Članek je bil ustvarjen leta 2015, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Najpomembnejša stvar tega recepta je, da je zdrav. Če ste občutljivi na gluten, potem namesto običajnih uporabite drobtine brez glutena. Svaljki bodo tako po izgledu, kot okusu prepričali tudi najmlajše.
Sestavine:- 2 skodelici cvetače
- 1 veliko jajce
- 1 fino sesekljana čebula
- 1/2 skodelice naribanega sira čedar
- 1/4 skodelice parmezana
- 1/4 skodelice drobtin
- 3 žlice mletega koriandra ali peteršilja
- 3 žlice mlete paprike (neobvezno)
- sol in poper po okusu
Priprava:Cvetačo narežite na majhne kose in jo za 3 do 5 minut kuhajte na zmernem ognju, da se zmehča. Nato jo z nožem ali mikserju (miksajte le nekaj sekund) narežite na drobne kose, ki pa naj ne bodo preveč fini. Mora se občutiti struktura cvetače.
V posebno posodo dajte jajce, nato sire in cvetačo, na koncu pa še vse preostale suhe sestavine. Med dodajanjem sestavin vseskozi mešajte, da dobite homogeno zmes.
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija.
Na pekač dajte papir za peko, nanj pa naložite cvetačne svaljke. Pazite le, da se med pečenjem ne dotikajo drug drugega. Pecite približno 20 minut, vmes pa jih lahko tudi obrnete, da dobite lepšo zlato-rumeno barvo.
Cvetačni svaljki se odlično podajo z domačim kečapom in so zdrav in slasten prigrizek za vse priložnosti.