Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Majoneza ni ena, majonez je več
Rubrika:

Dobro je vedeti

Majoneza ni ena, majonez je več

Majoneza je po priljubljenosti pred kečapom. Verjetno zato, ker jo lahko uporabljamo v stoterih kombinacijah ...


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Rojstni dan majoneze je 28. junij 1756. Tega dne je francoski maršal Richlieu na otoku Menorka zavzel špansko pristanišče Mahon, ki se v francoščini izgovarja Majon. V čast zmage kuhar kreiral novo omako, ki je kmalu osvojila celo Evropo. Francoska kuhinja do takrat ni poznala hladnih omak, hitre prehrane pa si danes nikjer na svetu ne znajo predstavljati brez majoneze.

Osnova majoneze so rumenjaki, olja, sol, poper in limonin sok, okus pa je mogoče obogatiti še z gorčico, svežimi zelišči, česnom, ribjo pašteto, celo kečapom ... Danes poznamo več vrst majonez, predstavljamo pa vam samo nekatere, ki jih lahko z majonezo, kot osnovo, naredite tudi sami.



Andaluzijska omaka: majonezi je dodan kuhan paradižnik in na drobne lističe narezana paprika.

Rožnata omaka: majonezi je dodan svež paradižnik in malo limoninega soka. Taka omaka se najpogosteje postreže poleg ribjih jedi in rakov.

Tirolska omaka: je majoneza z dodatkom paradižnika in drobno nasekljanega drobnjaka.

Tatarska omaka: k majonezi je dodano malo kisa, nasekljana zelišča (peteršilj, timijan, drobnjak, majaron), drobno sesekljane kapre in čebula.

Omaka remulada (remouladei): v tatarsko omako sta dodani dve sorti rib, najpogosteje pa se uporablja kot solatni preliv.

Zelena omaka: nastane, ko majonezi dodamo kuhano in na drobne koščke sesekljano špinačo (ali blitvo) in nasekljan peteršilj.

Omaka aioli: najpogosteje se uporablja v Provansi, majonezi pa dodajo malo olivnega olja, nasekljan in strt česen. Postreže se k hladnemu mesu in tudi k ribjim juham.
Erika Volk


Andaluzijska omaka
Majoneza zgodovina
Različne vrste majonez
Tatarska omaka
Tirolska omaka






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Nizkokalorična prehrana povezana z znižano ravnjo testosterona
Dobro je vedeti
Nizkokalorična prehrana povezana z znižano ravnjo testosterona
Zakaj bi moral biti brokolijev smuti poleti obvezen
Zdravje, lepota
Zakaj bi moral biti brokolijev smuti poleti obvezen
Stranski proizvodi lubenice učinkoviti proti debelost
Dobro je vedeti
Stranski proizvodi lubenice učinkoviti proti debelost
Zakaj se redite v določen del telesa in kaj narediti
Zdravje, lepota
Zakaj se redite v določen del telesa in kaj narediti
Mešanica treh sestavin, ki zdravijo raka, jetra in ledvice
Zdravje, lepota
Mešanica treh sestavin, ki zdravijo raka, jetra in ledvice
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor