Interaktivni dodatki:






Datum: 2. SEP 23 - ZANIMIVOSTI

Čudesa, ki jih še vedno ne razumemo ...

Če mislite, da ima danes sodobna znanost odgovore na vsa vprašanja, vam v razmislek ponujamo nekaj zanimivih dilem.

Zakaj mačke predejo?
Znanstvenega odgovora na to vprašanje ni. Še več. Ali ste vedeli, da mačke včasih predejo bolj na glas, včasih manj, vse to zato, da preglasijo bitje srca? Kot bi si s predenjem masirali srce, kar jih očitno dela srečne.

Kravji kompas?
Googlovi satelitski posnetki Zemlje so pomagali pri razkritju ene največjih ugank sodobnega sveta. Na posnetkih so namreč krave, medtem ko jedo ali pijejo, vedno obrnjene v smeri proti severu ali jugu (odvisno kateri zemljin pol je bliže). Že res, da so včasih obrnjene drugače, vendar je to zaradi vremena ali drugih dejavnikov. Dejstvo je, da imajo krave kompas.

Zakaj so ljudje levičarji?
5 odstotkov ljudi je levičarjev, najbolj nenavadno pa je, da za to sodobna znanost ni odkrila nobenega gena in nobenega drugega znaka, ki bi določal to posebnost. Prav tako ne obstajajo niti družbe, kjer bi bili samo levičarji, ali samo desničarji, kar pomeni, da ne gre za prirojeno lastnost.

Zakaj so mamuti izumrli?
Že res, da tudi za dinozavre ne vemo, zakaj so izumrli, a vsaj obstajajo teorije o tem, ki pa pri mamutih ne vzdržijo najosnovnejše presoje. Znanstveniki so namreč v večnem ledu Aljaske odkrili že stotine mamutov in skoraj vsi so imeli polne želodce zelenjave, ki so jo zaužili malo pred smrtjo. To pomeni, da jih je moral ujeti nenaden mraz, Aljaska pa je morala biti bujno poraščena, da so tako velike živali tam sploh živele (in preživele).

Zakaj imamo ljudje različno kri?
Znanost ve, da so krvne skupine podedovane z antigeni prisotnimi na površini eritrocitov. Tako so denimo ljudje s tipom krvi B bolj dovzetni za okužbe z bakterijo E.coli, ljudje s tipom krvi 0 so bolj odporni na malarijo ... Podobno je tudi s krvjo drugih živali. Vendar je človeška kri v nečem vendarle posebna: človeška kri vsebuje naravna protitelesa proti drugim krvnim skupinam. Nekaj podobnega imajo tudi mačke, vendar se to pri njih razvije šele, ko so stare približno 2 meseca.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani