Ne pozabit, da ima zelje veliko folne kisline in kalcija. Jesti je torej priporočljivo oboje - kuhano in surovo.

Še podrobnost o rdečem popru. Jedi, ki so toplejše od 36 stopinj Celzija (to je temperatura do katere so obstojni vitamini - to velja zlasti za vitamin C), ne bi smeli nikdar začiniti. Popramo lahko jedi šele, ko se ohladijo. Poper ima veliko vitamina C, njegovi pozitivni učinki na presnovo pa so tako bistveno večji.

In še: toplota zmanjša popru okus.

Kljub vsemu pa ima surova hrana veliko prednosti pred kuhano. Če jemo surovo, v telo vnesemo bistveno manj maščob, manj sladkorja in predvsem soli. Vse to je sicer dobro za nekaj časa, ne pa na dolgi rok, ker je naše telo narejeno tako, da potrebuje raznoliko hrano. Raznolika hrana pa pomeni tudi raznoliko pripravo.
vkj


Kuhanje paradižnika
Surova hrana
Učinki surove in kuhane hrane
Vitamin C in rdeči poper
Zdravilne lastnosti zelja












3 najhujše jutranje pasti
Dobro je vedeti
3 najhujše jutranje pasti
Obloge okoli pasu: 6 krivcev, na katere morate biti pozorni
Zdravje, lepota
Obloge okoli pasu: 6 krivcev, na katere morate biti pozorni
Simptomi, ki kažejo na slabo stanje jeter
Zdravje, lepota
Simptomi, ki kažejo na slabo stanje jeter
5 živil, ki pomagajo izločiti toksine iz telesa
Zdravje, lepota
5 živil, ki pomagajo izločiti toksine iz telesa
5 najbolj zdravih semen, ki jih lahko dodamo svoji prehrani
Dobro je vedeti
5 najbolj zdravih semen, ki jih lahko dodamo svoji prehrani
5 težav, ki jih banane rešujejo bolje kot zdravila
Zdravje, lepota
5 težav, ki jih banane rešujejo bolje kot zdravila
Globalno segrevanje vpliva na širjenje nalezljivih bolezni
Zdravje, lepota
Globalno segrevanje vpliva na širjenje nalezljivih bolezni
S poletjem prihajajo poletne bolezni
Zdravje, lepota
S poletjem prihajajo poletne bolezni
Poznate prehransko dopolnilo, ki zmanjša tveganje za raka za kar tretjino
Zdravje, lepota
Poznate prehransko dopolnilo, ki zmanjša tveganje za raka za kar tretjino
Ali temna čokolada znižuje krvni tlak?
Zdravje, lepota
Ali temna čokolada znižuje krvni tlak?
5 živil, ki lahko pomagajo proti vnetnim procesom v telesu
Zdravje, lepota
5 živil, ki lahko pomagajo proti vnetnim procesom v telesu
Sladki trik industrije, ki ga najdemo v skoraj vsakem pecivu
Zdravje, lepota
Sladki trik industrije, ki ga najdemo v skoraj vsakem pecivu
Bi lahko res preprečili več kot polovico primerov raka?
Zdravje, lepota
Bi lahko res preprečili več kot polovico primerov raka?
Tuna v olju ali v slanici: katera ima več zdravih maščob?
Zdravje, lepota
Tuna v olju ali v slanici: katera ima več zdravih maščob?
Rdeče oči: kaj nam sporočajo?
Zdravje, lepota
Rdeče oči: kaj nam sporočajo?
Kozarec mleka na dan, sladkorna stran!
Dobro je vedeti
Kozarec mleka na dan, sladkorna stran!
3 živila, ki prispevajo k dolgoživosti
Zdravje, lepota
3 živila, ki prispevajo k dolgoživosti
Kako so lahko spremembe na rokah znak raka?
Zdravje, lepota
Kako so lahko spremembe na rokah znak raka?
Hrana, ki jo je dobro omejiti, če želite obdržati bister um
Zdravje, lepota
Hrana, ki jo je dobro omejiti, če želite obdržati bister um
Boleče grlo ni vedno nedolžno
Zdravje, lepota
Boleče grlo ni vedno nedolžno




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor