Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako je nastal najboljši avokado?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako je nastal najboljši avokado?

5 dejstev o avokadu, ki jih je dobro poznati


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. Poštar "patentiral" avokado
Leta 1930 je na dvorišču poštarja Rudolpha Hassa v La Habra Heights v Kaliforniji zraslo drevo avokada, ki je bilo ravno prav visoko in je dobro obrodilo. Kasneje so se pokazale še druge prednosti in sosedi, ki so si izposodili sadiko, so drevo poimenovali hass. Sprva Hass temu ni posvečal pozornosti, ko pa se je njegovo drevo izkazalo za hvaležno in neobčutljivo, je naredil izjemno potezo: leta 1935 je svoj avokado patentiral in tako je tudi uradno nastala vrsta Hass.

Prelomnica se je zgodila leta 1970, ko so znanstveniki začeli odkrivati zdravilne učinke avokada, danes pa je vrsta hass najbolj razširjena vrsta avokada, saj raste po celem svetu.

2. Avokado je sadje
Usoda avokada je podobna paradižniku in lubenici. Paradižnik je namreč sadje, lubenica zelenjava, kaj pa avokado? Večina ga uporablja kot zelenjavo, v resnici pa je zaradi vsebnosti sadnih kislin (in sladkorja) sadje. Avokado je po strukturi zelo podoben breskvam, mangu, celo granatnemu jabolku in hruškam.

3. Nenavadno drevo
Poraba avokada se zadnje tri leta potroji. Večino pridelajo v srednji in južni Kaliforniji, Mehiki in na Floridi, veliko ga je tudi na Havajih, vendar tam tudi ostane, ker ga pridelajo zgolj za svoje potrebe. Drevo na katerem raste doseže višino 3 do 4 metre, nabira pa se izključno ročno. Najbolj nenavadno je to, da plod nikdar ne dozori na drevesu. Pravzaprav je lahko v nedozorelem stanju na drevesu celih 18 mesecev. Kot bi drevo ustavljalo vse procese staranja. Šele, ko je plod utrgan, se začne proces zorenja, ki pa tudi lahko traja več tednov.

4. Kako hraniti avokado in, kako vemo, kdaj je zrel?
Avokada nikdar ne kupite zrelega. Preveč zrel avokado v notranjosti porjavi in izgubi značilno zeleno barvo. poleg tega zunanji izgled v ničemer ne določa, kako zrel je avokado v notranjosti. Najbolj zanesljiva metoda je, če previdno stisnete njegovo lupino. če se pod pritiskom lupina rahlo pogrezne, je avokado zrel, v trgovini pa kupite samo čvrstega in trdega. Bolje je, da kak dan, ali dva zori pri vas doma, ker boste tako najbolje vedeli, da se še ni začel proces gnitja.

In še nasvet: avokado najlepše zori, če ga daste v papirnato vrečko skupaj z banano in jabolkom. Avokada nikdar ne hranite v hladilniku.

5. Kdaj je pravi čas za avokado?
Avokado cveti februarja, plodovi pa se nabirajo med aprilom in septembrom (glede na podnebje in zemljo kjer rastejo, poznamo 5 obiralnih obdobij).
vkj


avokado
Rudolph Hass
sadje












Ali je priporočljivo jesti testenine?
Dobro je vedeti
Ali je priporočljivo jesti testenine?
Ali nas sadje zakisa?
Zdravje, lepota
Ali nas sadje zakisa?
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Zdravje, lepota
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Zdravje, lepota
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Je beli riž zdrav ali ne?
Zdravje, lepota
Je beli riž zdrav ali ne?
3 napake pri uživanju beljakovin
Zdravje, lepota
3 napake pri uživanju beljakovin
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
Zdravje, lepota
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
3 jutranje pijače za dolgoživost
Dobro je vedeti
3 jutranje pijače za dolgoživost
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Zdravje, lepota
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
Zdravje, lepota
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Zdravje, lepota
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor