Interaktivni dodatki:






Datum: 9. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Kruta resnica o soku iz kumar

Če je bil prejšnje leto največji hit sok zelene, so se letos vsi razpisali o koristnosti soka kumar. Je sok kumar res tako dober?!

Na žalost je sok kumar prav tak, kot sok katerekoli zelene zelenjave. Prav v ničemer ne izstopa, zato tudi nima nikakršnega vpliva na razstupljanje organizma, pa tudi shujšali ne boste zaradi tega soka. Kaj res?

Pojdimo od začetka. Sok kumar ima visok odstotek vode. Nekaj manj od 20 odstotkov so hranilne snovi, ki so vsekakor koristne za telo. Predvsem pa voda v soku je tista. To pomaga pri hidrataciji telesa. Veliko vode namreč pomaga pri krepitvi imunskega sistema, saj samo dobro hidratizirano telo lahko obrodi tudi sadove. Hidratacija organizma s sokom kumar je vsekakor koristna. Poleg tega, da dostavlja celicam hrano, ohranja gibljivost sklepov, uravnava telesno temperaturo ... Sok kumar je navaden sok, vendar izjemno hranljiv.

Sok kumar ima veliko kalija?

Številni viri navajajo, da imajo kumare celo več kalijo, kot banane. Kalij skupaj z natrijem znižuje krvni pritisk, vendar to soka od kumar ne dela prav nič posebnega. Obstaja kar nekaj sokov, ki imajo podobno hranilno vrednost: sok rdeče pese, brokolija, brstičnega ohrovta ... Sok kumar prav v ničemer ne zaostaja za močjo najmočnejših zelenjavnih sokov.

Vsebuje veliko antioksidantov

Med pomembnimi atioksidanti je tudi vitamin C. V 100 gramih soka kumar je v povprečju 2,8 mg vitamina C.

Za primerjavo: skodelica kivija vsebuje 267 mg, paprike 152 mg, jagod 98 mg, brokolija (82 mg), paradižnika (55 mg) ...

Dejstvo je, da sok kumar ne izstopa po vitaminu C, bolj kot drugi pa znižuje pritisk, znižuje nivo krvnega sladkorja ... Kar nekaj raziskav je potrdilo, da dve skodelici kumar na teden zmanjša nevarnost srčnih kapi za več kot 20 odstotkov.

Je sok kumar dober vir vitamina K?

Vitamin K je pomemben za zdravje kosti, izboljšuje krvno sliko in krepi imunski sistem. Žal pa v kumarah vitamin K prav v ničemer ne izstopa v primerjavi z ostalo zeleno zelenjavo, kjer je tega vitamina največ. Ohrovt, špinača, brstični ohrovt imajo vitamina K še več, vendar kumare zaradi drugih elementov najbolje preprečujejo strjevanje krvi, uravnavajo pritisk, izboljšujejo elastičnost ožilja.

Ali sok kumar res pomaga pri hujšanju?

Žal ne! Skodelica soka kumar ima približno 1.172 J (280 kalorij), najbolj problematično pa je dejstvo, da na trgu obstaja veliko industrijskih sokov katerim so dodana umetna sladila. Tak sok kvečjemu redi.

Kaj za konec reči o soku kumar?

Nekatere lastnosti so pri špinači, brokoliju, korenju in ohrovtu veliko boljše, vendar pa kombinacijo, kot jo ponuja sok kumar, srečamo samo tu. Da bi ugotovili, ali je to pravi sok za vas, ga poskusite piti vsaj 3 dni zapored. Če boste opazili, da se bolje počutite, potem vztrajajte.

Sok, ki vam koristi, ni nujno potrebno, da je v vsem najboljši.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani