Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Paradižnik in korenje kuhajmo, papriko in špinačo pa ne
Rubrika:

Dobro je vedeti

Paradižnik in korenje kuhajmo, papriko in špinačo pa ne

Zagovorniki surove hrane imajo v nekaterih primerih prav, včasih pa ne. Preverite zakaj.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Za paradižnik je znano, da se celice antioksidanta likopena sprostijo šele, ko ga kuhamo. Zato je kuhan paradižnik veliko bolj zdrav, kot surov. Poleg tega naše telo skoraj v celoti vsrka hranljive snovi iz kuhanega paradižnika, iz surovega pa le 10 do 15 %.

Gotovo ste slišali za brokoli, da je najbolj zdrav, če ga na pari le malo omehčamo. Surov brokoli namreč vsebuje sulforafan, ki je prav odlično sredstvo proti raku.



Obstaja cela vrsta rastlin, ki jih uvrščamo v družino križnic. Te rastline v surovem stanju preprečujejo tvorbo ščitničinega hormona, zato jih je priporočljivo kuhati. Vendar ne preveč, da ne izgubijo ostalih hranilnih snovi. Dovolj je, da jih na pari rahlo omehčamo. V to skupino poleg brokolija spadajo še rukola, ohrovt, cvetača, repa, kitajsko zelje, brstični ohrovt, redkev (bela in rdeča), koleraba, rabarbara.

Med jedi, ki jih nikdar ne bi smeli jesti surove, spadajo krompir, jajčevci, fižol, soja, leča.

Podobno kot za paradižnik, velja tudi za korenje. Med kuhanjem korenje izgubi maščobe s tem pa se sprosti tudi do 10-krat več beta-karotena. Telo tako lažje in bolje vsrka hranljive snovi iz kuhanega korenja.

Špinače skoraj nikoli ne bi smeli kuhati. Najboljša je kot solata, ali pa dodatek k sladicam ali zelenim smoothijem. Ima namreč ogromno vitamonov A in C, folne kisline in vrste mineralov, ki krepijo imunski sistem, možgane, srce ... Če špinačo segrejemo na več kot 36 stopinj Celzija, uničimo tisto, kar je najboljše pri njej.

Zgodba zelja je še bolj zanimiva. Če ga jemo surovega, dobimo veliko vitamina C in A, ki sta topna v maščobah, zato je priporočljivo jesti surovo zelje z veliko zdravega (olivnega) olja. Če ga jemo kuhanega, tudi ni nič narobe. Kuhano zelje namreč postane močno zdravilo proti raku, ker se sprostijo antioksidanti, pa tudi veliko mineralov je lažje topnih v našem telesu. Ne pozabit, da ima zelje veliko folne kisline in kalcija. Jesti je torej priporočljivo oboje - kuhano in surovo.

Še podrobnost o rdečem popru. Jedi, ki so toplejše od 36 stopinj Celzija (to je temperatura do katere so obstojni vitamini - to velja zlasti za vitamin C), ne bi smeli nikdar začiniti. Popramo lahko jedi šele, ko se ohladijo. Poper ima veliko vitamina C, njegovi pozitivni učinki na presnovo pa so tako bistveno večji.

In še: toplota zmanjša popru okus.

Kljub vsemu pa ima surova hrana veliko prednosti pred kuhano. Če jemo surovo, v telo vnesemo bistveno manj maščob, manj sladkorja in predvsem soli. Vse to je sicer dobro za nekaj časa, ne pa na dolgi rok, ker je naše telo narejeno tako, da potrebuje raznoliko hrano. Raznolika hrana pa pomeni tudi raznoliko pripravo.
vkj


Kuhanje paradižnika
Surova hrana
Učinki surove in kuhane hrane
Vitamin C in rdeči poper
Zdravilne lastnosti zelja






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Zanimivosti
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Čuvajte svoj želodec
Dobro je vedeti
Čuvajte svoj želodec
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Dobro je vedeti
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravje, lepota
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravilen ingver z žlico
Dobro je vedeti
Zdravilen ingver z žlico
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Zanimivosti
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Dobro je vedeti
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Očistite jetra in kri v treh dneh
Zdravje, lepota
Očistite jetra in kri v treh dneh
Eno najboljših zdravil za srce
Zdravje, lepota
Eno najboljših zdravil za srce
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Dobro je vedeti
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Zdravje, lepota
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Dobro je vedeti
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Večkrat se spomnite na hren
Zdravje, lepota
Večkrat se spomnite na hren
Hormon, ki uničuje telo
Dobro je vedeti
Hormon, ki uničuje telo
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
Zdravje, lepota
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Zdravje, lepota
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Dobro je vedeti
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Dobro je vedeti
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor