Rubrika:
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro jesti peteršilja
Imunologi so presenetili svet s seznamom zelišč, ki povečujejo tveganja za nastanek krvnih strdkov.
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Na splošno velja, da so vitamini in minerali, ki jih najdemo v rastlinski hrani, koristni za zdravja. Na žalost pa je že nekaj raziskav potrdilo, da vsi vitamini in minerali vendarle niso tako koristni. Še več! Nekateri med njimi so zelo vprašljivi.
Na vrh lestvice problematičnih sodi vitamin K, ki je zelo pomemben za vzdrževanja nivoja normalnega strjevanja krvi, za žalost pa to prinaša tudi probleme.
Če je peteršilj koristen pri strjevanju krvi, hitrejše celjenje, pa to pomeni tudi, da lahko pride do strdkov tudi k krvnem obtoku!
Prav zato upokojenci ne bi smeli jesti peteršilja, še posebej, če imajo težave s strjevanjem krvi. To lahko slabo vpliva tudi za zdravje ožilja, iz tega se lahko razvije kopica srčno-žilnih bolezni ...
Težave pa se lahko pojavijo tudi pri mlajših, ki veliko sedijo in se malo gibljejo. Zaskrbljujoč je visok trend rasti med študenti!
Na žalost pa peteršilj ni edina problematična začimba. Po vsebnosti vitamina K sta takoj za njim bazilika in špinača.
Previdnost velja ...
vkj
Krvni strdki
Peteršilj nevarnosti
Strjevanje krvi
Vitamin K
Zelišča tveganja