Interaktivni dodatki:






Datum: 16. SEP 22 - ZANIMIVOSTI

Neuporabni deli telesa za katere niste vedeli, da jih imate

Evolucija in sodoben način življenja sta povzročil,a, da so nekatere stvari v naših telesih neuporabne. Nekatere vas bodo presenetile!

Človek je bil pred nekaj milijoni let povsem drugačen in tudi nekateri organi so imeli povsem logično funkcijo, ki se ji danes lahko samo smejimo. Vendar ne pozabimo: že res, da se nam danes zdijo nekateri organi nepotrebni, vendar so dokaz, kako zelo se je človek oddaljil od narave in svoje vloge v njej. Danes si človek podreja naravo, nekoč pa je bilo obratno.

1. Tretja veka
Ali ste vedeli, da so kokoši kuščarji, morski psi, pa tudi človek ohranili žmurko. Gre za prozorno kožno gubo, ki varuje oko pred učinki vode in zraka. Pri večini živali je žmurka odpadla, pri človeku pa se ostanek vidi kot nekoristne rdeča grudica v notranjem otu oči. Vidra ima prozorno žmurko in jo zapre med plavanjem pod vodo. Morski levi si z njo čistijo oči, ko priplavajo na kopno. Pri severnih medvedih žmurka nadomesti sončna očala. Pri morskih psih žmurka varuje oči kadar napadajo žrtev ...

2. Dlakavost
Že res, da je današnji trend čim manj dlak, vendar so to modne smernice, ki se spreminjajo in morda bodo nekoč spet v modi močno poraščeni ljudje. Ali pa ne. Z večanjem higienskih standardov je dlakavost vse manj potrebna. Naši pra-predniki so morali imeti kožuh, da jih je pozimi grel, poleti pa ščitil pred soncem.

3. Sinusi in mandlji
Zdravniki si niso povsem enotni, čemu služijo sinusi. Podobna neznanka so tudi mandlji. Odgovora na to vprašanje, čemu služita ta organa, nimajo niti poznavalci telesne zgradbe prvih razmišljujočih ljudi na planetu.

4. Trtica
Je ostanek repa, ki ga je človek nekoč potreboval (morda za ravnotežje, morda pa tudi za boljši oprijem). Na trtico se običajno spomnimo, ko pademo nanjo, drugače pa je povsem nepotrebna.

5. Modrostni zobje
Ali veste čemu služijo modrostni zobje? Poenostavljena razlaga pravi, da so to rezervni zobje, če bi se kateri od zob, ki so namenjeni trganju mesa, zlomil. Prav zato imajo modrostni zobje pogosto nenavadno smer rasti in velikokrat tudi napačno rastejo ... Danes, ko nam ni treba trgati mesa, bi tudi modrostne zobe brez obotavljanja pogrešali.

6. Ježenje
Kaj mislite, od kod kurja polt? V času, ko je bil človek še močno poraščen, se je pred spopadom z nasprotnikom naježil, da je bil videti večji in močnejši (najlepše primere ježenja vidimo pri psih in mačkah). Ker pa so med evolucijo ljudem odpadle dlake, je mehanizem, ki dviguje dlake, postal nepotreben. Danes temu pravimo kurja polt.

7. Moške bradavice
Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo moški bradavice? Malo za zabavo, malo za res: to vprašanje sodi v isto skupino, kot vprašanje, zakaj imata Adam in Eva popek.

Za konec pa še ščepec soli za razmislek: vse kaže, da bodo čez sto let pomembni povsem drugi organi, kot se nam danes zdi. Lepotna kirurgija napreduje sto na uro ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani