Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Super jagodna sladica, ki ne redi
Rubrika:

Recepti

Super jagodna sladica, ki ne redi

Za kremast jagodni sorbet potrebujete samo dve sestavini, dobili pa boste izredno uravnoteženo sladico


Članek je bil ustvarjen leta 2020, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Sorbet je ledeni desert, ki je najpogosteje pripravljen iz sadja ali sadnih sokov, po svojem izgledu pa spominja na sladoled. Ker ne vsebuje mlečnih maščob, je bolj zdrav od sladoleda, poleg tega pa tudi izrazitejšega okusa in predvsem enostavnejši za pripravo.

Sestavine za okusen jagodni sorbet:
  • 450 gramov svežih jagod
  • 50 gramov medu ali agavinega ali javorjevega sirupa
Priprava:

Jagode očistite in operite, razpolovite jih in jih za kakšno uro dajte v hladilnik, da postanejo čvrstejše. To je pomembno, da dobite kremasto strukturo. Pomembno je, da so jagode ohlajene, ne pa zamrznjene.

Ko so jagode dovolj ohlajene, jih dajte v mikser, dodajte sirup oziroma med in vse skupaj dobro premešajte, da dobite kremasto strukturo. Po potrebi lahko dodate še več sladila, če vam je všeč slajši okus. Pazite le, da uporabljate kvaliteten organski sirup brez primesi.

Kremasto zmes prelijte v posodo za globoko zamrzovanje. Posodo dajte še za dobro uro v zamrzovalnik, potem pa lahko sorbet postrežete. Pomembno je, da iz zamrznjene zmesi še vedno lahko oblikujete kroglico podobno sladoledni.

In zakaj je tak sorbet koristen?

Jagode imajo veliko vitamina C in tudi drugih mineralov. Javorjev sirup velja za naravno sladilo indijanskih plemen, sicer pa čisti organizem pospešuje hujšanje. Pri javorjevem sirupu se izogibajte nakupu sirupa v trgovinah, ker tak sirup v resnici vsebuje samo 20 odstotkov sirupa, ostalo pa so razni dodatki, barvila, umetni okusi in koruzni sirup, ki pa je v resnici škodljiv. Pravi javorjev sirup ima kar 54 antioksidantov, ki zavirajo in preprečujejo razvoj prostih radikalov, ti pa povzročajo raka in sladkorno. Javorjev sirup še vsebuje veliko cinka in mangana, ki krepita imunski sistem, krepita tudi srce in ožilje. Prav zaradi antioksidantov se javorjev sirup uvršča na seznam super živil.

Ne boste verjeli: k jagodnem sorbetu z javorjevim sirupom se najbolje poda kozarec kvalitetnega rdečega vina.

Kaj pa agavin sirup?

Pri agavinem sirupu je pomembno, da je čim temnejši, ker to pomeni, da ga med pridelavo niso preveč segrevali. Termično obdelan sirup namreč izgubi koristne minerale in encime, ostane pa fruktoza in nič hranilnosti. Ne smemo pozabiti, da ima agavin sirup izredno nizek glikemični indeks, hkrati pa je prav visok odstotek fruktoze tista lastnost, ki mnoge odvrne od redne uporabe.

Sicer pa si lahko več o agavinem sirupu in njegovi koristnosti pri premagovanju raka lahko preberete v prispevku Agavin sirup je tudi proti raku + recept.
Erika Volk


agavin sirup
jagode
javorjev sirup












Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravi nadomestki, ki to niso
Dobro je vedeti
Zdravi nadomestki, ki to niso
Ali holesterol res hrani rakave celice?
Dobro je vedeti
Ali holesterol res hrani rakave celice?
Zdravila, ki jih ne smemo mešati s telesno aktivnostjo
Dobro je vedeti
Zdravila, ki jih ne smemo mešati s telesno aktivnostjo
Ali potrebujete več maščob v svoji prehrani?
Zdravje, lepota
Ali potrebujete več maščob v svoji prehrani?
živila, ki izboljšajo absorpcijo hranil
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšajo absorpcijo hranil
5 težav, ki jih lahko pozdravite z vodo
Dobro je vedeti
5 težav, ki jih lahko pozdravite z vodo
Je jemanje multivitaminov res nesmiselno?
Dobro je vedeti
Je jemanje multivitaminov res nesmiselno?
Tolažilna hrana, ki zdravi
Dobro je vedeti
Tolažilna hrana, ki zdravi
Zakaj naši stari starši niso poznali ne osteoporoze ne sive mrene?
Zdravje, lepota
Zakaj naši stari starši niso poznali ne osteoporoze ne sive mrene?
Čebulni sok: starodavni eliksir za sodobne tegobe
Zdravje, lepota
Čebulni sok: starodavni eliksir za sodobne tegobe
5 preprostih načinov, kako zaužiti več sadja in zelenjave
Zdravje, lepota
5 preprostih načinov, kako zaužiti več sadja in zelenjave
Ali ogljikovi hidrati vplivajo na nastanek Alzheimerjeve bolezni?
Dobro je vedeti
Ali ogljikovi hidrati vplivajo na nastanek Alzheimerjeve bolezni?
Ali nam razstrupljevanje tretmaji koristi ali škoduje?
Zdravje, lepota
Ali nam razstrupljevanje tretmaji koristi ali škoduje?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor