Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Super jagodna sladica, ki ne redi
Rubrika:

Recepti

Super jagodna sladica, ki ne redi

Za kremast jagodni sorbet potrebujete samo dve sestavini, dobili pa boste izredno uravnoteženo sladico


Članek je bil ustvarjen leta 2020, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Sorbet je ledeni desert, ki je najpogosteje pripravljen iz sadja ali sadnih sokov, po svojem izgledu pa spominja na sladoled. Ker ne vsebuje mlečnih maščob, je bolj zdrav od sladoleda, poleg tega pa tudi izrazitejšega okusa in predvsem enostavnejši za pripravo.

Sestavine za okusen jagodni sorbet:
  • 450 gramov svežih jagod
  • 50 gramov medu ali agavinega ali javorjevega sirupa
Priprava:



Jagode očistite in operite, razpolovite jih in jih za kakšno uro dajte v hladilnik, da postanejo čvrstejše. To je pomembno, da dobite kremasto strukturo. Pomembno je, da so jagode ohlajene, ne pa zamrznjene.

Ko so jagode dovolj ohlajene, jih dajte v mikser, dodajte sirup oziroma med in vse skupaj dobro premešajte, da dobite kremasto strukturo. Po potrebi lahko dodate še več sladila, če vam je všeč slajši okus. Pazite le, da uporabljate kvaliteten organski sirup brez primesi.

Kremasto zmes prelijte v posodo za globoko zamrzovanje. Posodo dajte še za dobro uro v zamrzovalnik, potem pa lahko sorbet postrežete. Pomembno je, da iz zamrznjene zmesi še vedno lahko oblikujete kroglico podobno sladoledni.

In zakaj je tak sorbet koristen?

Jagode imajo veliko vitamina C in tudi drugih mineralov. Javorjev sirup velja za naravno sladilo indijanskih plemen, sicer pa čisti organizem pospešuje hujšanje. Pri javorjevem sirupu se izogibajte nakupu sirupa v trgovinah, ker tak sirup v resnici vsebuje samo 20 odstotkov sirupa, ostalo pa so razni dodatki, barvila, umetni okusi in koruzni sirup, ki pa je v resnici škodljiv. Pravi javorjev sirup ima kar 54 antioksidantov, ki zavirajo in preprečujejo razvoj prostih radikalov, ti pa povzročajo raka in sladkorno. Javorjev sirup še vsebuje veliko cinka in mangana, ki krepita imunski sistem, krepita tudi srce in ožilje. Prav zaradi antioksidantov se javorjev sirup uvršča na seznam super živil.

Ne boste verjeli: k jagodnem sorbetu z javorjevim sirupom se najbolje poda kozarec kvalitetnega rdečega vina.

Kaj pa agavin sirup?

Pri agavinem sirupu je pomembno, da je čim temnejši, ker to pomeni, da ga med pridelavo niso preveč segrevali. Termično obdelan sirup namreč izgubi koristne minerale in encime, ostane pa fruktoza in nič hranilnosti. Ne smemo pozabiti, da ima agavin sirup izredno nizek glikemični indeks, hkrati pa je prav visok odstotek fruktoze tista lastnost, ki mnoge odvrne od redne uporabe.

Sicer pa si lahko več o agavinem sirupu in njegovi koristnosti pri premagovanju raka lahko preberete v prispevku Agavin sirup je tudi proti raku + recept.
Erika Volk


agavin sirup
jagode
javorjev sirup






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor