Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Majoneza ni ena, majonez je več
Rubrika:

Dobro je vedeti

Majoneza ni ena, majonez je več

Majoneza je po priljubljenosti pred kečapom. Verjetno zato, ker jo lahko uporabljamo v stoterih kombinacijah ...


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Rojstni dan majoneze je 28. junij 1756. Tega dne je francoski maršal Richlieu na otoku Menorka zavzel špansko pristanišče Mahon, ki se v francoščini izgovarja Majon. V čast zmage kuhar kreiral novo omako, ki je kmalu osvojila celo Evropo. Francoska kuhinja do takrat ni poznala hladnih omak, hitre prehrane pa si danes nikjer na svetu ne znajo predstavljati brez majoneze.

Osnova majoneze so rumenjaki, olja, sol, poper in limonin sok, okus pa je mogoče obogatiti še z gorčico, svežimi zelišči, česnom, ribjo pašteto, celo kečapom ... Danes poznamo več vrst majonez, predstavljamo pa vam samo nekatere, ki jih lahko z majonezo, kot osnovo, naredite tudi sami.



Andaluzijska omaka: majonezi je dodan kuhan paradižnik in na drobne lističe narezana paprika.

Rožnata omaka: majonezi je dodan svež paradižnik in malo limoninega soka. Taka omaka se najpogosteje postreže poleg ribjih jedi in rakov.

Tirolska omaka: je majoneza z dodatkom paradižnika in drobno nasekljanega drobnjaka.

Tatarska omaka: k majonezi je dodano malo kisa, nasekljana zelišča (peteršilj, timijan, drobnjak, majaron), drobno sesekljane kapre in čebula.

Omaka remulada (remouladei): v tatarsko omako sta dodani dve sorti rib, najpogosteje pa se uporablja kot solatni preliv.

Zelena omaka: nastane, ko majonezi dodamo kuhano in na drobne koščke sesekljano špinačo (ali blitvo) in nasekljan peteršilj.

Omaka aioli: najpogosteje se uporablja v Provansi, majonezi pa dodajo malo olivnega olja, nasekljan in strt česen. Postreže se k hladnemu mesu in tudi k ribjim juham.
Erika Volk


Andaluzijska omaka
Majoneza zgodovina
Različne vrste majonez
Tatarska omaka
Tirolska omaka






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Ste kdaj pomislili, da so zamrznjene stvari bolj zdrave od svežih?
Dobro je vedeti
Ste kdaj pomislili, da so zamrznjene stvari bolj zdrave od svežih?
Napitek, ki nevtralizira slab zadah in neprijeten vonj znoja, nog
Zdravje, lepota
Napitek, ki nevtralizira slab zadah in neprijeten vonj znoja, nog
Kalorije, hormoni in navade: kaj vpliva na rezultate hujšanja?
Dobro je vedeti
Kalorije, hormoni in navade: kaj vpliva na rezultate hujšanja?
Bučni proteini - zdrave beljakovine
Dobro je vedeti
Bučni proteini - zdrave beljakovine
Ali slaba embalaža ogroža varnost hrane?
Dobro je vedeti
Ali slaba embalaža ogroža varnost hrane?
Deli dneva, ko so napadi lakote najhujši
Dobro je vedeti
Deli dneva, ko so napadi lakote najhujši
Vulkan energije in zdravja: špinača s korenčkom
Zdravje, lepota
Vulkan energije in zdravja: špinača s korenčkom
Zakaj so beljakovine ključ do zdravja in energije
Dobro je vedeti
Zakaj so beljakovine ključ do zdravja in energije
Eksotični smuti z izjemnimi lastnostmi
Zdravje, lepota
Eksotični smuti z izjemnimi lastnostmi
Bananina lupina na čelu proti migreni
Dobro je vedeti
Bananina lupina na čelu proti migreni
živila, ki pozitivno vplivajo na zdravje
Dobro je vedeti
živila, ki pozitivno vplivajo na zdravje
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Dobro je vedeti
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Dobro je vedeti
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Dobro je vedeti
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Kako si najhitreje spočijete utrujene noge po delovnem dnevu?
Dobro je vedeti
Kako si najhitreje spočijete utrujene noge po delovnem dnevu?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor